Mottagning Fostermedicin Solna

Ring oss

08-123 740 89

Telefontider idag

08:00 - 09:00

mer information

Fler telefontider:

 • Måndag - Fredag 08:00 - 09:00

Besök oss

Eugeniavägen 23, C5:28, SOLNA

Hitta hit

tider

Öppettider för bokade besök

 • Måndag - Torsdag 08:00 - 16:00
 • Fredag 08:00 - 14:00

Tillfälligt ändrade tider

måndag - torsdag 08:00 -16:00

fredag 08:00 - 14:00

lunchstängt 12:00 - 13:00

Diagnoser:

missbildningsdiagnostik, kromosomavvikelse, missfall

På Centrum för fostermedicin Solna utför vi ultraljud i både tidig och sen graviditet enligt mödravårdens basprogram. Vi är specialiserade på graviditeter där fostret har någon form av fosterskada eller kromosomavvikelse. Även komplicerade immuniseringar och flerbördsgraviditeter sköts här. På indikation utförs moderkaks- och fostervattenprov. Hos oss kan du få kontakt med genetisk vägledare.

Fosterdiagnostik – du väljer själv!

Du har rätt att få muntlig och skriftlig information om fosterdiagnostik och dess möjligheter, men även om de risker och begränsningar som finns. Alla undersökningar är frivilliga och du väljer själv vilken vårdgivare som ska utföra den. För att komma till oss krävs remiss, besöket blir då kostnadsfritt.

På youtube kan du se filmer om fosterdiagnostik. Klicka på länkarna nedan så kommer du till youtube.

Se gärna denna film om fosterdiagnostik från Region Uppsala

Mer om fosterdiagnostik finns på Svenskt nätverk för information om fosterdiagnostik (SNIF)

De flesta barn föds friska

I få fall, cirka två procent, upptäcks en avvikelse vid ultraljudet. Vid misstanke om fosteravvikelse eller kromosomavvikelse erbjuds ytterligare undersökningar. Provtagning kan behövas för att komma fram till en diagnos och även prognos för det väntade barnet. Ibland kan ett ultraljudsfynd visa sig vara en normalvariation där vidare utredning inte är nödvändig. 

Vad händer efter att en fosteravvikelse konstaterats?

Genetisk vägledning

Hos oss arbetar en genetisk vägledare. Genetisk vägledning är en medicinsk konsultation, ett informationssamtal, som går igenom genetiska, medicinska och psykologiska frågeställningar associerade med risken för en genetisk sjukdom i en familj eller i en släkt. Vi har ett nära samarbete med Mottagning Klinisk genetik Solna

Fostervården-specialmottagning på CFM Solna

Till oss kommer du som väntar barn med någon misstänkt eller konstaterad fosterskada, kromosomavvikelse eller annan komplikation. Syftet är alltså inte att avbryta graviditeten, utan att förbereda dig som blivande förälder och planera förlossningen. Besök Fostervården så kan du få mer information om hur vi arbetar.

Att vänta och föda barn där avvikelse hittats

Att avbryta en graviditet efter att en fosteravvikelse konstaterats

Fosterterapi - behandling av foster inuti livmodern

Karolinska Universitetssjukhuset har som enda enhet i landet tillstånd att utföra ingrepp för att behandla foster i livmodern, så kallad fosterterapi. Vi tar emot patienter från hela Sverige, men också ifrån Norge, Island och Baltikum. Under ett år utförs cirka 150 ingrepp av den här typen på Karolinska Universitetssjukhuset. Det handlar om ovanliga tillstånd där foster opereras/behandlas inuti livmodern för att barnet ska överleva, eller få en bättre livskvalitet. Besök Fosterterapi så kan du få mer information om hur vi arbetar.

Fostermedicin finns också på Karolinska Huddinge. 

Besök gärna Mottagning Fostermedicin Huddinge  

Våra undersökningar & behandlingar

Inför besöket

 • Ombokning/avbokning: Om tiden inte passar eller du där sjuk kontakta oss på telefon 08-123 740 89. Telefontid måndag-fredag klockan 08-09. Du kan även omboka/avboka ditt besök via 1177 Vårdguiden.
 • Om du uteblir eller avbokar mindre än 24 timmar innan besöket, debiteras du 400 kronor, gäller även om du har frikort. Om du är försenad så att besöket måste bokas om debiteras du också 400 kronor.
 • Ta med dig kallelsen och legitimation. Har du reservnummer måste du visa LMA-kort annars faktureras du hela vårdavgiften
 • Kom i god tid, då det brukar vara kö vid kassan. Gå in i på Eugeniavägen 3, anmäl dig i kassan alternativt i en av självincheckningsautomaterna.
 • Mottagningen ligger på Eugeniavägen 23, ta hissen upp till plan 5, sitt ned i väntsalen så blir du uppropad när det är din tur.
 • En anhörig får följa med in på undersökningen.
 • Barn får inte följa med in på mottagningen då en ultraljudsundersöknig kräver stor koncentration.
 • Du kan få bilder och/eller videoklipp skickat till din mobiltelefon utan kostnad vid KUB och rutinultraljud. Facetime är ej tillåtet.

Broschyrer på olika språk

Under besöket

 • Hos oss arbetar både manlig och kvinnlig personal.
 • Karolinska är ett universitetssjukhus där vi utbildar framtidens vårdpersonal. Barnmorska eller läkare under utbildning är ibland med vid undersökningar.
 • Undersökningen tar ca 30-60 minuter.
 • Inspelning av undersökningen är ej tillåten.
 • Ibland kan det bli viss väntetid, då vi även tar hand om akuta bedömningar, men vi försöker alltid ta hand om dig så snart som möjligt.

Efter besöket

Om du har frågor om undersökningen som utförts av oss, är du alltid välkommen att höra av dig.

Efter ditt besök - synpunkter och klagomål

Synpunkter och klagomål - hit vänder du dig

Nu kan du lämna synpunkter och klagomål på vården digitalt via 1177  Lämna Synpunkter och Klagomål

Lämna synpunkter och klagomål hos din vårdgivare anonymt

Om du önskar framföra synpunkter på vården anonymt så kan du göra det via 1177 e-tjänster. Lämna synpunkter och klagomål anonymt hos din vårdgivare.

Lämna synpunkter och klagomål hos din vårdgivare som ombud eller om du inte kan lämna digitalt.

Om du önskar lämna synpunkter eller klagomål på vården som ombud krävs en fullmakt. Anmälan kan därför ej skickas via 1177. Anmälan hittar du här.

Anmälan tillsammans med fullmakt skickas med vanlig post till adressen nedan:

Karolinska Universitetssjukhuset
Tema Kvinnohälsa och Hälsoprofessioner
Mottagning Fostermedicin Solna
Verksamhetschef Ove Karlsson
171 76 Stockholm

Praktisk information

Besök sidan För Patienter för allmän patientinformation: service på sjukhuset, dina rättigheter som patient, vanliga frågor och svar samt din journal med mera.

Dags att föda och Den nya familjen