Vårdavdelning CAST Huddinge

1177 Vårdguiden e-tjänster

Beställa journalkopia

Ring oss

08-585 803 87

Besök oss

Hälsovägen 13, M72-74, HUDDINGE

Hitta hit

Diagnoser:

Blodcancer, Immunbristsjukdomar, Medfödda ämnesomsättningssjukdomar

alla

MS

Till oss på CAST (Cellterapi och Allogen stamcellstransplantation) kommer du som ska genomgå en allogen stamcellstransplantation för behandling av till exempel leukemi och lymfom eller immunbristsjukdom med flera. En allogen stamcellstransplantation går ut på att en patients sjuka blodbildning och immunförsvar byts ut mot ett friskt system från en donator.

Allogen stamcellstransplantation (kallas också benmärgstransplantation) går ut på att ersätta en sjuk benmärg med en frisk från en besläktad eller obesläktad donator. I benmärgen produceras våra blodceller som bildar immunförsvaret och transporterar syre runt i kroppen. Detta gör att blodcellerna och immunförsvaret hos patienten byts ut mot donatorns vid en stamcellstransplantation. Patienterna som stamcellstransplanteras hos oss på Karolinska i Huddinge är allt från några veckor gamla till i 75-årsålden. 

 • Från den 1/1- 2018 så genomförs både transplantationen och eftervården för vuxna patienter på CAST. Vårdavdelningen ligger på M72-74 på Huddingedelen av Karolinska Universitetsjukhuset och öppenvården sker på M71. Barnpatienter följs upp vid mottagning barnhematologi, Huddinge som en del av Astrid Lindgrens barnsjukhus. 

Våra resultat är bland de bästa i världen

CAST är Sveriges enda specialavdelning för allogen stamcellstransplantation. Här genomförs flest allogena stamcellstransplantationer i landet. Mellan 80 och 100 barn och vuxna från olika delar av Sverige och från utlandet genomgår stamcellstransplantation här varje år och sedan starten 1975 har vi utfört över 2000 transplantationer. 

Tack vare kunniga medarbetare, bra rutiner och ett intensivt forsknings- och utvecklingsarbete hör resultaten hos oss till de bästa i världen. Vi ligger i frontlinjen internationellt både vad gäller omvårdnad och forskning och har under de senaste fyra decennierna varit med och utvecklat behandlingsformen stamcellstransplantation till vad den är idag. Tack vare detta kan vi erbjuda det bästa för våra patienter.

Inför besöket

Allogen stamcellstransplantation är en komplicerad behandling. Det är därför mycket viktigt att ditt utgångsläge inför behandlingen är det bästa möjliga. Först behöver hela din kropp undersökas för att se om det behövs göras anpassningar eller tillägg till din behandling. Undersökningarna görs via din hemklinik redan innan transplantationen inleds.

Undersökningar som görs före transplantation:

 • Vävnadstypning: Vi tar ett blodprov som visar hur din vävnadstyp (HLA-typ) ser ut. Provet tas för att kunna hitta en likadan vävnadstyp hos någon som kan bli din donator.
 • Tandläkarundersökning: Görs för att se att du inte har några infektioner. Ibland måste tandläkarbehandling ges för att minska risken för problem under transplantation.
 • Lungfunktionsprov, även kallat spirometri.
 • Hjärt- och lungröntgen.
 • En transplantation kan påverka din framtida förmåga att få barn. Detta bör du och din ansvariga läkare prata om så tidigt som möjligt efter beslutet om att transplantation ska ske. 

Under besöket

Praktisk information när du ligger inne på avdelningen

Ditt rum

Du får ett eget rum utrustat med dusch, toalett, TV och en motionscykel eller gåband. Du får gärna göra ditt rum hemtrevligt med personliga saker som fotografier, en radio eller något annat hemifrån som du tycker om. Tänk på att inte ha för många saker på rummet, då rummet ska städas varje dag. Snittblommor går bra att ta in på rummet, men vattnet måste bytas varje dag. Jord däremot, innehåller för mycket bakterier och svamp. Därför får du inte ha krukväxter.  

Besök

Om du har någon närstående som har möjlighet att bo hos dig på ditt rum under isoleringstiden, är det ofta till stort stöd för dig. Vi har inga speciella besökstider, men det är lämpligast att ta emot besök på eftermiddag och kväll. Helst inte fler än två personer åt gången. Besökarna får inte vara sjuka, till exempel förkylda. Ett speciellt kök finns för patienter som inte är isolerade och anhöriga om man vill laga sin egen mat. Mera detaljerad information får du när du läggs in.

