Mottagning Fostermedicin Huddinge
1177 Vårdguiden e-tjänster
fler e-tjänster
Ring oss
Telefontider idag
Inga telefontider idag
mer information
Fler telefontider:
- Måndag - Fredag 08:00 - 09:00
Besök oss
Hälsovägen 13, K68, 14157, Huddinge
Hitta hittider
Öppettider för bokade besök
- Måndag - Torsdag 08:00 - 16:00
- Fredag 08:00 - 14:00
Tillfälligt ändrade tider
Våra telefontider är:
måndag - fredag kl. 08:00 -09:00
lunchstängt 12:00 - 13:00
Diagnoser:
tvillingtransfusionssyndrom, immunisering, kromosomfel
På Centrum för fostermedicin Huddinge utför vi ultraljud i både tidig och sen graviditet enligt mödravårdens basprogram. Här utförs också riktade ultraljud av läkare och på indikation görs moderkaks- och fostervattenprov. Hos oss kan du få kontakt med genetisk vägledare.
Fosterdiagnostik – du väljer själv!
Du har rätt att få muntlig och skriftlig information om fosterdiagnostik och dess möjligheter, men även om de risker och begränsningar som finns. Alla undersökningar är frivilliga och du väljer själv vilken vårdgivare som ska utföra den. För att komma till oss krävs remiss, besöket blir då kostnadsfritt.
Se gärna denna film om fosterdiagnostik från Region Uppsala
Mer om fosterdiagnostik finns på Svenskt nätverk för information om fosterdiagnostik (SNIF)
De flesta barn föds friska
I ytterst få fall, cirka två procent, upptäcks en avvikelse vid ultraljudet. Vid misstanke om fosterskada eller kromosomavvikelse erbjuds ytterligare undersökningar och ibland även provtagning för att komma fram till en diagnos och även prognos för det väntade barnet. Ibland kan ett ultraljudsfynd visa sig vara en normalvariation där vidare utredning ej visar sig vara nödvändig.
Vad händer efter att en fosteravvikelse konstaterats?
Att avbryta en graviditet efter att en fosteravvikelse konstaterats
Hos oss arbetar en genetisk vägledare. Genetisk vägledning är en medicinsk konsultation, ett informationssamtal, som går igenom genetiska, medicinska och psykologiska frågeställningar associerade med risken för en genetisk sjukdom i en familj eller i en släkt. Vi har ett nära samarbete med Mottagning Klinisk genetik Solna
Fostermedicin finns också på Karolinska Solna
Besök gärna Mottagning Fostermedicin Solna som arbetar tvärprofessionellt för dig som väntar barn med fosterskada eller kromosomavvikelse. Hit kommer också patienter med komplicerade tvillingraviditeter eller då det finns indikation att behandla foster i livmodern så kallad fosterterapi.
Våra undersökningar & behandlingar
-
KUB (Kombinerat ultraljud och blodprov)
KUB görs i tidig graviditet. Undersökningen är ett sätt att ta reda på sannolikheten att ett foster har har en kromosomförändring.
-
NIPT (Non Invasive Prenatal Testing)
NIPT är en förkortning av Non-Invasive Prenatal Testing. Vid NIPT tas ett blodprov från den gravida kvinnan. I blodet finns en liten mängd DNA från fostret och genom att analysera blodet kan man upptäcka om fostret har en kromosomavvikelse (aneuploidi). Analysen är riktad och detekterar aneuplodi av kromosom 13, 18, 21 samt könskromosomerna X och Y.
-
Rutinultraljud
Alla gravida i Sverige erbjuds att göra ett rutinultraljud under graviditeten. Denna utförs oftast kring graviditetsvecka 18-20. Ett rutinultraljud görs främst för att räkna ut förlossningsdatum, se antal foster och bedöma moderkakans läge. Det görs också en noggrann genomgång av fostrets anatomi för att utesluta grava missbildningar.
-
Riktat ultraljud
En mer detaljerad undersökning i graviditetsvecka 18-20 då det finns särskilda omständigheter.
-
Tillväxtultraljud
Ibland finns omständigheter som gör att barnets vikt behöver beräknas.
