BB Karolinska Solna

Besöksförbud

16 november 2023, 19:05

Besöksförbud gäller på BB Karolinska Solna pga. ökad smitta av covid-19. Undantag från besöksförbud gäller för partner och doula/stödperson
 
Visitor ban applies at BB Karolinska Solna due to increased infection of covid-19. Exceptions to the ban on visitors apply to partners and doulas/support persons.

Ring oss

08-123 742 17

Besök oss

Akademiska stråket 14, F5:83, Solna

Hitta hit

tider

Öppettider för bokade besök

 • Måndag - Söndag 00:00 - 24:00

Diagnoser:

Antenatal, Förlossning, BB

alla

Igångsättning, induktion, vändning, vattenavgång, blödning, prematur, havandeskapsförgiftning, preeklampsi, överburenhet, kejsarsnitt, sectio, duplex, minskade fosterrörelser, amning, hinnsvepning

Välkommen till BB Karolinska Solna! Vi tar hand om familjen före, under och efter förlossning.

 

BB Förlossning Karolinska i Solna finns i NKS i Hus C/F plan 5 och Hus B/E plan 9.  

I Hus C/F plan 5 finns Förlossningens Akut Mottagning, Antenatalavdelning och Förlossningen. Dessa 3 avdelningar finns bredvid varandra i 2 korridorer med ingång från C eller F hissarna på plan 5. På plan 5 vid C hissarna finns även Specialistmödravården och Centrum för Fostermedicin.


Förlossningens Akut Mottagning

Vår akutmottagning har öppet dygnet runt alla dagar. Hit vänder du dig vid akuta besvär under din graviditet från 22 fullgångna (22+0) graviditetsveckor till och med 7 dagar efter förlossningen. Det är också hit du går för bedömning ifall din förlossning har startat. På mottagningen kommer vi att göra en medicinsk prioritering som vid alla akutmottagningar och därför kan det uppstå väntetider, trots att du fått en tid tilldelad dig. Det bästa är om du ringer oss innan du kommer, på telefonnummer 08-123 742 17. Du är också välkommen att kontakta oss per telefon för rådgivning och stöd. Vår högspecialiserade och unika kompetens gör att vi kan bemöta de flesta frågeställningar kring graviditet och förlossning. 

Antenatalavdelningen

Här vårdas du inneliggande om du riskerar att föda för tidigt eller om du behöver medicinsk behandling under graviditeten, t ex vid havandeskapsförgiftning. Neonatalavdelningen på NKS är den enda nyföddhetsavdelningen i Stockholm som tar hand om extremt för tidigt födda barn mellan 22 och 25 graviditetsveckor. Alla gravida som riskerar att föda så tidigt vårdas därför på Antenatalavdelningen på NKS. Flera sjukhus har möjlighet att vårda barn födda efter 26 veckor, och överflyttning till annat sjukhus kan då bli aktuell. På vår Antenatalavdelning ges även vård efter förlossningen vid behov. Du kan alltid ha med dig en anhörig när du vårdas inneliggande. 


Förlossningen

Vi välkomnar den födande med partner/stödperson i samband med födseln. Här föder du barn i ett modernt rum med egen toalett, badkar samt möjlighet till badpool. Tillsammans med er arbetar barnmorskor, undersköterskor och läkare i team för att främja en normal födsel under trygga förhållanden. Vår målsättning är att ni ska vara delaktiga i er vår och att varje barnmorska tar hand om endast en födande kvinna. Efter barnafödseln stöttar vi dig och er i ert föräldraskap.  

Vi har precis börjat med fysiska träffar och för dig som ska föda i Solna finns det möjlighet att komma på en informationsträff, läs mer om det här.

BB Eftervård på plan 9 

Här vårdas nyblivna mamman i eget rum efter födseln.  Partner kan stanna under vårdtiden. Efter vaginal födsel är vårdtiden vanligen 1 - 2 dygn och efter kejsarsnitt 2 - 3 dygn. 

Vi följer Världshälsoorganisationens (WHO:s) rekommendationer med 3 återbesök efter födseln. Alla nyblivna föräldrar erbjuds uppföljning inom 72 timmar vid vår BB Eftervårdsmottagning (Hus B/ E plan 9) eller per telefon. Inom 2 veckor kontaktar barnmorskan från Mödrahälsovården den nyblivna mamman. Efter 6 veckor erbjuds alla mödrar återbesök vid Mödrahälsovården. Båda föräldrarna är välkomna till alla återbesök. 

 

Följ oss gärna på vårt instagramkonto bb_solna

Inför besöket

Ring oss gärna innan!

För att vi ska kunna ta hand om dig på bästa sätt vill vi att du ringer till oss innan du kommer.

Tre entréer

Det finns tre entréer till oss, Akademiska stråket 14 (för dig som ska föda) och Eugeniavägen 23. Barnmorskan kommer i telefonen meddela vilken entré som är aktuell för just dig!
För att komma till vår eftervårdsavdelning är närmaste entrén Eugeniavägen 3, hiss A, plan 9.

Akademiska stråket 14 är en av våra entréer!

 

Parkeringsalternativ

 • Precis utanför förlossningsentrén Akademiska stråket 14
  Max 1 timme, endast när man kommer för att föda och har bråttom. 
 • På gatan runt gamla sjukhusbygganden. Till exempel Framstegsgatan eller Visionsgatan.
 • Parkeringsgaraget på Framstegsgatan 9
  Infart dygnet runt. 
 • Parkeringsgaraget på Eugeniavägen 23 nedre
  Infart dygnet runt, max 6 timmar. Rekommenderas inte vid inneliggande vård.

