Medicinsk abort

På Abortmottagningen vid Karolinska Huddinge utför vi medicinsk abort. Det innebär att man avbryter en graviditet med hjälp av läkemedel.

Medicinsk abort kan man göra till och med graviditetsvecka 10+0.

Inför undersökning eller behandling

Du bokar tid via den centrala abortbokningen i Stockholm, ring 08-616 27 00 när som helst under dygnet och knappa in ditt telefonnummer så blir du uppringd nästa vardag.

Under undersökning eller behandling

Vid besöket träffar du en barnmorska och/eller läkare som ställer frågor, gör en gynekologisk undersökning och en ultraljudsundersökning. Därefter kan du ta det första läkemedlet som förbereder kroppen för aborten. Sedan väntar du 24-72 timmar och tar därefter andra läkemedel som startar blödningen. Du kommer att få en riklig blödning med klumpar. Du får smärtlindring både regelbundet och vid behov.

Du kommer blöda efteråt i 1-3 veckor. Under den tiden finns det hygienföreskrifter som är viktiga att följa för att undvika infektion i livmodern (se "Efter undersökning eller behandling").

Du kan välja att fullfölja aborten hemma, då är det viktigt att du har sällskap av en annan vuxen person.

Efter undersökning eller behandling

Det finns en ökad risk för infektion efter en abort. När du blöder rikligt den första veckan efter aborten bör du därför undvika vaginala samlag, bad samt att använda tampong eller menskopp.

Mensen brukar oftast återkomma 4-6 veckor efter aborten.

Om du får feber, väldigt ont i magen, eller blöder så kraftigt att du känner dig påverkad ska du kontakta en akutmottagning för gynekologiska besvär.

Efter medicinsk abort erbjuds du ett återbesök efter cirka 3 veckor. Du får då prata igenom aborten och göra ett graviditetstest. Du får också möjlighet att få ytterligare råd om preventivmedel. Om du har valt spiral eller p-stav så kan vi sätta in den då. P-stav sätter vi annars oftast in i samband med det första besöket.