Vårdavdelning Öron näsa hals Huddinge
1177 Vårdguiden e-tjänster
Ring oss
Besök oss
Hälsovägen 13, B82, 14157, Huddinge
Se karta och reseplanerare Hitta hittider
Besökstider för anhöriga
- Måndag - Söndag 16:00 - 19:00
Öppettider för bokade besök
- Måndag - Söndag 00:00 - 24:00
Diagnoser:
Öronsjukdomar, Halssjukdomar, Hörselimplantat
alla
Snarkproblem
Nässjukdomar
Tal- och röstrubbningar
Vi utreder och behandlar planerad och akut vård för barn och vuxna med sjukdomar från öron, luftvägar, talorganet, näsa bihålor, övre delen av matsmältningskanalen och snarkproblem.
På avdelningen arbetar läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och sekreterare. Vi arbetar i flöden, för nära och god omvårdnad, med korta vårdtider. Avdelningen är tillhörande Medicinsk enhet Öron näsa hals Hörsel och balans.
Som patient kommer man till avdelningen för planerad operation eller via vår akutmottagning.
Utöver vår specialitet inom öron, näsa, hals och cochlea utreder vi även patienter med risk för andningsuppehåll (snarkproblem).
Inför besöket
Förberedande besök inför operation
Ibland behöver man komma till mottagningen för ett förberedande besök inför operation. I vissa fall får du komma för inskrivning och operation samma dag.
Det här ska du ta med dig
- Legitimation
- Eventuell lista på dina läkemedel, styrka och dosering
Vissa läkemedel går inte ihop med operationen
Vissa läkemedel ökar risken för blödning i samband med operationen. Detta kommer läkaren att informera om vid besöket.
Värktabletter som innehåller acetylsalicylsyra får du inte ta under veckan före operationen. Behandlas du med blodförtunnande medel ska du informera läkaren om detta så snarts om möjligt, men senast 1 vecka före operationen. Eventuellt kommer läkaren att rekommendera ett uppehåll i behandlingen. Sluta absolut inte själv med blodförtunnande medel.
Dagen före operationsdagen
Dagen före operation, alternativt på fredagen om du ska opereras på en måndag, kommer du få ett sms från oss. Där står tiden du ska komma till vårdavdelningen. Det är viktigt att du kommer in på angiven tid då det är många förberedelser som ska göras på avdelningen. Observera att tiden som du får endast är ankomsttiden. Du kommer att få vänta på avdelningen så ta gärna med exempelvis en bok. Har ni inte fått ett sms av oss innan kl 16:00 kontakta avdelningen på 08-58587791.
Inför din/ditt barns operation kommer vi att skicka hem en broschyr som heter "Viktig information inför din/ditt barns operation". Informationen nedan är samma som i broschyren.
Vuxen patient;
Matregler:
Det är ett absolut krav inför planerade operationer att man inte har ätit de senaste timmarna. Detta gäller även dig som planeras för operation utan sövning.
- Från kl. 24.00 natten före operation får du inte äta någonting!
- Fram till kl. 06.00 får du dricka klara drycker.
Med "klara drycker" menas genomskinlig dryck utan kolsyra: vatten, saft, kaffe och te utan mjölk/grädde.
Orsaken är att det vid sövning finns en viss risk att maginnehåll läcker upp och i värsta fall hamnar i lungorna med allvarliga konsekvenser.
Allergier:
Ha inte parfym eller andra starka dofter på eller med dig på sjukhuset. Starka dofter kan finnas i till exempel blommor, tvättmedel, krämer, tvål och schampo. Detta gäller även anhöriga. Inga nötter är tillåtna på avdelningen.
Dusch:
Inför operationen är det viktigt att du är ordentligt ren, du ska därför duscha hemma innan du kommer till avdelningen.
Dusch görs kvällen före operationen samt på operationsmorgonen och du tvättar både håret och kroppen. Sängen ska bäddas ren och rena kläder ska användas mellan och efter duschar. Smörj ej in kroppen med några hudkrämer efteråt eller smink. Nagellack och smycken ska även vara borttagna. Beroende på om din operation kommer innebära ett snitt i huden eller inte skall du antingen duscha med vanlig tvål och schampo eller med Klorhexidintvål enligt broschyren "Tvätta rätt". Detta meddelas i hemskickad hemskickad broschyr.
