Mottagning Fostermedicin Huddinge

Besöksförbud

24 april 2020, 13:10

Folkhälsomyndigheten har höjt risknivån för samhällsspridning av coronaviruset i Sverige till "mycket hög". Därför införs generellt besöksförbud på samtliga vårdavdelningar på Karolinska Universitetssjukhuset från den 12 mars 2020 och tills vidare.

Undantag är pappa/partner som får närvara under förlossning och på BB men då vara kvar på avdelningen hela tiden.

Gravida som är inlagda och inte har mycket hög risk att föda inom 12 timmar får ej ha anhörig närvarande.

Läs mer om nya coronaviruset och covid-19

Läs mer om råd till nyblivna föräldrar och covid-19

 

1177 Vårdguiden e-tjänster

Av-/omboka tid

Kontakta mig

Beställa journalkopia

fler e-tjänster

Ring oss

08-585 816 70

Telefontider idag

08:00 - 09:00

mer information

Fler telefontider:

 • Måndag - Fredag 08:00 - 09:00

Besök oss

Karolinska Universitetsjukhuset, K68, HUDDINGE

Hitta hit

tider

Öppettider för bokade besök

 • Måndag - Torsdag 08:00 - 16:00
 • Fredag 08:00 - 14:00

Tillfälligt ändrade tider

Våra telefontider är:

måndag - fredag kl. 08:00 -09:00

lunchstängt 12:00 - 13:00

Diagnoser:

tvillingtransfusionssyndrom, immunisering, kromosomfel

På Centrum för fostermedicin Huddinge finns högspecialiserad vård för fosterterapi. Hit skickas gravida från hela Sverige och även Norden för behandling. Här kan du göra ultraljud i både tidig och sen graviditet som t ex KUB, rutinultraljud och tillväxtkontroll. Vi gör även moderkaks- och fostervattenprov. Vid behov finns möjlighet att träffa genetisk vägledare.

Fosterdiagnostik – du väljer själv!

Du har rätt att få muntlig och skriftlig information om fosterdiagnostik och dess möjligheter, men även om de risker och begränsningar som finns. Alla undersökningar är frivilliga och du väljer själv vilken vårdgivare som ska utföra den. För att komma till oss krävs remiss, besöket blir då kostnadsfritt.

När det inte ser normalt ut på ultraljud

Ca 98% av alla rutinultraljud är normala. Vid ytterst få fall, cirka två procent, upptäcks en avvikelse. Om misstanke finns att fostret har en missbildning måste ytterligare ultraljudsundersökningar göras och ibland även prover tas för att komma fram till en diagnos och även prognos för det väntade barnet. Det är också oundvikligt att vi av och till påvisar en mindre avvikelse som inte påverkar livskvaliteten hos ett i övrigt helt normalt foster.

Se gärna denna film om fosterdiagnostik från Region Uppsala

Genetisk vägledning

Hos oss arbetar en genetisk vägledare. Genetisk vägledning är en medicinsk konsultation, ett informationssamtal, som går igenom genetiska, medicinska och psykologiska frågeställningar associerade med risken för en genetisk sjukdom i en familj eller i en släkt. Vi har ett nära samarbete med klinisk genetikmottagning i Solna.

Länk till Fosterdiagnostik- hur gör du ditt val

Fosterterapi  - behandling av foster inuti livmodern

Karolinska Huddinge har ett rikssjukvårdsuppdrag för så kallad fosterterapi vilket innebär att vi är den enda enhet i landet som har tillstånd att utföra ingrepp för att behandla foster i livmodern. Vi tar emot patienter från hela landet och även från övriga Europa.

Fostervården-specialmottagning på CFM Solna

Till oss kommer du som väntar barn med någon misstänkt eller konstaterad missbildning, kromosomavvikelse eller annan komplikation. Syftet är alltså inte att avbryta graviditeten, utan att förbereda dig som blivande förälder och planera förlossningen. Besök Fostervården så kan du få mer information om hur vi arbetar.

Våra undersökningar & behandlingar

 

Inför besöket

 • Ta med dig kallelsen, där vägbeskrivning finns, samt legitimation. Har du reservnummer måste du visa LMA-kort eller intyg om vem som betalar din vård, annars fakturerar vi dig hela vårdavgiften.
 • Ombokning/avbokning: Om tiden inte passar, kontakta oss på telefon 08-585 816 70. Telefontid mån-fre kl 08:00-09:00. Du kan även avboka/omboka ditt besök via 1177 Vårdguiden. Om du uteblir eller avbokar mindre än 24 timmar innan besöket, debiteras 350 kr för läkarbesök och 200 kr för barnmorskebesök, gäller även om du har frikort.
 • Kom i god tid, då det brukar vara kö i vår kassa. Anmäl dig i Centralkassan vid huvudentrén C:01 eller Centralkassan vid ingång R: 04 där du även visar legitimation. När du kommer till vår mottagning anmäler du dig i receptionen och lämnar mappen som du fick med dig från kassan.
 • Barn får inte följa med in på mottagningen pga att ultraljud är en medicinsk undersökning som kräver stor koncentration. Tyvärr får ingen närstående/partner följa med in på undersökningsrummet pga Covid-19. Om du önskar kan du få bild och/eller video av barnet skickat till din telefon. Facetime ej tillåtet.
 • Hos oss arbetar både manlig och kvinnlig personal.
 • Karolinska är ett universitetssjukhus där vi utbildar framtidens vårdpersonal. Barnmorska eller läkare under utbildning kan därför vara med vid ditt besök hos oss.

Broschyrer på olika språk

Under besöket

 • Undersökningen tar mellan 30 - 60 minuter.
 • Säg till innan undersökningen om du önskar ett fotografi på det väntade barnet.
 • Inspelning av undersökningen är ej tillåten.
 • Ibland kan det bli viss väntetid, då vi även tar hand om akuta bedömningar, men vi försöker alltid ta hand om dig så snart som möjligt.

Efter besöket

Om du har frågor om undersökningen som utförts av oss, är du alltid välkommen att höra av dig. 

Synpunkter och klagomål - hit vänder du dig

Praktisk information

Besök sidan För Patienter för allmän patientinformation: service på sjukhuset, dina rättigheter som patient, vanliga frågor och svar samt din journal med mera.

Dags att föda och Den nya familjen