Karolinska Universitetssjukhuset rankas som nummer 9 i Newsweeks undersökning ”World's Best Smart Hospitals 2023”

Nyhet

För andra året i rad har Newsweek tagit fram en lista över de sjukhus som bäst utnyttjar den mest avancerade tekniken i vården. Karolinska, som är det enda sjukhuset utanför USA på topp 10 listan bland ”Worlds Best Smart Hospitals”, utmärker sig i kategorin artificiell intelligens.

Newsweeks undersökning rankar de som leder i användningen av artificiell intelligens (AI), digital bildbehandling, telemedicin, robotik och elektronisk funktionalitet.

– Karolinskas vision är att bota och lindra i morgon det ingen kan bota och lindra i dag. För att nå dit krävs satsningar på teknik och metoder som gör nya behandlingar möjliga. En annan förutsättning är att sjukhuset är extremt datadrivet. Denna placering är ett viktigt erkännande för att sjukhuset ligger i spets inom områden som kommer att revolutionera sjukvården, säger Björn Zoëga, sjukhusdirektör Karolinska Universitetssjukhuset.

För tillfället pågår flera pilotprojekt för att utveckla och utvärdera konkreta AI-verktyg där det bedöms vara till nytta i vården. Ett exempel är vid diagnosen Multipel Skleros (MS) där AI kan underlätta tolkning av MR-bilder av hjärnan. Målet är mer kvalitativ, effektiv, objektiv och patientsäker diagnostik och uppföljning.

Rankingen bygger på en sammanvägning av medicinska resultat, patientrapporterad kvalitet eller upplevelser och rekommendationer från läkare, annan vårdpersonal och chefer inom sjukvårdssektorn. 10 000-tals anställda inom sjukvården i de utvalda länderna valdes ut för att svara på frågor.

Undersökningen som Newsweek gjort tillsammans med undersökningsföretaget Statista rankar 300 sjukhus, genomfördes i 28 länder: Australien, Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrike, Förenade Arabemiraten, Israel, Indien, Italien, Japan, Kanada, Libanon, Mexiko, Nederländerna, Norge, Saudi Arabien, Schweiz, Singapore, Spanien, Storbritannien, Sverige, Sydkorea, Taiwan, Thailand, Tyskland, USA och Österrike.