Vårdavdelning Barnintensivvård Solna
1177 Vårdguiden e-tjänster
Ring oss
Besök oss
Eugeniavägen 23, C6:33, 17164, Solna
Se karta och reseplanerare Hitta hittider
Öppettider för bokade besök
- Måndag - Söndag 00:00 - 24:00
På BIVA (barnintensivvårdsavdelning) vårdas barn mellan 0 till 18 år som behöver intensivvård eller högre grad av övervakning efter exempelvis större kirurgiska ingrepp.
"Barn ska liksom leva i 80 år"
Barnintensivvården på Karolinska Universitetssjukhuset tar hand om de allra sjukaste barnen. Här finns allt som behövs för att rädda barns liv - teknisk utrustning och superspecialister på en lång rad områden. Via Karolinska institutet får vi snabb tillgång till de senaste behandlingsmetoderna. Ingen behöver gissa sig fram, därför kan även barn med livshotande tillstånd få uppleva sin 80-årsdag.
BIVA är en av fyra intensivvårdsavdelningar för barn i Sverige och vi vårdar ca 700 barn per år. Kring barnet arbetar ett vårdteam bestående av läkare, intensivvårdssjuksköterska och barn/undersköterska dygnet runt. Vi lägger stor vikt vid att informera och involvera barnets föräldrar/vårdnadshavare och eventuella syskon, vi har fria besökstider.
Astrid Lindgrens Barnsjukhus är en del av Karolinska Universitetssjukhuset och vi bedriver förutom vård även forskning och utveckling samt utbildning av olika personalgrupper och blivande läkare.
Inför besöket
I de fall du kommer till oss efter en planerad operation så skrivs du in av en läkare och intensivvårdssjuksköterska och man planerar för den närmaste tidens behandling och övervakning.
Under besöket
Alla patienter som skrivs in hos oss genomgår blodprovstagning och olika odlingar. En del av vår övervakning innebär att man på en monitor kan bland annat se syremättnaden i blodet, mäta hjärtats slag och blodtrycket. Hos oss finns det alltid personal på salen som tar hand om dig och dina anhöriga. Det är många som arbetar på en intensivvårdsavdelning för att du ska få så bra vård som möjligt ur alla aspekter. Hos oss arbetar bland annat dietister som ser till att du får all näring du behöver, sjukgymnaster håller muskler och leder igång och är väldigt duktiga på att hjälpa till med andningsarbetet. Det finns förstås medicintekniskt ansvarig personal som ser till att alla apparater fungerar som de ska och städpersonal som håller rent och snyggt på avdelningen.
Många gånger läggs man in akut på BIVA och då är det extra viktigt med information och stöd för föräldrar (vårdnadshavare), syskon och andra anhöriga. Vår kurator finns tillgänglig dagtid. Våra duktiga intensivvårdssjuksköterskor och barn/undersköterskor finns till hands hela tiden. Den medicinska informationen ges av behandlande läkare och intensivvårdsläkare. Varje dag så går hela vårdteamet igenom noggrant hur patienten mår och lägger upp planen för vidare behandling och undersökningar.
Efter besöket
När det är dags för utskrivning så får du och dina föräldrar (vårdnadshavare) tillfälle att ställa frågor och ta del av vårdplaneringen för den närmaste tiden. Från vår avdelning skrivs man alltid ut till en vårdavdelning eller till en annan intensivvårdsavdelning på till exempel ditt hemsjukhus. Vi har precis öppnat en IVA-mottagning vilket betyder att du kan bli kallad till ett återbesök efter att ha legat hos oss.
Att arbeta med avancerad och högspecialiserad vård innebär att vi måste hela tiden bli bättre och utveckla vården. Därför är det extra viktigt att höra vad du och dina anhöriga tycker om vården hos oss. Det kan till och med vara så att du har blivit tillfrågad och vara med i ett av våra forskningsprojekt. Då kan du vara en av flera hundra patienter som finns med i någon forskningsstudie och hjälper oss förstå en sjukdom eller en behandling bättre.
Synpunkter och klagomål - hit vänder du dig
-
Blankett att skriva ut och skicka till verksamhetschef
Peter Larsson
Praktisk information
Besök sidan För Patienter för allmän patientinformation: service på sjukhuset, dina rättigheter som patient, vanliga frågor och svar samt din journal med mera.