Kom ihåg att ta med dig

 • Inneskor både till dig och anhörig som ska vara här
 • Hygienartiklar inklusive schampo och duschtvål
 • Du får använda egna kläder men kan inte tvätta på avdelningen, så det kan vara enklare att låna sjukhusets patientkläder
 • Ta med laddare till dator/mobil

Transplantationen

En allogen stamcellstransplantation genomförs i flera steg. Först ges en förbehandling som möjliggör att nya stamceller från donatorn kan få fäste i kroppen. Sedan skördas stamceller från donatorn och ges till en patient som ett dropp.

Stamcellerna kan skördas från donatorn på flera olika sätt. Benmärg, som innehåller mycket blodstamceller, kan tas direkt från donatorns höftkam. Stamceller kan också skördas direkt ur ett blodkärl efter att donatorn fått en medicin som får dem att ta sig från benmärgen till blodbanan. Ett tredje alternativ är att använda stamcellsrikt blod från navelsträng och moderkaka, insamlade vid en förlossning.

Efter transplantationen så tar det tid för stamcellerna att etablera sig i benmärgen och bilda nya blodceller. Under denna period är immunförsvaret mycket nedsatt och det är viktigt att undvika alla risker att bli smittad med infektioner tills det nya immunförsvaret är igång. Mer detaljerad information om transplantationen kommer här:

Förbehandling

Förbehandlingen kallas också konditionering och är nödvändig för att ta bort de sjuka cellerna i kroppen och det gamla immunförsvaret så att de nya stamcellerna inte stöts bort. De sjuka cellerna försvinner också tack vare den så kallade anti-leukemiska eller anti-tumör-effekten som uppstår vid en allogen stamcellstransplantation.

Det finns ett flertal olika konditioneringsmetoder. Bli inte oroad om du hör talas om någon annan än den du fått. Man delar idag upp konditioneringsmetoderna i intensiv och reducerad konditionering. Vissa metoder innehåller strålbehandling och cytostatika, andra bara en kombination av olika cytostatika. Exakt vilken metod vi väljer beror på dig och din sjukdom.

De flesta mår illa under konditioneringen både av cytostatika och av strålningen. Du kan känna dig yr och ha svårt att äta. Om du får strålbehandling sker den oftast på Karolinska Solna under två till fyra dagar i följd. Torrhet i munnen kan förekomma efter strålning och kan kvarstå i flera månader efter transplantationen. Samma dag som du strålas kan dina spottkörtlar svullna som en biverkan efter strålningen. Svullnaden kan avhjälpas med citronvatten. Skulle du få feber hjälper paracetamol (Alvedon, Panodil). Du kommer att få medicin mot illamåendet och vätska och näring i dropp om det behövs.

Transplantationen och tiden efter

Stamcellerna ges som ett dropp efter att de skördats från donatorn. Den dag du transplanteras och eventuellt de närmaste dagarna efter transplantationen kommer du att må ganska bra. Men när de vita blodkropparna har sjunkit till noll får de flesta patienter ont i svalget och svårt att äta. Det kan bli nödvändigt att hjälpa till med näring via sond eller dropp, och att ge en del mediciner i sonden eller i dropp istället för tabletter.

Eftersom immunförsvaret är väldigt nedsatt efter transplantation så får du medicin för att förebygga infektioner  Det är trots det vanligt att du får feber och måste behandlas med antibiotika.

Andra biverkningar är att du kan tappa håret inom 1-2 veckor beroende på förbehandling. Det kommer oftast tillbaka igen efter ungefär tre månader. Under tiden kan du använda peruk om du vill. Utprovning bör ske tidigt, gärna redan vid beslutet att du ska transplanteras.

Ibland påverkas urinblåsans slemhinna av behandlingen så att du måste kissa ofta och ibland är urinen blodtillblandad. Det kan vara smärtsamt, men brukar gå över efter en tid. För att minska denna risk får du mycket vätska i samband med cytostatikabehandlingen.

Illamående och diarréer är andra besvär som går att behandla. En del besvär försvinner när de nya stamcellerna kommer igång, men samtidigt eller lite senare kan andra besvär uppstå. Det är därför mycket viktigt att du tar upp dessa med din läkare i öppenvården.

