De första två timmarna efter barnets födelse
Det friska fullgångna barnet som får ligga hud mot hud direkt efter förlossningen och får god tid på sig att använda alla sina sinnen som lukt, smak, känsel, hörsel och syn har en alldeles egen förmåga att ta sig till sin mammas bröst.
Hud mot hud hjälper barnet att hålla temperaturen, att behålla blodsockret på en stabil nivå, ökar halterna av "lugn och ro hormonet" oxytocin både hos barnet och mamman. Detta minskar stressen både för barnet och du som nybliven mamma. Du som förälder blir även mer observant på barnets signaler att vilja komma till bröstet.
Att nyfödda barn är kapabla att ta sig till bröstet själv har forskningen visat. Det nyfödda barnets kompetens beskrivs i nio stadier/steg.
Det tar ungefär 1-2 timmar för de flesta barn att hitta fram till bröstet och börja suga enligt följande stadier:
- Födelseskrik!
- Avslappning, barnet vilar och är tyst.
- Uppvakning, små rörelser med huvud och axlar, försöker öppna ögonen och röra på munnen.
- Aktivitet, luktar sig till bröstvårtan, börjar fixerar bröstvårtan med blicken, barnet rör sig, tar med handen på den, slickar på handen.
- Kryp- och glidrörelser, barnet försöker närma sig bröset.
- Vila, barnet vilar och slappnar av mellan stunder av aktivitet.
- Tillvänjning, barnet bekantar sig med bröstet, slickar på bröstvårtan, formar tungan, rör vid bröstet. Detta stadium tar ofta lång tid.
- Sugstadiet, barnet börjar suga.
- Sömn, efter att ha sugit en längre eller kortare stund sjunker barnet in i sömnstadiet.
Om barnet är trött och/eller inte är intresserad av att suga på bröstet direkt efter förlossningen, är det viktigt att mammans bröst får signaler att producera bröstmjölk. Läs gärna mer om tidig bröstmjölksstimulering här.
Fortsätt hud mot hud-kontakten för att stimulera amningsbeteendet samt även inte missa amningssignalerna.
Efter förlossningen är det viktig att fylla på med energi. På förlossningen bjuder vi på en "födelsebricka" med smörgåsar och dryck. Om barnets föds med kejsarsnitt ges denna bricka på BB.
När barnet är cirka två timmar gammalt görs en så kallad "efterskötning". Barnmorskan undersöker barnet och barnet vägs och mäts. Därefter kan barnet läggas hud mot hud igen.
Vi kontrollerar även blodtryck, puls och temp på dig som nybliven mamma. Efter förlossningen är det viktigt att livmodern drar ihop sig för att blödningen ska minska. Barnmorskan kommer därför känna på magen för att kontrollera detta.
Det är vanligt att ha ont i kroppen, underlivet och i en eventuell bristning som uppstått i samband med barnets födelse. Smärtlindring i form av tabletter, värme/kyla och akupunktur kan hjälpa. Säg gärna till om du önskar smärtlindring så kan vi hjälpa dig.