Taxan är 30:-/timme. Samma timtaxa gäller dygnet runt.

För patienter och besökare som behöver parkera under en längre period uppnås maxtaxa efter 48 betalda timmar. Därefter är biljetten giltig ytterligare 5 dygn (det vill säga 7-dagarsbiljett kostar motsvarande taxa för 48 timmar).

OBS! Vi har inte möjlighet att utfärda parkeringstillstånd. Vi råder alla att ta sig till sjukhuset på annat sätt.


Att ta med vid alla besök

Ta alltid med dig legitimation eller annan id-handling såsom pass eller LMA-kort.

Till dig som bor utanför Stockholms län: Ta gärna med journalkopior som du fått av din barnmorska på din MVC.

Om du gått på en mödravårdscentral (MVC) i Stockholm får vi upp din journal med all nödvändig information om dig och din graviditet i vår dator.

Att ta med dig till oss om du ska föda 

 • Legitimation
 • Sköna kläder
 • Tofflor och kanske morgonrock
 • Toalettartiklar
 • Mobiltelefon och laddare
 • Kamera (Det råder ett generellt fotoförbud på Karolinska Sjukhuset men naturligvis går det bra att fotografera och filma ditt barn.)
 • Snacks
 • Kläder till ert barn inför hemresa
 • Kläder som är anpassade för amning/kunna ha barnet hud mot hud
  (gärna bärsjal, bärsele eller tubtopp)
 • Bilbarnstol

Ta inte med dig värdesaker, vi har inte möjlighet att ansvara för dessa.

Ibland blir det väntan

Vi är ett akutsjukhus och tar hand om dig som behöver akut vård först. Ibland kan det därför bli väntan för dig som inte har ett akut besök. Vi lovar att alltid göra vårt bästa för att ta hand om er på bästa sätt!

 

Broschyrer på olika språk

Under besöket

Egna kläder

Under förlossningen har vi patientskjortor att låna ut, men efter födsel har ni egna kläder för att underlätta anknytningen till det nyfödda barnet. Ta därför med lämpliga kläder.


Övernattning

Om ni ska stanna kvar hos oss får ni alltid ett eget rum. Alla rum har egen dusch, toalett och TV.


Besök

För kvinnor som ska föda barn eller vårdas inneliggande på antenatalavdelning eller BB avdelning får en frisk partner/anhörig, medfölja. Vi rekommenderar att partner/anhörig är kvar på avdelningen under hela vårdtiden och om hen måste lämna avdelningen ska det ske så sällan som möjligt.

I samband med mottagningsbesök på specialistmödravården, centrum för fostermedicin, BB mottagningen och auroramottagningen får en frisk vuxen partner/anhörig medfölja. Vid eventuell trängsel i väntrum kan partner/anhörig instrueras att vänta utanför tills dess att det är dags att gå in på mottagningsrummet. 

Tolk och doula är välkomna att vistas på vårdavdelning och mottagning vid behov.


Kostnad

Om du blir inlagd betalar du 100 kr per dygn. Partner/medföljare betalar 350 kronor per dygn från och med att barnet är fött. Då ingår frukost, kvällsfika, sovplats, sängkläder och handdukar.
Du som partner/medföljare får fylla i ett papper vid övernattning. En faktura skickas därefter hem efter utskrivning från oss. 


Mat

Alla måltider ingår för dig som är inlagd hos oss. Vi har anhörigkök där man kan ta frukost, värma mat och förvara medhavd mat i kylskåp. 

Vi har automat med tilltugg och dryck som kan användas. På sjukhuset i Solna och i närheten finns flera restauranger, caféer och kiosker!

Tolk

Det är väldigt viktigt för både dig som patient och för oss att vi kan kommunicera med varandra. Vid behov ordnar vi tolk. Tolksamtal är gratis för dig som patient. 


Vårdtid

Vården och tiden ni stannar på avdelningen är anpassad efter era behov. Här kan du läsa mer om hemgång i rätt tid. Vi bedriver eftervård på två avdelningar på sjukhuset, men främst på BB eftervård som finns på Eugeniavägen 3, hiss A, plan 9.

Wifi

Det finns gratis wifi hos oss.

Efter besöket

Har du varit hos oss för övervakning under graviditeten och blivit utskriven?

Vid behov kommer du då att följas upp via Specialistmödravården eller fortsätta kontrollerna på barnmorskemottagningen (MVC). Hör med barnmorskan vad som gäller för just dig.

Har du fött barn hos oss?

Om du har fött barn hos oss är det vanligt att ni kommer tillbaka på ett återbesök. Läs mer om våra återbesök här!

Vi ansvarar för dig och barnet den första veckan efter förlossningen. Har ni frågor är ni välkomna att kontakta oss!

Ni kontaktar själva barnavårdscentralen (BVC) och barnmorskemottagningen (MVC) när ni kommit hem från sjukhuset.

Samlad information om den första veckan efter förlossningen

 

Praktisk information

Besök sidan För Patienter för allmän patientinformation: service på sjukhuset, dina rättigheter som patient, vanliga frågor och svar samt din journal med mera.