Det kan ta 2-4 veckor innan transplantatet slår an, det vill säga de nya stamcellerna börjar producera blodkroppar. Under tiden är du isolerad och får vara på ditt rum eller ta en promenad om omständigheterna tillåter det. Vissa patienter kan också vara hemma i s. k. hemsjukvård under perioden efter transplantationen. De får då besök hemma av en sjuksköterska och stämmer av med sin läkare via telefon varje dag. Om du ska kunna vara hemma efter transplantationen beror på flera olika saker, som t. ex. temperaturen på varmvattnet, och om någon kan vara hemma med dig.

För dem som är på avdelningen kommer personalen redan vid femtiden på morgonen för att ta blodprov genom din Centrala Venkateter (CVK) och mäta din kroppstemperatur. Kontrollerna görs tidigt för att vi ska hinna utföra de åtgärder som eventuellt behövs innan dagen är slut. Efter provtagningen kan du somna om igen ifall du har vaknat och sova till ungefär klockan 07:45. Då det är dags för uppstigning, vägning, blodtrycksmätning, en dusch och frukost. Så förlöper dagarna, förhoppningsvis i rask takt, och för varje dag som går är det en dag närmare utskrivning.

Efter besöket

Efter utskrivningen

Det kan kännas svårt att bli utskriven efter att ha varit mer eller mindre isolerad i cirka fyra veckor. Många är rädda för att möta omvärlden med den infektionsrisk detta kan innebära. Tänk på att vi aldrig skriver ut dig om vi inte tror att du klarar det. Du kommer att få en mycket detaljerad genomgång av sjuksköterska och läkare på avdelningen om återbesök och förhållningsregler. Vi finns alltid till hands om du behöver fråga om något även efter hemgången.

Om du drabbas av något av nedanstående symptom bör du ta kontakt med oss på sjukhuset:

 • feber
 • utslag
 • hosta eller andnöd
 • blödning
 • diarré
 • kräkningar
 • plötslig huvudvärk
 • smärta
 • sår i munnen
 • svårt att äta eller dricka tillräckligt

Ta även kontakt med läkare om du planerar resor. Vaccinationer sker enligt särskilt program som inleds ungefär ett år efter transplantationen. Inga vaccinationer får ges utan samråd med ansvarig läkare på Karolinska Huddinge.

Några regler vid utskrivningen

Försök att följa nedanstående regler i 3-6 månader efter transplantationen:

 • Noggrann handhygien
 • Endast umgås med friska
 • Inte bada i bassäng
 • Inte gräva i jord
 • Inte kela med husdjur (husdjuren får vistas i annat rum än du)
 • Inte ha blommor med jord i sovrummet
 • Inte utsätta dig för alltför mycket sol utan rejäl solskyddsfaktor under 1-2 år efter transplantationen
 • Använd munskydd vid vistelse i folksamlingar

Reglerna är till för att skydda dig då du fortfarande är känslig. Du kan börja återuppta ditt normala liv successivt beroende på vad du orkar. Promenader och annan motion är bra. Undvik slag och stötar om du har låga trombocytvärden.

Mat

En bra och näringsrik kost och rikligt med dryck är en viktig del av återhämtningen efter din transplantation. Kroppen behöver mycket energi för att bygga alla nya celler till immunförsvaret och blodet. Att dricka mycket hjälper till att skölja ut dina mediciner.

Det kan vara svårt att äta efter din behandling p. g. a. illamående, dålig aptit och förändrat smaksinne. Ät det du är sugen på eller har lättare att få i dig, och använd fräscha råvaror och tillaga maten ordentligt.

Undvik däremot:

 • färdiglagad mat som inte kan värmas, som färdiga smörgåsar, bakelser och såser.
 • rå eller gravad fisk, skaldjur och kött.
 • opastöriserad ost.
 • smörgåsbord och bufféer
 • "självplock" av godis, naturgodis, sallad etc.

Socialt

Att återgå till ditt vanliga sociala liv är en viktig del av tillfrisknandet. Att träffa familj och vänner och göra roliga saker ger ork att återhämta sig. Så länge de du träffar är friska är det inte farligt att träffa vänner och bekanta. Undvik däremot folksamlingar och kollektivtrafik.

