Normal förlossning

Ingen födsel är den andra lik, och alla föräldrar har sin unika upplevelse. I texten nedan har vi ändå generaliserat det normala födandets förlopp. Informationen kan vara en grund för att förstå vad som händer i kroppen när du föder.

Livmodern där barnet ligger i är en stor muskel. Redan långt före förlossningen börjar livmodern träna på att föda barn genom att dra ihop sig. Livmoderns sammandragningar kallas förvärkar och kan kännas då magen blir hård. Mot slutet av graviditeten brukar förvärkarna öka och kännas tydligare. Förvärkar kan kännas obehagligt men gör inte ont, sammandragningen släpper oftast när kvinnan vilar. Förvärkarna kommer oregelbundet och påverkar inte livmodertappen eller modermunnens öppningsgrad. Livmodertappen är nedersta delen av livmodern, en tapp som innan förlossningen är tre till fyra centimeter lång och som känns fast och bakåtriktad längst in i slidan.

Att trycka mot föderskans knän kan vara smärtlindrande.

När förvärkarna ökar i styrka sker en övergång till att förlossningen startar upp. Sammandragningarna kanske håller i sig längre och blir smärtsamma men kommer fortfarande oregelbundet och glest. När styrkan ökar påverkas också livmodertappen. Den börjar mjukna, riktas framåt och förkortas. Den första delen av förlossningen kallas latensfasen och kan pågå i flera dygn. Det bästa för dig som ska föda är att vara hemma och försöka vila så mycket som möjligt. Här kan du läsa mer om smärtlindring hemma.

Den första delen av förlossningen kallas latensfasen och kan pågå i flera dygn.

Efter latensfasen börjar den aktiva fasen. Värkarna kommer då regelbundet, ofta tre värkar på tio minuter och håller i sig i cirka en minut. Livmodertappen har under latensfasen mjuknat, riktats centralt och utplånats. Modermunnen, som är den inre delen av livmodertappen, har då vanligen öppnats till fyra centimeter. Ibland kan också vattnet ha gått, men det är inte det vanligaste. Här kan du läsa mer om vattenavgång. De flesta kontaktar förlossningen i det här skedet då det oftast känns som att man behöver hjälp med smärtlindring. Här kan du läsa mer om smärtlindring på sjukhus.

Den aktiva fasen pågår tills modermunnen är öppen tio centimeter och också helt försvinner bakom barnets huvud. Under den aktiva fasen gynnas modermunnens öppnande och barnets nedträngande av att föderskan är upprätt och varierar ställningar ofta. Vi har olika hjälpmedel som till exempel pilatesboll, gåbord och saccosäck på rummen för att underlätta. Det är också viktigt att äta och dricka för att livmodern ska får energi att arbeta. Här kan du som partner vara ett viktigt stöd.

Under den aktiva fasen gynnas modermunnens öppnande och barnets nedträngande av att föderskan är upprätt och varierar ställningar ofta.
Under hela förlossningen kan partnern utgöra ett viktigt stöd genom till exempel närhet och massage.

Att föda barn är en fysisk upplevelse men också en psykologisk. Vilken bakgrund, vilka förberedelser och förväntningar på födandet du har spelar roll för hur upplevelsen sedan blir. Att du läser den här texten är en del av förberedelsen, men att gå på någon av våra öppna informationsträffar i Solna eller Huddinge är också något vi rekommenderar. Att känna sig lugn och trygg är det allra viktigaste, även för din partner.

När modermunnen är helt öppen börjar nedträngnings och utdrivningsfasen. Barnets huvud ska tränga ner till bäckenbotten och om det är din första vaginala förlossning är det normalt att det tar ett par timmar. Den här delen av förlossningen är intensiv och du upplever ett ökat tryck mot ändtarmen. Under nedträngningsfasen är vår målsättning att det alltid ska vara en barnmorska eller en undersköterska med inne på rummet.

När barnets huvud står mot bäckenbotten går det som regel inte att hålla emot kroppens reflex att krysta. Många kvinnor tycker det är skönt att få hjälpa till och att snart vara framme vid födseln. Vid utdrivningsskedet finns alltid en barnmorska med inne på rummet. Det är fortfarande gynnsamt att byta positioner med hjälp av tyngdlagen. Din partner kan också stötta dig att våga följa med kroppen, slappna av och låta barnet trycka på.

Din partner kan också stötta dig att våga följa med kroppen, slappna av och låta barnet trycka på.
Långsamma stykningar över ryggen kan kännas avslappnande.

Under krystandet föds lite av barnets huvud fram för att sedan glida tillbaka i värkpausen. Det är bra för vävnaderna i underlivet att försiktigt tänjas ut. Värme hålls mot underlivet i det här skedet, något som både är smärtlindrande och förebygger bristningar. Det är viktigt med kommunikation mellan dej som föder och barnmorskan. Barnets huvud ska födas fram långsamt och gärna vänta så kroppen föds på nästa värk.

När du föder barn kommer du med hjälp av personalen prova dig fram mellan olika ställningar. Det kommer bli tydligt var du och bebisen trivs, och vad som fungerar för er. Det går aldrig att säga att en förlossnignsställning är bättre än en annan, det beror helt på situationen. Ibland behöver föderskan hjälp att få kraft och då är det bättre med en upprätt position, och andra gånger behöver det gå långsammare och då kan en liggande ställning vara att föredra.

Här är ett bildspel med exempel på olika förlossningsställningar.

Det nyfödda barnet kan med fördel komma direkt hud mot hud mot dig som nybliven mamma, här kan du läsa mer om det.

Bildspel förlossningsställningar

RFSU upplyser om förlossning på olika språk