-
Moderkaksprov och fostervattenprov
Om du har en förhöjd sannolikhet för kromosomavvikelse eller andra allvarliga ärftliga tillstånd, eller om man har upptäckt någon missbildning vid ultraljudsundersökningen, kan man utföra ett moderkaksprov alternativt fostervattenprov.
-
Fostervattentappning
Det händer att det produceras mer fostervatten än normalt och då kan det bli aktuellt att tappa ut en del för att underlätta för den gravida kvinna.
-
Laserbehandling vid TTS
När man väntar enäggstvillingar (monokoriotiska tvillingar), delar de moderkakan och då finns det en liten risk att de kan drabbas av en ovanlig komplikation som kallas tvillingtransfusionssyndrom eller TTS. I dag finns det möjlighet till behandling genom att med laser bränna av kommunicerande kärl i moderkakan.
-
Blodtransfusion till foster
Blodtransfusion inuti livmodern (intrauterin transfusion) utförs vid uttalad blodbrist (anemi) hos fostret.
Inför besöket
- Ombokning/avbokning: Om tiden inte passar eller du är sjuk kontakta oss på telefon 08-123 816 70. Telefontid måndag-fredag klockan 08-09. Du kan även omboka/avboka ditt besök via 1177 Vårdguiden.
- Om du uteblir eller avbokar mindre än 24 timmar innan besöket, debiteras du 400 kronor, gäller även om du har frikort. Om du är försenad så att besöket måste bokas om debiteras du också 400 kronor.
- Ta med dig kallelsen och legitimation. Har du reservnummer måste du visa LMA-kort annars faktureras du hela vårdavgiften.
- Kom i god tid. Anmäl dig via självincheckningsautomat på mottagningen eller i Centralkassan vid huvudentrén C:01. Har du reservnummer måste du alltid registrera dig i Centralkassan.
- Mottagningen ligger på Kirurggatan plan 6, K66. Sitt ned i väntrum C.
- En anhörig får följa med in på undersökningen.
- Barn får inte följa med in på mottagningen då en ultraljudsundersökning kräver stor koncentration.
- Du kan få bilder och/eller videoklipp skickat till din mobiltelefon utan kostnad vid KUB eller rutinultraljud. Facetime är ej tillåtet.
Broschyrer på olika språk
Under besöket
- Hos oss arbetar både manlig och kvinnlig personal.
- Karolinska är ett universitetssjukhus där vi utbildar framtidens vårdpersonal. Barnmorska eller läkare under utbildning kan vara med vid undersökningar.
- Undersökningen tar 30-60 minuter.
- Inspelning av undersökningen är ej tillåten.
- Ibland kan det bli viss väntetid, då vi även tar hand om akuta bedömningar, men vi försöker alltid ta hand om dig så snart som möjligt.
Efter besöket
Om du har frågor om undersökningen som utförts av oss, är du alltid välkommen att höra av dig.
Efter ditt besök - synpunkter och klagomål
Synpunkter och klagomål - hit vänder du dig
Nu kan du lämna synpunkter och klagomål på vården digitalt via 1177 Lämna Synpunkter och Klagomål
Lämna synpunkter och klagomål hos din vårdgivare anonymt
Om du önskar framföra synpunkter på vården anonymt så kan du göra det via 1177 e-tjänster. Lämna synpunkter och klagomål anonymt hos din vårdgivare.
Lämna synpunkter och klagomål hos din vårdgivare som ombud eller om du inte kan lämna digitalt.
Om du önskar lämna synpunkter eller klagomål på vården som ombud krävs en fullmakt. Anmälan kan därför ej skickas via 1177. Anmälan hittar du här.
Anmälan tillsammans med fullmakt skickas med vanlig post till adressen nedan:
Karolinska Universitetssjukhuset
Tema Kvinnohälsa och Hälsoprofessioner
Mottagning Fostermedicin Huddinge
Verksamhetschef Ove Karlsson
171 76 Stockholm
Praktisk information
Besök sidan För Patienter för allmän patientinformation: service på sjukhuset, dina rättigheter som patient, vanliga frågor och svar samt din journal med mera.
Här kan du läsa mer om förlossningen, när du ska ringa oss och när det är dags att åka in! Här kan du läsa mer om den första tiden efter förlossningen!Dags att föda och Den nya familjen
Dags att föda
Den nya familjen