Ditt sexliv

Ditt sexliv kan du återuppta så snart lusten återkommer. Kvinnor går på kontroll hos gynekolog efter transplantationen. Både män och kvinnor kan utsöndra mindre sekret än vanligt vid samlag. Glidsalva kan underlätta vid sådana problem. Har du inte stadigt förhållande, använd kondom – tänk på infektionsrisken. Tänk också på att ta upp de problem eller besvär du har med din läkare vid återbesöken.

Arbete

När du kan gå tillbaka till arbetet beror på hur du mår och vad du har för arbete. Vanligtvis sker det 6-12 månader efter SCT, och oftast på deltid, beroende på typ av arbete. Barn bör inte vara på dagis förrän tidigast 9-12 månader eller i skolan förrän tidigast 4-6 månader efter transplantationen.

Återbesök

Återbesök efter utskrivningen sker för de flesta vuxna patienter på Mottagning CAST Huddinge, M71. Vanligtvis sker provtagning efter transplantationen två gånger i veckan och läkarbesök en gång i veckan tills tre månader förflutit efter transplantationen. Barn gör sina återbesök på dagvårdsavdelningen K88. De har läkarbesök med provtagning en till två gånger per vecka vanligtvis de tre första månaderna efter transplantation. Behöver du läggas in igen av någon anledning, blir det på K86-88 för barn och Vårdavdelning CAST om du är vuxen.

Medicinering inför återbesök

Du får inte ta Sandimmun, Tacrolimus eller Sirolimus på morgonen före blodprovstagning, då blir mätning av koncentrationen i blodet felaktig. Ta istället dessa läkemedel direkt efter provtagningen. Det är viktigt att du aldrig glömmer att ta dina ordinerade mediciner. Utebliven medicinering kan ge upphov till transplantat-kontra-värdreaktion. Om du missat att ta din medicin ska du ringa mottagningen eller avdelningen. Om vi bara får reda på vad som hänt så kan vi hjälpa till.

Borttagande av Central Venkateter (CVK)

Din CVK kan tas bort när de täta blodprovstagningarna och behovet av trombocyter, blod eller intravenös medicinering upphör, vanligtvis 3-6 månader efter transplantationen. Att ta bort CVK:n är enklare än att sätta in den, men görs i lokalbedövning då en liten kuff finns under huden för att hålla den på plats. Mindre barn sövs.


Boende utanför sjukhuset

Kommer du från en annan plats än Stockholm finns möjlighet att bo i sjukhusets närhet den närmaste tiden efter transplantationen för att du ska kunna följas upp noggrant. Några alternativ på boende vid sjukhuset är Ronald McDonald Hus, ett anhörighus vid Karolinska/Huddinge, eller speciella lägenheter intill sjukhuset. Möjlighet finns även att bo på något närbeläget hotell. Hotellen har förbindelse med sjukhuset via buss eller tåg. Boende ordnar du via din kurator.

Kontakt

Får du till exempel feber över 38,5° C, hudutslag, diarré eller känner dig allmänt dålig ska du ta snabb kontakt med din mottagningsdoktor. På jourtid, kvällar, nätter eller under helger finns dygnet-runt-service på M72-74 för vuxna eller K86 för barn.

Telefonnummer:
Dagtid:

 • Mottagning CAST Huddinge: 08-585 802 26
 • Barnhematologi avd K88: 08-585 814 77

Kvällar och helger

 • För vuxna: Vårdavdelning CAST: 08-585 803 87
 • För barn: Vårdavdelning K86: 08-585 803 78

Lämna synpunkter och klagomål hos din vårdgivare

Som patient
Lämna synpunker och klagomål via 1177 Vårdguidens e-tjänster. Länk finns i röda rutan längre upp på sidan.

Anonymt
Om du önskar framföra synpunkter på vården anonymt så kan du göra det via 1177 Vårdguidens e-tjänster. Lämna synpunkter och klagomål anonymt hos din vårdgivare

Som ombud
Om du önskar lämna synpunkter eller klagomål på vården som ombud krävs en fullmakt. Anmälan kan därför ej skickas via 1177. Anmälan hittar du här

Anmälan tillsammans med fullmakt skickas med vanlig post till:
Karolinska Universitetssjukhuset
Enheten för Registratur och informationshantering
S3:U1
171 76 Stockholm

Synpunkter och klagomål - hit vänder du dig

Praktisk information

Besök sidan För Patienter för allmän patientinformation: service på sjukhuset, dina rättigheter som patient, vanliga frågor och svar samt din journal med mera.