Rökning och alkohol:
Du som ska opereras kan minska risken för komplikationer genom att undvika alkohol och avstå rökning, minst fyra veckor före fyra veckor efter din operation. Bland annat minskar risken för akuta blödningar, försämrad sårläkning, infektioner och hjärt- och lungpåverkan. Om du vill ha hjälp kan du antingen kontakta din vårdcentral eller:
Sluta röka linjen 020-84 00 00. www.slutarokalinjen.se
Alkohollinjen: 020-84 44 48. www.alkohollinjen.se
Observera även att Karolinska är ett rökfritt sjukhus. Du får därmed endast röka utomhus på angivna platser.
Folder rökfri och alkoholfri operation.pdf
Behåring:
Om du har skägg ska du raka av det dagen före din operation eftersom det gör det lättare att ge dig luft och syrgas via en andningsmask under operationen.
Övrigt:
Lämna värdesaker hemma, sjukhuset tar inte ansvar för dina värdesaker. Om du använder glasögon, ta med dessa till sjukhuset. Man får inte ha kontaktlinser på sig under operation, detta kan skada ögat.
Barn och förälder;
Förberedelser:
Informera barnet om att det ska opereras. Besök gärna narkoswebben (www.narkoswebben.se) och lekterapin innan operationen. Observera att ni inte får besöka lekterapin om barnet är förkylt eller sjukt, relaterat till andra infektionskänsliga barn. Lekterapin ligger på sjukhusets avdelning K57. Telefon till lekterapin: 08-585 815 67.
Matregler:
Det är mycket viktigt att följa de regler som finns gällande mat och dryck före operation, annars kan operationen bli inställd. Orsaken är att det vid sövning finns en viss risk att maginnehåll läcker upp och i värsta fall hamnar i lungorna med allvarliga konsekvenser. Följ de instruktioner som kommer i SMS:et.
Ibland skriver vi att ditt barn får dricka klara drycker. Klar dryck är genomskinlig dryck utan kolsyra: vatten, klar saft, fruktjuice utan fruktkött, te.
Efter operationen kommer ditt barn att få mat av oss på avdelningen, dessvärre kan vi ej förse er föräldrar med mat. Ta gärna med egen mat, det finns ett kylskåp att förvara den i. Frukost finns att köpa.
Om ditt barn har en PEG, knapp eller sond som denne får sondmat i ska ni ta med barnets mat och det material som behövs.
Om ditt barn äter specialkost, ta gärna med sådan mat till barnet.
EMLA/bedövningsplåster:
EMLA-plåster köper ni på apoteket och ska sättas i vänster armveck och på vänster handrygg en timme innan ni ska vara på avdelningen. Om ni vet att barnet vid ett annat tillfälle tagit prover eller haft en infart på ett annat ställe kan EMLA istället sättas på den platsen. Observera att barn under 1 år istället får plåster på avdelningen på grund av sin låga ålder.
Dusch:
Inför operationen är det viktigt att vara är ordentligt ren, ditt barn ska därför duscha hemma innan ni kommer till avdelningen.
Om ditt barn ska dubbelduscha med klorhexidintvål ska en dusch göras kvällen före operationen och en på operationsdagens morgon och både håret och kroppen ska tvättas. Sängen ska bäddas rent och rena kläder ska användas mellan och efter duschar. Smörj ej in kroppen med några hudkrämer efteråt eller smink. Nagellack och smycken ska även vara borttagna.
Om ditt barn ska duscha med vanlig tvål och schampo räcker det med en dusch: antingen kvällen före operation eller på operationsdagens morgon innan ni kommer till avdelningen. Om barnet duschar dagen före operation, kom ihåg att bädda rent i sängen och att barnet ska ha rena kläder. Hur ditt barn skall duscha meddelas i hemskickad broschyr samt i SMS dagen före operation.
Allergier:
Ha inte parfym eller andra starka dofter på, eller med dig, på sjukhuset. Starka dofter kan finnas i till exempel blommor, tvätt- och sköljmedel, krämer, tvålar och schampo. Ta ej med, och ät inte, nötter innan och under besöket på avdelningen.
Mediciner:
Om ditt barn tar mediciner ska ni ta med dem till avdelningen. Ge inte barnet några mediciner på operationsmorgonen om inte vi säger åt er i sms:et att göra detta. Tar ditt barn inhalationer för exempelvis astma eller obstruktivitet och tar dessa varje dag, öka då doserna till dubbeldos en vecka innan operationen. Om inhalationer vanligtvis endast ges vid behov, ge inhalationerna regelbundet en vecka innan operationen och på operationsdagens morgon.
