Karolinska och Region Stockholm börjar leverera blodpåsar till Ukraina
Region Stockholm kommer via Karolinska Universitetssjukhuset att leverera 3 000 tomma blodpåsar och 1 000 blodgruppsreagenser till Ukraina.
Ukraina har lämnat en akut begäran om hjälp med blodtappningsmaterial, som blodpåsar. Nu börjar Sverige, genom Region Stockholm och Karolinska Universitetssjukhuset, att bidra.
Kan sända 3000 blodpåsar utan att riskera något
– Vi har inventerat tillgång och behov i Stockholm och gör bedömningen att vi kan avvara dessa 3000 blodpåsar och 1000 blodgruppsreagenser utan att det blir brist på blod för våra medborgare, säger Peter Håkansson, verksamhetsområdeschef för Medicinsk Teknik på Karolinska Universitetssjukhuset, och fortsätter:
– Kan vi leverera blodpåsar till Ukraina och rädda liv, och vi gör det inom vårt eget uppdrag utan att riskera någon verksamhet, tycker jag definitivt vi ska göra det.
Varje blodpåse hjälper minst 3 behövande personer
Under ett normalår tappas och fylls cirka 70 000 blodpåsar inom Region Stockholm. 3 000 blodpåsar motsvarar cirka 2 veckors förbrukning av blod inom sjukvården.
–Grovt brukar man säga att varje blodpåse bidrar till att hjälpa minst tre behövande människor. Från varje blodpåse kan man nämligen dra nytta av tre komponenter för att rädda liv: röda blodkroppar, plasma och blodplättar, säger medicinskt ledningsansvarig läkare Joachim Lundahl, på Medicinsk Diagnostik, Karolinska Universitetssjukhuset.
Leveranserna av blodpåsarna som ska ske så snart möjligt kommer att hanteras via MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. x
Senaste nyheterna
-
Så är Nobelprisvinnarnas mikroRNA-upptäckt till gagn för patienterna
Forskningen om mikroRNA tilldelas årets Nobelpris i medicin. Anna Wedell, föreståndare för Precisionmedicinskt Centrum Karolinska (PMCK) förklarar hur dessa insikter om mikroRNA är ...
-
Ny forskningsplattform på Karolinska Universitetssjukhuset ska minska handläggningstider för datauttag för forskare - från månader till veckor
Nu är alla genomförda radiologiska undersökningar på Karolinska Universitetssjukhuset sökbara i forskningsplattformen Radiance.