Smärtlindring hemma

Om du behöver smärtlindring hemma innan du kommer in till förlossningen

Andning och avslappning

Andning och avslappning är grunden i att föda barn. Kroppen kan föda av sig själv, det är inget du behöver lära dig. Men att slappna av gör att kroppens mekanismer kan fungera optimalt. Andningsprofylax, mindfulness, gravidyoga, är exempel på förberedande andningstekniker. Tips - se filmen "Att hantera värkar"!

Bad och dusch

När du är hemma och i förlossningsarbete brukar det vara skönt att bada badkar eller duscha. Känslan av tyngdlöshet i badet kan göra det lättare att slappna av, och värmen från en dusch kan vara smärtstillande. Du kan växla varmt och kallt vatten och rikta strålen mot till exempel magen eller ryggslutet.

Massage

All form av beröring och närhet är bra under hela förlossningen. Avslappning och trygghet minskar upplevelsen av smärta, och beröring gör att kroppen frisätter hormoner som både är smärtlindrande och gynnsamma för födandet. Prova smekningar och lätt strykande beröring från din partner, exempelvis att med fingertopparna lätt stryka huden under magen från höftben till höftben. Pussas, kramas och vila i sked. Även kraftigare massage kan kännas skönt, till exempel att gnugga knogarna mot ryggslutet eller lägga ett konstant tryck med en hand.

TENS

Tens är en förkortning för transkutan elektrisk nervstimulering. Små klisterlappar sätts i ryggslutet, under magen eller på insidan av låren. Behandlingen innebär att nerver under huden stimuleras av elektriska strömmar, det leder till att kroppens eget smärtlindringssystem aktiveras. Tens är helt ofarligt både för mamma och barn.

Värme

En värmekudde både på ryggslutet och nedre delen av magen uppskattas av många. Om du inte har en särskild värmekudde kan du blöta handdukar med varmvatten och lägga i plastpåsar, eller fylla ett örngott med till exempel okokt ris och värma i en microvågsugn tillsammans med ett glas vatten.

Värktabletter

Receptfria läkemedel med paracetamol kan användas. Följ doseringen på förpackningen. Använd inte läkemedel som innehåller ibuprofen eller
acetylsalicylsyra.