Karolinskas nyårskarameller

Nyhet

Här bjuder vi på en sprakande återblick på det gångna årets intressantaste nyheter från Karolinska Universitetssjukhuset.

Januari

Tre nya uppdrag att bedriva nationell högspecialiserad vård 
I mitten av december 2021 blev det klart att Region Stockholm och Karolinska Universitetssjukhuset tilldelades ytterligare tre tillstånd för att bedriva nationell högspecialiserad vård.

Karolinska Universitetssjukhuset – först i landet med luftrenare för att säkra arbetsmiljön under pandemin
En färsk rapport fastställer att risken för covid-19-smitta ökar vid dålig ventilation - något som Karolinska satsat på att förhindra redan tidigt i pandemin, genom effektiva luftrenare i vårdytorna.

Nytt anslag för hörselforskning på Karolinska Universitetssjukhuset
I Sverige behandlas cirka 10 000 barn med olika typer av hörselnedsättningar. Forskargruppen ”SCAPA”, som verkar på Karolinska Universitetssjukhuset och Karolinska Institutet har nu fått ett nytt anslag för vidare forskning.

Februari

Sjukhuset lyser upp för att hylla varje medarbetare
Det gångna året har präglats av starka insatser under pandemin men också av andra medicinska framgångar. Tillsammans har Karolinskas medarbetare gjort ett fantastiskt jobb för våra patienter.

Ny behandling för patienter med levercancer 
En ny behandling för patienter med levercancer och vissa typer av levermetastaser har startat upp på Karolinska. Behandlingen möjliggör höga stråldoser direkt in i tumören, vilket både är skonsammare för patienten och kan öka överlevnaden.

Karolinska Universitetssjukhuset inför nytt sepsislarm på akutmottagningen Huddinge
Akutmottagningen vid Karolinskas Universitetssjukhuset i Huddinge tar 7 februari i bruk ett nytt sepsislarm för att tidigare upptäcka sepsis hos patienter.

Mars

Nytt Hälsocentrum har medarbetarnas välmående i fokus 
Nu har Karolinska Universitetssjukhusets nya Hälsocentrum börjat ta form där medarbetarnas välmående är i fokus. För första gången samlas olika specialistkompetenser inom arbetsmiljö, friskvård/hälsa och rehabilitering under ett tak. 

Nu är de två första patienterna från Ukraina på plats
Vid 19-tiden landade de två första patienterna från Ukraina på Arlanda. Enligt sektionschef Hedvig Glans på slutenvården, Infektion Huddinge - som är första screeninginstans för patienterna - mår de bra, och är glada och tacksamma att få hjälp i Sverige.

Karolinska behåller topplacering i Swedeheart-rapport
 SWEDEHEART:s årsrapport för 2021 har Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge tilldelats en delad andra plats i Sverige för andra året i rad.

Karolinska Universitetssjukhuset är världens åttonde bästa sjukhus
För tredje året i rad rankas Karolinska Universitetssjukhuset som ett av världens tio bästa sjukhus av tidskriften Newsweek. Karolinska är enligt Newsweek världens åttonde bästa sjukhus och nummer tre i Europa.

April

Precisionsprevention får 23 miljoner i forskningsanslag 
Internationellt samarbete för precisionsprevention inom reumatologi får 23 miljoner i forskningsanslag från EIT Health Scandinavia där närmare hälften av anslaget fördelas till Karolinska Institutet och Region Stockholm.

Karolinska och Region Stockholm börjar leverera blodpåsar till Ukraina
Region Stockholm kommer via Karolinska Universitetssjukhuset att leverera 3 000 tomma blodpåsar och 1 000 blodgruppsreagenser till Ukraina.

Nu lyfter Karolinskas egen helikopter
Nu är den i drift, Karolinska Universitetssjukhusets egen helikopter. Sjutton meter lång klarar den de flesta väderförhållanden och är landets enda helikopter som kan transportera patienter under avancerad intensivvård.

