Fysioterapimottagning Hjärta och Kärl Huddinge

1177 Vårdguiden e-tjänster

Av-/omboka tid

Kontakta mig

Ring oss

08-585 819 55

Besök oss

Hitta hit

Du som har haft en hjärtinfarkt, gjort en ballongsprängning av hjärtats kärl, genomgått en hjärtoperation eller om du har hjärtsvikt eller annan hjärtsjukdom har möjlighet att få träna på Fysioterapimottagning Hjärta och Kärl i Huddinge.

Du som har haft en hjärtinfarkt, gjort en ballongsprängning av hjärtats kärl eller opererat hjärtat kan få träna i hjärtgrupp i form av gruppgymnastik speciellt anpassat till patientgruppen.

Du som har hjärtsvikt eller andra begränsningar på grund av hjärtsjukdom kan få råd om träning eller individuellt anpassad träning av en fysioterapeut (tidigare sjukgymnast) under en kortare eller längre tid. Målet för träningen är att bibehålla/förbättra fysisk kapacitet, att reducera symtom, att förbättra livskvalitet och att man lär sig att träna självständigt.

Målet för träningen är att ha kvar/förbättra ork och styrka, att minska symtom, att förbättra livskvalitet och att man lär sig att träna självständigt

Praktisk information

Nedan finns praktisk information om ditt besök på avdelningen/mottagningen. Besök sidan Din vård på Karolinska för information: service på sjukhuset, dina rättigheter som patient och din journal med mera.

Inför besöket

 • Läs kallelsen noga. Där kommer det att stå adressen till vår mottagning.
 • Om du ska komma till en fysioterapeut på vår mottagning kommer du att kallas per brev eller telefon. Besöket kostar 200 kronor, frikort gäller. Barn under 18 år betalar ingen avgift men skall registrera sig i kassan ändå. Betalning sker med kort eller faktura, ej kontant. Ta med giltig legitimation.
 • Om du behöver sjukresor eller tolk är det viktigt att du meddelar det i god tid innan besöket via telefon eller via 1177 Vårdguidens e-tjänster som du hittar överst på denna sida.
 • Om du inte kan komma på den tid som är uppgjord är det viktigt att du ringer återbud eller meddelar det via 1177 Vårdguidens e-tjänster.(öppnas i nytt fönster) Lämna om möjligt återbud 24 timmar innan besöket för att vi ska kunna erbjuda din tid till annan patient. Ej avbokat besök debiteras med 100 kr, vilket gäller även om Du har frikort eller är under 18 år.
 • Kom i god tid. Det kan vara svårt att hitta parkering. Åk gärna kommunala färdmedel.
 • Det finns omklädningsrum samt duschar i anslutning till träningslokalen. Ta med eget hänglås. Träningen kan ibland inledas vid det första träningstillfället, därför kan det vara bra att du har bekväma kläder på dig eller med dig redan vid ditt första besök hos oss.
 • Vi har många infektionskänsliga patienter. Lämna återbud om du är förkyld eller har en infektion. Undvik även parfymerade produkter i våra lokaler av hänsyn till allergiska personer.
 • Karolinska är en undervisningssjukhus vilket innebär att studenter kan delta vid ditt besök. Meddela oss i förväg om du inte vill att studenter deltar.

Hjärtgymnastik i grupp

 • Träningen inleds vid det första tillfället om du är kallad till hjärtgymnastik i grupp. Du bör ha på dig/ta med dig kläder som är lätta att röra sig i samt skor för inomhusbruk, gärna gymnastikskor.
 • Om du behöver lämna återbud till hjärtgymnastiken i grupp kan du komma på nästa grupptid som står i kallelsen.

Individuell träning

 • Om du kommer till oss på grund av att du har hjärtsvikt eller annan hjärtsjukdom är det första besöket vanligtvis individuellt och en bedömning kommer att genomföras. Ingen träning sker då. Vad som dock kan ske är olika test, till exempel ett gångtest. Inga speciella kläder behöver tas med vid ett första besök, ha dock ett par gåvänliga skor på dig om ett gångtest skall genomföras.
 • Om du behöver lämna återbud till ett individuellt förstabesök kommer en ny kallelse att skickas till dig om du inte redan har fått ett antal tider för träning av din fysioterapeut.

Under besöket

 • Anmäl dig i Centralkassan vid R2-entrén eller i Centralkassan vid huvudentrén . Anmäl dig i kassan vid varje besök även om du har frikort.

Hjärtgymnastik i grupp

 • Om du är kallad till hjärtgymnastik i grupp går efter det att du anmält dig i Centralkassan direkt in till omklädningsrummet och byter om och sedan till träningshallen där fysioterapeuten möter upp, du skall inte vänta i väntrummet. Följ skyltarna mot R42-R44.
 • Hjärtgymnastiken i grupp är anpassad till dig som nyligen haft en hjärtinfarkt, gjort en ballongsprängning av hjärtats kärl eller genomgått en hjärtoperation. Träningen sker till musik. I träningspasset ingår både rörlighet, styrka och konditionsträning. Det finns möjlighet att sitta ned och vila om man behöver det. Du har möjlighet att träna 2 gånger/vecka under en period av 12 veckor. Både kvinnor och män tränar tillsammans i en stor träningslokal.
 • Sammanlagt tar träningen ca 1 timme. Till det bör du avsätta tid för ombyte av kläder samt transport till och från parkering eller taxi.

Individuell träning

 • Om du kommer för ett första individuellt besök skall du efter det att du anmält dig i Centralkassan sitta ned och vänta i väntrummet som är i R-huset plan 4. Väntrummet ligger nu inne på R42-R44 istället för i hisshallen som det gjorde tidigare.
 • Fysioterapeuten gör vid det första besöket en bedömning och därefter beslutas om det är bäst för dig att träna på land eller i terapibassäng samt om du enbart kommer att få träningsråd eller om du kommer att erbjudas träning hos oss. Planerad träningsperiod bedöms individuellt och kan vara från ett par tillfällen till träning två gånger per vecka i upp till 2-3 månader.
 • Träningen är individuellt anpassad efter vad du klarar av och behöver. Träningen kan ske med träningsapparatur, gummiband, medicinsk yoga eller annat.

Efter besöket

 • Direkt efter träning kan du känna dig mer trött än vanligt varför det ibland kan behövas att du tar det lite lugnt. Detta är helt normalt. Om du skulle känna stort obehag eller om du känner starka eller smärtsamma symtom som du relaterar till din hjärtsjukdom skall du söka läkarvård.

 • När din träningsperiod är avslutad är det viktigt att du fortsätter att vara aktiv enligt vad du blivit rekommenderad. Träning är en färskvara och om den inte fortsätter kommer den kondition eller styrka som du fått att försvinna.

 • Du får ofta ett FaR-recept, fysisk aktivitet på recept, efter genomförd träningsperiod. Där får du rekommendationer hur du skall träna framöver.
 • Om du har frågor eller vill komma i kontakt med oss efter besöket är du välkommen att ringa 08-585 819 55eller lämna meddelande via 1177 Vårdguidens e-tjänster.