Mottagning Nuklearmedicin Huddinge

1177 Vårdguiden e-tjänster

Kontakta mig

Har min remiss kommit fram?

Avboka tid

fler e-tjänster

Ring oss

08-123 807 80

Telefontider idag

08:30 - 10:30

mer information

Fler telefontider:

  • Måndag - Onsdag 08:30 - 10:30
  • Torsdag 10:00 - 12:00
  • Fredag 08:30 - 10:00

Besök oss

Hälsovägen 13, C2:74, HUDDINGE

Hitta hit

tider

Öppettider för bokade besök

  • Måndag - Fredag 07:30 - 16:00

På Nuklearmedicin utför vi undersökningar (scintigrafier) där vi tittar på funktionen i kroppens olika organ och vävnader med hjälp av radioaktiva läkemedel (radiofarmaka) och gammakamera eller PET-kamera.

Vi har ett brett utbud av diagnostiska undersökningar, de vanligaste scintigrafiska undersökningarna. Vi kan utföra undersökningar på de flesta av kroppens organ. Du hittar mer information om våra undersökningsmetoder i listan till höger.

Om din läkare anser att du behöver göra en undersökning skickas en remiss till oss. 

Hos oss är följande provningsmetoder ackrediterade

 

Inför besöket

Vi kallar till de flesta undersökningar per brev och i kallelsen finns information om eventuella förberedelser. Vissa undersökningar har inga förberedelser medan andra har instruktioner för flera dagar. Ibland behöver du vara fastande.

Observera också att Nuklearmedicin finns både i Huddinge och Solna. Kontrollera på kallelsen så att du åker till det sjukhus du är kallad till.

Ta med kallelsen och legitimation. Klä dig i bekväma och oömma kläder. Lämna smycken hemma. Metallföremål, till exempel smycken, BH, bälte ska tas av vid bildtagningen. Använd ej parfym eller rakvatten då en del personer mår dåligt av detta.

Under besöket

Inför bildtagning får du, beroende av undersökning, ett radioaktivt läkemedel i form av injektion, inandning eller mat. Tid mellan intag av radioaktivt läkemedel och bildtagning varierar från någon minut till flera dagar. Om väntetiden till bildtagning är flera timmar/dagar är du fri att disponera din tid som du vill.

Under bildtagningen får du ligga stilla på en undersökningsbrits. Tiden då du ligger på undersökningsbritsen varierar beroende på vilket organ som undersöks. Undersökningstid på 30 minuter är vanligt men vissa undersökningar kan ta betydligt längre tid än så. Innan du går hem kontrollerar vi att bilderna är tekniskt korrekta.

Är undersökningen obehaglig?
De flesta upplever inget obehag av undersökningen. Undersökningen görs med kläderna på efter att metall har plockats bort. Det är ytterst sällsynt att man får någon allergisk reaktion av våra läkemedel.

Efter besöket

Efter vissa undersökningar kan det finnas restriktioner, såsom umgänge med barn.

När undersökningen är genomförd och du har gått från vår avdelning fortsätter vårt arbete med dina bilder. Våra röntgenläkare granskar bilderna och din läkare som har skrivit remissen får svaret antingen digitalt eller via post. Din läkare har i de flesta fall svar inom en vecka.

Synpunkter och klagomål - hit vänder du dig

Praktisk information

Besök sidan För Patienter för allmän patientinformation: service på sjukhuset, dina rättigheter som patient, vanliga frågor och svar samt din journal med mera.