Nu är de två första patienterna från Ukraina på plats

Nyhet

Vid 19-tiden igår landade de två första patienterna från Ukraina på Arlanda. Enligt sektionschef Hedvig Glans på slutenvården, Infektion Huddinge - som är första screeninginstans för patienterna - mår de bra, och är glada och tacksamma att få hjälp i Sverige.

Enligt Hedvig Glans mötte ambulanstransport upp de ukrainska patienterna - som kom från ett sjukhus i Polen – och förde dem till infektionskliniken i Huddinge. Där gjorde läkare och omvårdnadspersonal en första bedömning av deras tillstånd.

Hedvig Glans

– Mottagandet gick bra, och självklart hade vi tolkmöjligheter på plats eftersom patienterna pratar ukrainska eller ryska. Och patienterna mår väl trots sina kroniska o akuta tillstånd, säger Hedvig, och fortsätter:

– Visst måste man kalla den här situationen unik – att transportera patienter med kroniska sjukdomar och som flytt ett krig och är i akut behov av hjälp. Det har vi inte gjort förut på samma strukturerade sätt, vad jag vet, men däremot att ta emot behövande patienter från olika länder, det har vi stor vana vid, säger Hedvig.

Vad kommer hända med patienterna idag?

– Redan igår kväll gjordes den första bedömning och under dagen idag kommer patienterna få kontakt med de avdelningar och enheter på Karolinska som kommer fortsätta att ta hand deras kroniska sjukdomar.

Vad är det för patienter som kommit?

– De tillhör de patientgrupper som vi sagt ja till att ta emot. De har kroniska sjukdomar som behöver omhändertas akut. Det kan vara cancer, HIV och tuberkulos.

Vet du om fler ukrainska patienter är på ingång?

– Nej, det har jag inte fått något besked om. Det tar ju några dagar att få den här typen av patienttransporter att klaffa, men vi står definitivt redo att ta emot fler om det behövs.

Känner du dig osäker inför hur många som kan komma?

– Nej, det gör jag inte. Med den här typen av transporter – från ett sjukhus till ett annat – så finns en begränsning för hur många patienter som kan kommer per dygn, så jag känner mig trygg i att vi har kapacitet att hantera de volymer som kommer.

Finns det lärdomar från pandemin som vi kan använda i denna situation?

– Flexibilitet. Att hela tiden utvärdera o justera strukturerna efter behoven.

Är vi vana att ta emot krigssjukvård på det här sättet?

– Nej, men det är ju fantastiskt att få vara med och bidra, att hjälpa folk som flytt sina hem under dessa omständigheter. Dessutom är jag glad att så många länders sjukvård sluter upp, säger Hedvig Glans.