Karolinska Universitetssjukhuset är världens åttonde bästa sjukhus

Nyhet

För tredje året i rad rankas Karolinska Universitetssjukhuset som ett av världens tio bästa sjukhus av tidskriften Newsweek. Karolinska är enligt Newsweek världens åttonde bästa sjukhus och nummer tre i Europa.

- Det är ett styrkebesked att tre år i följd nå den yttersta toppen bland världens sjukhus. 2019 fanns Karolinska inte med på Newsweeks ranking men nu är vi etablerade bland de allra bästa. Det visar kraften i det förbättringsarbete som vi bedriver på sjukhuset och som involverat alla medarbetare. Detta är en bekräftelse på det arbete som lagts ner och som hela tiden haft som syfte att förbättra vården för våra patienter, säger Björn Zoëga, sjukhusdirektör för Karolinska Universitetssjukhuset.

Björn Zoëga, sjukhusdirektör.

Den ansedda tidskriften Newsweek har för fjärde året listat världens bästa sjukhus. Newsweeks rankning omfattar över 2 200 sjukhus i 27 länder, bland andra USA, Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Schweiz, Sydkorea och Japan. Sjukhusen rangordnas efter tre kriterier: medicinska resultat, resultat i patientundersökningar och rekommendationer från experter, som läkare och chefer inom sjukvården.

- Trots att 2021 var ett mycket speciellt år, präglat av pandemin och vård av många covid-19 patienter, har vi dessutom tagit väl hand om våra ordinarie patienter och levererat forskning och utbildning av högsta klass, säger Björn Zoëga.

- Vårdköerna är historiskt låga inom bland annat cancer- och hjärtsjukvård och kvalitetsresultaten ligger stabilt på höga nivåer. På Karolinska kommer vi inte att slå oss till ro utan fortsätta att arbeta hårt. Det kommer med vårt uppdrag att vara bäst på det svåra, säger Björn Zoëga.

Se hela listan hos Newsweek här.