EECP-mottagning (Enhanced external counterpulsation)

EECP behandling syftar till att minska kärlkramp, öka välbefinnande och ge en ökad möjlighet till en aktiv livsstil för patienter med behandlingsresistent kärlkramp.

Den här informationen vänder sig till den som skall genomgå en EECP-behandling. EECP står för Enhanced External Counterpulsation som betyder extern förhöjd motpulsering. Behandlingen erbjuds framförallt till personer med behandlingsresistent kärlkramp (angina pectoris), det vill säga där behandlingsmöjligheterna är uttömda och personen i fråga inte är kandidat längre för by-pass-kirurgi och/eller ballongvidgning etc. EECP behandlingen syftar till att minska kärlkramp, öka välbefinnandet och ge en ökad möjlighet till ett aktiv livsstil.

Information om kvalitetsregister>>

Praktisk information

Om nedanstående instruktioner inte stämmer med anvisningar du kan ha fått, gäller det du har fått direkt från din vårdgivare. Behöver du tolk så meddela verksamheten det, i god tid, innan ditt besök. På sidan För patienter hittar du allmän information: som service på sjukhuset, dina rättigheter som patient och din journal.

Inför undersökning eller behandling

Provbehandling:

När EECP-mottagningen får en remiss så kommer en sjuksköterska att kontakta dig eller skicka en kallelse för en provbehandling. Tillsammans med kallelsen kommer du få en skriftlig broschyr om EECP. Vid provbehandlingsbesöket kommer du att få träffa både en sjuksköterska och läkare. Du kommer erhålla muntlig information av en sjuksköterska. Du kommer därefter få prova behandlingen i cirka 15-20 minuter.

Under undersökning eller behandling

Hur går EECP-behandlingen till?

En EECP-behandlingsserie är 35 stycken behandlingstimmar/tillfällen över en tidsperiod på cirka 7-8 veckor. Varje behandlingstillfälle är en timme lång och du kommer att behandlas antingen 4 eller 5 gånger i veckan.

- Räkna med att det tar 1,5 timme vid varje behandlingstillfälle inklusive förberedelser som klädombyte, kontroll av blodtryck och vikt.

- Du kommer få byta om till ett par stretchbyxor som du får från oss. Ha gärna med en kortärmad tröja eller ett linne.

- Du kommer att ligga i en speciell säng med tryckmanschetter runt stussen, låren och vaderna när behandling utförs.

- Det finns en tryckenhet som fyller och tömmer manschetterna med luft. Trycket börjar från vaderna och fortsätter sekventiellt uppåt. Sedan släpper manschetterna på all luft samtidigt som hjärtat ska pumpa. Detta gör att hjärtat inte påverkas negativt under pågående behandlingen.

- Tre EKG elektroder kopplas på dig och manschetterna kommer sedan att pumpa upp blod till hjärtat i takt med dina pulsslag.

- För att utvärdera behandlingen utförs ett gångtest före och efter 7-8 veckors EECP-behandlingen, även blodprov tas före och efter.

Att tänka på vid EECP-behandling, risker och komplikationer:
- I början kan behandlingen kännas obehagligt men den känslan är övergående.

- Vi rekommenderar att du lyssnar på musik eller radio.

- Undvik att äta eller ta vätskedrivande tabletter 1,5 timme före behandling. Du kan fortsätta att ta dina läkemedel som vanligt. Medicinjustering kan ske om det finns behov.

- Töm urinblåsan ordentligt före behandling eftersom tryckmanschetterna trycker till vid nedre delen av magen.

- Under behandlingen skall du säga till om du känner obehag på något sätt. Ett veck på byxorna under tryckmanschetten kan leda till obehag eller skavsår.

- För att undvika sår på benen är det viktigt att du smörjer in benen med mjukgörande kräm varje dag så att huden håller sig mjuk och smidig.

- Till en början kan du känna träningsvärk i benen. Stretcha ut benmusklerna. Tips och råd får du av sjuksköterskan.

Första veckan kommer du känna dig trött och behöver vila när du kommer hem.

Efter undersökning eller behandling

Vad händer efter EECP-behandling:

De flesta patienter med kroniska och behandlingsresistent kärlkramp har upplevt en minskad bröstsmärta och minskad konsumtion av nitroglycerin. Även ökat välbefinnande och möjlighet att föra en mer aktiv livsstil. För en del patienter uppnår man inte de gynnsamma effekterna av EECP, i de fallen får man diskutera andra behandlingsmöjligheter.