Karolinska Universitetssjukhuset har lägst dödlighet vid hjärtoperationer
Ny nationell data från Swedehearts kvalitetsindex visar att Karolinska har lägst dödlighet vid hjärtoperationer av alla sjukhus i Sverige.

Maj

Nu startar robotkirurgi på barn på Karolinska
Nyligen utfördes den första robotkirurgin på barn på Karolinska, en ny verksamhet som även kommer utveckla samverkan mellan barn- och bukoperation, vuxen PMI.

Karolinska Huddinge öppnar tillfällig provtagning av apkoppor
Karolinska öppnar lördagen den 21 maj en tillfällig mottagning på Infektion Huddinge för provtagning av apkoppor, tillsammans med Venhälsan Södersjukhuset.

Nu blir det enklare för patienter att skicka egenremisser
Inom kort ska Karolinska öppna möjligheten för alla patienter att skicka digitala egenremisser till öppenvården. Vissa verksamheter har redan kommit igång. Gynekologiska mottagningen är en av dem som ser flera fördelar med det digitala arbetssättet.

Juni

Karolinska har skapat strålande framgångar inom strålsäkerhet
Strålsäkerhetsmyndigheten ställer höga krav på att sjukvården inte ska använda strålning i onödan.

Sommaravdelningen öppnar i Huddinge för att ta emot patienter 
Avdelningen kommer att ha 12 vårdplatser och bemannas av kollegor från bemanningscentrum och flera andra verksamheter som tillsammans bildar ett flexibelt sommarteam.

Barnneurologmottagningen i Solna startade ungdomsgrupp för att stötta tonåringar med epilepsi
Många ungdomar med epilepsi är rädda för att få ett anfall när de är bland vänner och känner sig därför uteslutna från sociala sammanhang. Det vill Sandra Rådström och hennes kollegor på Barnneurologmottagningen vid Karolinska Universitetssjukhuset ändra på.

Juli

Lyssna på Karolinska Universitetssjukhuset Dokumentärpodd
Möt tre patienter som genomlevt ovanliga behandlingar i medicinens och forskningens framkant. Du hör deras berättelser i en ny podd från Karolinska Universitetssjukhuset.

Karolinska i Huddinge var först i Norden med bukspottskörteltransplantation efter nytt donationsregelverk
Fler patienter kan få nya organ tack vare att man vid Karolinska i Huddinge har börjat transplantera även organ som bukspottskörtel vid donation efter cirkulationsstillestånd. Tidigare har bukspottskörtel transplanterats endast från donatorer efter total hjärninfarkt.

Augusti

Karolinska deltar på RePo4EU – plattformen för global återanvändning av läkemedel
Från ospecifik läkemedelsbehandling till precisionsmedicin. Nu ska en europeisk/global plattform skapas för enklare delning och ny analys av data för återanvändning av läkemedel.

Små smakportioner tidigt i livet kan göra stor skillnad
Om bebisar får smaka på ägg, vete, jordnöt och mjölk vid tre-fyra månaders ålder, den ålder då immunförsvaret utvecklas, får färre av dem födoämnesallergier. Särskilt minskar risken för jordnötsallergi. Det visar specialistsjuksköterskan Björn Nordlund i en studie.

Hopp för leukemipatienter genom upptäckt på Karolinska Universitetssjukhuset
I en nyligen publicerad studie visar Nikolas Herold och Martin Jädersten från Karolinska Universitetssjukhuset hur akut myelotisk leukemi kan behandlas mer effektivt. De har återanvänt ett redan beprövat läkemedel.

September

Mariana första steg 5-undersköterskan på Karolinska
Karolinska universitetssjukhuset har fått sin första steg 5-undersköterska. Hon heter Mariana Hansson och har arbetat med balansorganet i över trettio år.

Karolinska Universitetssjukhuset Nordens främsta sjukhus i Newsweeks ”World's best Specialized Hospitals 2023”
När Newsweek bedömer 300 sjukhus från 28 länder i 10 olika kategorier rankas Karolinska som Nordens bästa sjukhus i 8 kategorier.

