Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge fyller 50 år!

Nyhet

I dagarna har vi blickat både bakåt- och framåt med fotoutställning och mängder av härliga bilder från svunna tider samt storslagna historiska berättelser med Annika Tibell som gästades på scen av före detta- och nya kollegor i Birkeaulan. Fotoutställningen invigdes av Björn Zoëga och går att besöka i entréhallen - så passa på! Vi har en fantastisk historia och vi ska fortsätta vår strävan: att skapa historia. Javisst ska vi fira uti hundrade år! 🎈

Bildgalleri från onsdagsfirandet

Yakin Aygun och kollegan Rosemarie Oatis förbereder och dukar upp med snittar inför att minglet drar igång om en timme.

 

 

 

 

Klart lekterapin ska ha fina blå jubileumsballonger!

 

 

 

 

 

Clownerna förbereder sig ...

... och det gör även sjukhusdirektören Björn Zoëga.

 

 

 

 

 

Huddinge-alumni är på plats för att spana in jubileumsutställningen:

Tomas Movin, nuvarande chefläkare med Eva Reihnér, läkare i allmänkirurgi 1979-2005, Curt Einarsson, läkare i gastroenterologi 1970-2007, Bertil Calissendorff, röntgenläkare 1972-2004 

 

 

Björn Bäckström började på HS som 19-åring som biträde i barnsjukvården. En verksamhet som han är kvar i än idag, men nu som specialistsjuksköterska i barnnutrition. Han minns de automatiserade lösningarna från sjukhusets barndom. En kort tid arbetade han själv i bäddcentralen i dit sängarna åkte ned för att bäddas om efter att ha passerat en tvätt-tunnel.

– Sedan bäddades sängarna på löpande band innan de skickades upp på avdelning igen. Det var inget höjdarjobb. Jag förstod att det var människor jag ville jobba med, säger han.

Maria Forsman, chefsassistent och Ann-Britt Bohlin, pensionerad chefläkare.

Marianne Nikander (till vänster), numera pensionerad operationssjuksköterska, började arbeta på HS den 7 mars 1974, då 19 år och sjukvårdsbiträde. Hon har arbetat på alla opererande enheter och var bland annat med vid den första levertransplantationen och vid den första benmärgstransplantationen.

Maria Kronovall (till höger) jobbar också på operation och började 1988.
– Vi har gjort en egen fotoutställning med bilder från förr på vår operationsavdelning för 50-årsfirandet, berättar hon.

Dags för sjukhusdirektör Björn Zoëga att klippa bandet och officiellt öppna utställning och firande.  Sedan blir han ...

 

 

 

 

... och barnsjuksköterskan Björn Böckström intervjuade av Sveriges Radio P4.

Ulla Berg, professor emerita i pediatrik, var med när kliniken för njursjuka barn öppnade i Huddinge 1 april 1974. Hon arbetade på sjukhuset fram till 2007.

 

 

 

 

Tid att mumsa snittar och mingla med kollegor och föreläsare.

 

 

 

 

 

Så drog föreläsningarna igång i en fullsatt Birkeaula. Moderator: Annika Tibell, forsknings- och utbildningsdirektör.

Jan Eklund, som började arbeta på sjukhuset redan i början av 70-talet, var väldigt nöjd med föreläsningarna.

 

 

 

 

Till slut återstod en mycket viktig sak:  Hämta ut avdelningarnas jubileumstårtor på parkeringen vid R2. Transportören Osmani Harnanàndez hade fullt sjå att lassa ut alla vagnar och möttes av glada medarbetare.

 

 

 

Pamela Grönkvist, samordnare, Klinisk farmakologi.

 

 

 

 

 

Yvonne Elliman, administratör, Klinisk farmakologi.

 

 

 

 

 

Et voilà! Bon appétit.