Transplantationsmottagningen Huddinge

1177 Vårdguiden e-tjänster

Av-/omboka tid

Kontakta mig

Förnya recept

fler e-tjänster

Ring oss

08-123 825 61

Telefontider idag

09:00 - 11:00
13:00 - 15:00

mer information

Fler telefontider:

  • Måndag - Fredag 09:00 - 11:00
  • Måndag - Fredag 13:00 - 15:00

Besök oss

Hälsovägen 13, F61, Huddinge

Se karta och reseplanerare Hitta hit

tider

Öppettider för bokade besök

  • Måndag - Fredag 08:00 - 16:00

På Transplantationsmottagningen följer vi upp dig som transplanterats med njure, lever, bukspottkörtel eller hjärta. Vi har även en liten dagvård i anslutning till mottagningen. Vi gör också transplantationsbedömningar av mottagare och donator inför en eventuell njurtransplantation. Det finns även en särskild mottagning för dig som ska påbörja hemodialysbehandling och behöver få en kärlaccess.

Transplantationsbedömning

För att bedöma om transplantation är en lämplig behandlingsform för dig får du komma på ett så kallat konsultbesök, en transplantationsbedömning. Tillsammans med en transplantationskirurg, en medicindoktor och en patientkoordinator går ni igenom din transplantationsutredning och du får information om vad en transplantation innebär.

Här har vi samlat alla våra informationsbroschyrer om transplantation.

 

 

Du som är transplanterad

När du blivit transplanterad kontrollerar vi dina prover regelbundet och du får träffa läkare en gång per vecka under den första tiden efter transplantationen. De täta kontrollerna beror på att risken för avstötning och andra komplikationer är störst under denna tid.

Det är viktigt att du hör av dig om du inte mår bra.

När mottagningen är stängd ska du ringa till vår vårdavdelning K 87-89 för rådgivning, telefon 08- 123 803 89

Här kan du läsa mer om livet efter organtransplantation 

 

Accessmottagning

Till accessmottagningen kommer du som är i behov av en dialysaccess. Att få en dialysaccess innebär att man genom en operation, vanligen på någon av dina armar, syr ihop en artär och en ven för att säkerställa god tillgång till blodbanan. God tillgång till blodbanan är en förutsättning för att kunna starta hemodialysbehandling.

Till accessmottagningen är du också välkommen om du nyligen har fått en dialysaccess och behöver uppföljning efter operationen.

Inför besöket:

I de flesta fall är det bra om du har gjort en ultraljudsundersökning av blodkärlen på en eller båda av dina armar inför besöket.

Det är din njurmedicindoktor som ser till att du får göra ultraljudsundersökningen innan du kommer till accessmottagningen.

Under behandling:

Kirurgen tittar på blodkärlen på dina armar och jämför med svaret från din ultraljudsundersökning för att kunna se var på armen det är bäst att anlägga dialysaccessen.  Om möjligt väljer kirurgen att placera dialysaccessen på den arm som du inte använder mest, dvs. är du högerhänt får du den på vänster arm och tvärt om.

I vissa särskilda fall kan det vara aktuellt att placera dialysaccessen på något av dina lår, då tittar kirurgen på vilka möjligheter det finns där. Dialysaccess på armarna är dock alltid förstahandsalternativet.

Kirurgen informerar dig även om hur operationen kommer att gå till och vad du kan förvänta dig efter operationen.

Besöket tar normalt ca 15 minuter.

Efter behandling:

Om beslut är taget att du skall opereras får du en kallelse hem i brevlådan med en operationstid.

Om inga hinder föreligger, medicinska eller privata, får du en operationstid inom tre månader från det att du har varit på accessmottagningen.

Medicinska hinder kan t.ex. vara att du får en infektion som gör att operationen måste skjutas upp eller att din njurfunktion har stabiliserat sig och operationen kan anstå en längre tid.

Till privata skäl räknas att du själv t.ex. är bortrest eller av annan orsak inte väljer att bli opererad inom föreslagen tid.

 

Dagvård

Vi har en liten dagvård i anslutning till Transplantationsmottagningen där patienter som behöver göra enklare ingrepp eller behandlingar kan vårdas under dagen. Oftast kan patienten gå hem efteråt.

 

Inför besöket

Anmäl dig i Centralkassan vid huvudentrén eller vid ingång R2, Rehabingången. När du registrerat dig i kassan, gå till mottagningens väntrum och invänta din tur.

Kom i god tid!

Inför transplantationsbedömning

För att du ska kunna ställa frågor och ha lite insikt i vad transplantation innebär vill vi att du innan besöket läser informationsbroschyren som skickats med i kallelsen. 

 

Under besöket

Vi kan inte alltid planera vår verksamhet då vi är beroende av tillgången på organ. Detta innebär att transplantationskirurgerna ibland är upptagna med en operation och det kan betyda att mottagningen blir inställd eller att det blir förseningar med kort varsel. Vi försöker givetvis informera dig om detta så snart som möjligt!

Det finns Wi-Fi tillgängligt på transplantationsmottagningen, fråga personalen om du behöver hjälp att koppla upp dig.

Efter besöket

Om du har några frågor så kan du ringa till vår telefonrådgivning på helgfria vardagar. Du får då besked om vilken tid du blir uppringd av sjuksköterska på transplantationsmottagningen. Telefonnummer hittar du högst upp på sidan

Har du lämnat prover eller varit på någon undersökning kan du komma att bli kontaktad av en doktor eller sköterska om du måste ändra på din medicinering.

Praktisk information

Besök sidan För Patienter för allmän patientinformation: service på sjukhuset, dina rättigheter som patient, vanliga frågor och svar samt din journal med mera.

Synpunkter och klagomål

Synpunkter och klagomål - hit vänder du dig

Nu kan du lämna Synpunkter och Klagomål på vården digitalt via vår mottagning på 1177. Transplantationsmottagning   

Lämna synpunkter och klagomål hos din vårdgivare anonymt

Om du önskar framföra synpunkter på vården anonymt så kan du göra det via 1177s e-tjänster. Lämna synpunkter och klagomål anonymt.

Lämna synpunkter och klagomål hos din vårdgivare som ombud eller om du inte kan lämna digitalt.

Om du önskar lämna synpunkter eller klagomål på vården som ombud krävs en fullmakt. Anmälan kan därför ej skickas via 1177. Anmälan och fullmakt hittar du här.

Anmälan tillsammans med fullmakt skickas med vanlig post till adressen nedan.

Lämna synpunkter och klagomål på vården via brev, använd blanketten Enskilt klagomål och skicka till berörd person på nedanstående adress.

Karolinska Universitetssjukhuset
ME Transplantation, F82
Verksamhetschef: Gunnar Söderdahl 
141 86 Stockholm 

 

 

Skicka egenremiss till oss

Välkommen att skicka egenremiss till oss på mottagningen för dig som är transplanterad. Du kan göra det digitalt eller via post, såhär:

1177
Logga in på "mina sidor" 1177.se. Leta upp mottagningens namn och fyll i information för egenremiss. Följ länk till mina sidor 1177.se(öppnas i nytt fönster)

Post /blankett
Här finns anvisning för vilka uppgifter som bör finnas med i brev via post samt en blankett.

Mer information
Vi tar emot patienter utifrån vårt specialiserade uppdrag. Egenremiss bedöms på samma sätt som andra remisser som skickas till oss på Karolinska Universitetssjukhuset.

Läs mer om egenremiss och hur det fungerar på karolinska.se.

Egenremiss kallas ibland även egen vårdbegäran eller egenanmälan.