Karolinska Universitetssjukhuset rankas som nummer 9 i Newsweeks undersökning ”World's Best Smart Hospitals 2023”
För andra året i rad har Newsweek tagit fram en lista över de sjukhus som bäst utnyttjar den mest avancerade tekniken i vården. Karolinska, som är det enda sjukhuset utanför USA på topp 10 listan bland ”Worlds Best Smart Hospitals”, utmärker sig i kategorin artificiell intelligens.

Oktober

Ett år som president för Världsläkarorganisationen till ända
Heidi Stensmyren, temachef för Tema Kvinnohälsa och Hälsoprofessioner på Karolinska, blev ny president för Världsläkarorganisationen (WMA) i oktober 2021. Nu har uppdragsåret gått mot sitt slut och vi hör efter med Heidi hur året har varit.

"Robotkirurgi är ett lagspel – hela teamet behövs"
Det är 20 år sedan den första robotassisterade operationen genomfördes på Karolinska Universitetssjukhuset. I dag finns operationsrobotar på en majoritet av svenska sjukhus. Hör några röster från utbildningsdagarna för sjuksköterskor 20-21 oktober.

Genterapi räddar livet på barn med svår muskelsjukdom
De allra första genterapeutiska metoderna införs nu i svensk sjukvård. På Karolinska Universitetssjukhuset har läkemedlet Zolgensma givits till tre små barn med en svår form av spinal muskelatrofi. Få med den här svåra formen överlever två års ålder, men genterapin har visat sig bromsa förloppet.

November

”Ibland måste man slåss för sina patienter”
Karolinska Universitetssjukhuset utför över 1000 hjärtoperationer varje år, har kortast väntetid och lägst dödlighet efteråt. Men för hjärttransplantationer är det stopp i Stockholm. Trots att kompetensen finns måste dessa patienter transporteras ner till Lund och Göteborg.
– Vi ser ingen logik i detta, säger Peter Svenarud, verksamhetschef på Karolinskas thoraxkirurgi.

Nytt centrum för svår KOL öppnas
För att erbjuda patienter med svår KOL högspecialiserad vård öppnar Karolinska Universitetssjukhuset Karolinska Svår KOL Centrum, en för Sverige unik mottagning som enbart fokuserar på patienter med svår KOL.

Endokrins sjuksköterskor i kapp med köerna
Arbetet pågår för fullt på hela Karolinska med att nå målet att vara helt köfria vid årsskiftet. Tack vare tydlig planering och mycket goda insatser så är Endokrinologi-mottagningen i Huddinge redan så gott som i mål.

Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge fyller 50 år!
I dagarna har vi blickat både bakåt- och framåt med fotoutställning och mängder av härliga bilder från svunna tider samt storslagna historiska berättelser med Annika Tibell som gästades på scen av före detta- och nya kollegor i Birkeaulan. 

December

Användarvänlig databas för pågående medicinsk forskning öppnar på Karolinska Universitetssjukhuset 
Är du intresserad av att delta i en forskningsstudie? Nu finns en öppen databas för alla pågående kliniska studier på Karolinska Universitetssjukhuset. Den är sökbar på diagnos eller behandling för att det ska bli enkelt att hitta det man är intresserad av.

Nya centrum för hjärt-kärl och neuro på Karolinska
Två nya centrum startas 1 december på Karolinska Universitetssjukhuset. De är initierade av verksamheterna själva och involverar många olika enheter med höga ambitioner. De heter Neurocentrum och Hjärt-Kärlcentrum och är initiativ som skapar bättre förutsättningar för medarbetarna, våra patienter och vår omvärld.

Möjligt hormonfritt preventivmedel för kvinnor undersöks på Karolinska Universitetssjukhuset
Ett hormonfritt preventivmedel för kvinnor är något mycket efterfrågat. Svenska forskare har nu kommit en bit på väg med en gel som blockerar spermiernas väg till livmodern. Studien, som är publicerad i ansedda Science Translational Medicine är ett samarbete mellan Karolinska Universitetssjukhuset, KTH och Karolinska Institutet.