Lyssna på Karolinska Universitetssjukhuset Dokumentär

Nyhet

Möt tre patienter som genomlevt ovanliga behandlingar i medicinens och forskningens framkant. Du hör deras berättelser i en ny podd från Karolinska Universitetssjukhuset.

Cellmodifiering: Kenneths immunförsvar lärde sig bekämpa cancer

Kenneth står inför beslutet att välja en helt ny behandling mot en aggressiv cancerform. Vanliga metoder fungerar inte längre. Han blir i så fall den förste i Sverige som får andra generationens CAR-T celler. Enkelt uttryckt innebär det att sätta glasögon på hans immunförsvar för att det ska få syn på cancerceller och förstöra dem.
Det är en mycket kraftfull behandling som dessvärre också är förenad med risker. I det här första poddavsnittet berättas Kenneths historia av honom själv, hans anhöriga, hans läkare Stephan Mielke och Kirsti Niemelä, forskningssjuksköterska på Karolinska Universitetssjukhuset.

 

 

Exitoperationen: "vårt barn kommer inte att kunna andas"

Det andra avsnittet handlar om Viola, Isabellas ännu ofödda barn. Under graviditeten upptäckts en tvillingtumör i hennes hals som blockerar andningsvägarna. En så kallad EXIT-operation är den möjlighet som finns, en operation som måste genomföras innan Viola är född.

 

 

 

 

 

 

Precisionsmedicin: Karins hjälp i kampen mot lungcancer

I det tredje avsnittet möter vi Karin, vars rethosta visar sig vara lungcancer. Den är obotlig, menar läkaren och ger henne max några år kvar att leva. Kan det ändå finnas en chans med hjälp av precisionsmedicin? Lyssna på Karins egen berättelse.

 

 

 

 

 

Samtliga avsnitt hittar du här. Här finns också fler poddar från Karolinska Universitetssjukhuset.