Två veckor innan operationen får ditt barn inte ta Acetylsalicylsyra (ex Treo & Magnecyl), Ibuprofen (ex Ipren & Brufen) eller Diklofenak (ex Voltaren). Dessa läkemedel ger en ökad blödningsrisk. Vid värk eller feber ge istället Paracetamol (ex Alvedon eller Panodil).
Under besöket
Operationsdagen
Vuxen;
Besökstiden är mellan 13:00-19:00 varje dag och endast 2 besökare får komma åt gången. Är något barn med ska en annan vuxen kunna ansvara för det.
Hemgång sker vanligen morgonen efter operation mellan kl. 08:00-10:00, alternativt på operationsdagen, vanligen mellan kl. 12:00-17:00. Försök ordna att du har någon som kan komma och hämta dig vid hemgången. Det är inte lämpligt att köra egen bil om du varit sövd.
Hur du kan må efter operationen
Du kan känna strävhet i halsen efter narkosen beroende på om ett plaströr legat i luftstrupen under operationen. Strävheten kan sitta kvar i några dagar.
Operationssåret kan strama och kännas en längre tid.
Utskrivning
Innan du går hem ska du skrivas ut av en läkare. Det innebär att du får prata med en läkare och om du behöver får du recept och/eller sjukintyg.
Barn;
Under operationen:
I anslutning till uppvakningsavdelningen finns ett väntrum B43 där du som förälder kan sitta och vänta. Passa gärna på att ta något att äta och dricka då det kan dröja innan ni får möjlighet att äta igen. Ibland kan operationen/undersökningen ta längre tid än beräknat, du blir hämtad från väntrummet då den är klar. Då får du aktuell information om ditt barn.
Övrigt
Endast en förälder får sova kvar över natten samt följa med ner till operationen då barnet blir sövt och väckt. Den föräldern får inte lämna barnet ensamt på avdelningen ens för att göra korta ärenden, vi som personal har tyvärr inte möjlighet att passa barnet. Är andra barn med ska en annan vuxen kunna ansvara för dem.
Besökstiden är mellan 13:00-19:00 varje dag och endast två besökare får komma åt gången.
Hemgång sker vanligen morgonen efter operation, mellan kl. 08:00-10:00, alternativt samma dag vanligen mellan 12:00-17:00. Försök ordna så att någon kan komma och hämta er vid hemgång om ni inte kör bil.
Observera att Karolinska är ett rökfritt sjukhus.
Utskrivning
Innan ni går hem ska ni skrivas ut av en läkare. Det innebär att ni får prata med en läkare och om ditt barn behöver får ni recept och/eller sjukintyg.
Efter besöket
Om du får problem
Vardagar måndag - torsdag 08.00 - 15.30, fredag 08.00 - 12.00
Telefonrådgivningen Tel 08-123 711 30
Kvällar och helger
Ring i första hand Vårdguidens sjukvårsupplysning - 1177 för du inte svar på din fråga ring till vårdavdelningen tel 08-585 877 91
OBS! Om du har andningsrelaterade problem eller andra livshotande tillstånd kontakta 112
Praktisk information
Besök sidan För Patienter för allmän patientinformation: service på sjukhuset, dina rättigheter som patient, vanliga frågor och svar samt din journal med mera.
Synpunkter och klagomål mottagning dagvård och vårdavdelning
Synpunkter och klagomål - hit vänder du dig
Nu kan du lämna Synpunkter och Klagomål på vården digitalt via vår mottagning på 1177 Öron näsa hals mottagning Huddinge
Lämna synpunkter och klagomål hos din vårdgivare anonymt
Om du önskar framföra synpunkter på vården anonymt så kan du göra det via 1177 e-tjänster. Lämna synpunkter och klagomål anonymt.
Lämna synpunkter och klagomål hos din vårdgivare som ombud eller om du inte kan lämna digitalt.
Om du önskar lämna synpunkter eller klagomål på vården som ombud krävs en fullmakt. Anmälan kan därför ej skickas via 1177.Anmälan hittar du här.
Anmälan tillsammans med fullmakt skickas med vanlig post till adressen nedan.
Lämna synpunkter och klagomål på vården via brev, använd blanketten Enskilt klagomål och skicka till berörd person på nedanstående adress.
Karolinska Universitetssjukhuset
Medicinsk enhet Öron näsa hals Hörsel och balans B61
Verksamhetschef Alexander Ahlberg
141 86 Stockholm