Möjligt hormonfritt preventivmedel för kvinnor undersöks på Karolinska Universitetssjukhuset

Nyhet

Ett hormonfritt preventivmedel för kvinnor är något mycket efterfrågat. Svenska forskare har nu kommit en bit på väg med en gel som blockerar spermiernas väg till livmodern. Studien, som är publicerad i ansedda Science Translational Medicine är ett samarbete mellan Karolinska Universitetssjukhuset, KTH och Karolinska Institutet.

– Den här metoden kan bli ett betydande tillskott till de preventivmedel som finns idag, eftersom alla kvinnor inte kan använda hormonella preventivmedel, säger Sebastian Brusell Gidlöf, gynekolog och verksamhetschef på Medicinsk enhet Gynekologi och reproduktionsmedicin på Karolinska Universitetssjukhuset.

Den vetenskapliga studie som nu publicerats är en så kallad proof-of-principle där det visas att det är möjligt att påverka livmoderhalsens sekret. Thomas Crouzier, forskare vid avdelningen för Glykovetenskap på KTH, har varit huvudansvarig för arbetet med gelen i ett samarbete med Karolinska Universitetssjukhuset och Karolinska Institutet.

– Vi har insamlat sekret från friska kvinnor som deltagit i studien och provat gelen på laboratoriet och genomfört försök i en djurmodell. Nästa steg blir att utveckla en gel som kan användas i slidan inför samlag, säger Sebastian Brusell Gidlöf.

Livmoderhalssekretet sitter i livmoderhalskanalen, mellan slidan och livmodern. Funktionen hos gelen, som bland annat innehåller en specifik polymer, är att stärka den naturliga barriär som finns i livmoderhalsen och förhindra att spermier når fram till ägget. Slembarriären är vanligtvis sluten, men öppnar sig vid tidpunkten för ägglossning så att befruktning blir möjlig.

 

– Vi vet att det finns ett stort behov av icke-hormonella preventivmedel för kvinnor. Många kvinnor efterfrågar det, och det finns dessutom sjukdomar eller riskfaktorer som gör att vissa kvinnor inte kan använda hormonella metoder. Även om det återstår många obesvarade frågor innan det här kan bli ett preparat på marknaden, så ser vi en stor potential, säger Sebastian Brusell Gidlöf.

 

Text: Catarina Thepper
Film: Joakim Lindberg