ECMO Centrum Solna
1177 Vårdguiden e-tjänster
Besök oss
Hitta hitDiagnoser:
Lunginflammation, Blodförgiftning, Mekoniumaspiration
alla
Diafragmabråck, trauma, svåra infektioner, överbrygga hjärt/lungsvikt i väntan på transplantation
ECMO-behandling innebär syresättning av blodet med en konstgjord lunga.
Varför och vilka behandlas med ECMO?
Vi behandlar patienter med en tillfällig svikt i lungor och/eller hjärta där all upptänklig intensivvård inte är tillräcklig för att rädda patientens liv. Anledningen till att lungor och/eller hjärta sviktar kan t.ex. vara en svår lunginflammation, blodförgiftning eller hos nyfödda mekoniumaspiration eller diafragmabråck.
Syftet med ECMO är att lungorna och/eller hjärtat skall få vila och läka. Behandlingstiden varierar mellan några dagar upp till månader.
Finns det några risker med ECMO?
Ja, eftersom patienterna alltid får blodförtunnande medicin under behandlingen finns risk för blödningar. Den allvarligaste formen är hjärnblödning, men det är sällsynt.
Det finns även risker med funktionen av ECMO-systemet, men det är personalen specialutbildad för att handskas med.
Har man ont när man ligger i ECMO?
Nej, under behandlingen får man kontinuerligt smärtstillande dropp.
Är man sövd när man ligger i ECMO?
Nej, oftast inte.
Patienten kan kommunicera med både dig och oss under tiden han/hon vårdas här på ECMO Centrum. Vid behov söver vi patienten.
Hur vet vi att patienten blir bättre?
Dygnet runt är vi hos patienten och får en samlad bild av dennes tillstånd. Vi tittar t.ex. på andetagens storlek, lungröntgen, blodprover och hjärtats funktion. Vi ser även om vi kan minska hjälpen från ECMO-maskinen.
Om patienten inte blir bättre?
Under behandlingstiden kommer du/ni alltid att få kontinuerlig information om din närståendes tillstånd av ECMO-personalen. ECMO-behandling är det sista man kan göra för en så här svårt sjuk patient.
I vissa fall blir patienten trots alla ansträngningar inte bättre. Om det visar sig att behandlingen inte leder till någon förbättring kommer vi att avsluta den på ett så värdigt sätt som möjligt.
Inför besöket
Hur når du oss?
ECMO Centrum ligger på Nya Karolinska sjukhuset. ECMO Centrum har sin patientsal på plan 8. Från entrén på Akademiska stråket 14 tar du hissen till plan 8. På plan 8 gå till höger mot det röda golvet. Ingång till ECMO-IVA F8:77 på vänster sida.
Hur kommer du hit?
Från centralstationen och flygbussterminalen ta tunnelbanans gröna linje mot Hässelby strand eller mot Alvik till S:t Eriksplan. Byt till blå buss 3, kliv av vid Karolinska sjukhuset, Eugeniavägen.
Från Arlanda flygplats flygbuss mot "Liljeholmen", kliv av vid Karolinska sjukhuset, Eugeniavägen.
Från Bromma flygplats flygbuss till Solna Centrum, byte till buss 506 mot Karolinska sjukhuset.
För ytterligare färdvägar se sl.se
Parkeringsmöjligheter finns i angivna P-hus samt utomhus.
Handhygien
Noggrann handhygien är viktig för att förhindra spridning av infektioner, det är lika viktigt för anhöriga som för personal. Tvätta händer och underarmar med tvål och vatten, gnid därefter in handdesinfektion på de torra händerna och låt dem lufttorka. Upprepa samma procedur när du lämnar vårdsalen.
Mobiltelefoner
Det grå bra att ha mobiltelefonen påslagen, men i ljudlöst läge.
Under besöket
Besökstider
Vi har inga besökstider. Ni är alltid välkommen att vara med er anhörig, med reservation för rapport, sterilt arbete, patientvila med mera. Patienten får endast ha två till tre besökare åt gången inne på salen.
Boende
Astrid Lindgrens Barnsjukhus har en familjevåning (i Q-huset, se karta) där ni i mån av rum kan få bo. Där finns ett gemensamt kök där ni kan förvara och tillaga mat. Det finns även tillgång till tvättmaskin. Anhöriga till sjuka barn prioriteras. Mat ingår inte i boendet. Alternativa boenden är på närliggande hotell. Våra administrativa koordinatorer kan vid behov hjälpa till.
Mat och service
I samma byggnad som familjevåningen (Q-huset) finns ett café som även serverar lunch. De har öppet mån-fredag 8 - 14, lördag/söndag stängt.
I huvudentrén Eugeniavägen 3 finns:
Bankomat
Apotek, vardagar 7-19, helg 10-15
Pressbyrå, vardagar 06:30-20, helg 10-17
Restaurang LIVET, vardagar 10:30-14, helg stängt
Café LIVET, vardagar 06:30-17, helg 9-17
Vetekatten, vardagar 7-18, helg 10-16
Juice bar, vardagar 8-20, helg 10-14
Waynes Coffee, vardagar 7-19, helg 9-16
Matbutiken Hemköp Torsplan finns på Norra Stationsgatan 80, fråga personalen så berättar de hur ni enklast tar er dit.
Vid huvudentrén, Eugeniavägen 3, finns också ett Andaktsrum samt bönerum som är öppet 8-20 men tillgängligt dygnet runt.
Anhörigrum
Ett rum utanför ECMO finns tillgängligt för anhöriga. Där finns det tillgång till mikrovågsugn för lättare matlagning samt en kaffebryggare. TV och WC finns även där. Du får inte äta eller dricka på patientsal.
Övriga funktioner
Kurator och fysioterapeut finns knutet till avdelningen. Det finns också arbetsterapi, lekterapi och clownmedicin att tillgå på sjukhuset.
Efter besöket
Vanligast är att man överförs till en annan intensivvårdsavdelning när ECMO-vården är avslutad. Detta beror på att man i de flesta fall fortfarande är beroende av sin respirator.
Rehabiliteringen efter vård på ECMO varierar i tid beroende på grundsjukdom.
Uppföljning sker på hemsjukhuset både vad gäller läkar- och kuratorkontakt
Det är vanligt att patienter som legat på ECMO har många frågor och har behov av att komma tillbaka för att träffa ECMO-personalen och titta på avdelningen och apparaturen. Ring gärna i god tid innan besöket och boka tid hos vår administrativa koordinator på telefonnummer 08-123 780 16 .
Synpunkter och klagomål - hit vänder du dig
-
Blankett att skriva ut och skicka till verksamhetschef
Ifylld blankett postas till: Karolinska Universitetssjukhuset, Lars Falk, ECMO Centrum, 171 76 Stockholm
Praktisk information
Besök sidan För Patienter för allmän patientinformation: service på sjukhuset, dina rättigheter som patient, vanliga frågor och svar samt din journal med mera.