Dagvård Barn Operation Solna

1177 Vårdguiden e-tjänster

Av-/omboka tid

Ring oss

08-123 779 31

Besök oss

Karolinska vägen 37A, Karolinska vägen 37 A, STOCKHOLM

Se karta och reseplanerare Hitta hit

tider

Öppettider för bokade besök

  • Måndag - Torsdag 07:00 - 18:00
  • Fredag 07:00 - 16:00

Barn operation dagvård är en del av Barn PMI som är en specialiserad verksamhet med anestesi, operation och intensivvård för barn från hela Sverige. Vårt uppdrag är att bedriva forskning, undervisning och sjukvård på hög nivå.

Vi på Barn operation dagvård bedriver dagkirurgi av planerade och akuta
operationer för barn mellan 6 månader och 18 år inom plastikkirurgi, ortopedi, kirurgi,
reumatologi, plastikkirurgi och urologi. Du hittar oss i Q-huset, vid Haga Närakuten i Solna.

På Barnoperation dagvård finns en preoperativ avdelning där du vårdas och förbereds inför operation. Vi har även tre operationssalar, samt en postoperativ avdelning där du vårdas efter operation och får återhämta dig innan hemgång. Det finns även en anestesimottagning knuten till verksamheten.

Hos oss arbetar undersköterskor, specialistsjuksköterskor inom barn, intensivvård, anestesi och operation. I teamet finns även erfarna anestesiläkare specialiserade inom barnsjukvård.

Inför besöket

Kom ihåg att fylla i hälsodeklarationen

Hur kan jag förbereda mig?

Om det behövs speciella förberedelser inför besöket framgår dessa oftast i kallelsen. Läs igenom informationen som ni fått hem noggrant.

Hör av er om ni har frågor gällande operationsdagen. Om du som ska opereras behöver extra stöd /förberedelse på operationsdagen kontakta oss så att vistelsen blir en bra upplevelse.

Fasta

Du som skall opereras får inte äta mat, välling eller mjölkprodukter 6 timmar innan du kommer till avdelningen. Det är viktig att magsäcken är tom när du ska opereras.
Undantag är barn som ammas, de kan amma 4 timmar innan operation.
Fram till 1 timme innan du kommer till avdelningen får du dricka vatten eller klara drycker som t.ex. blandsaft men inte apelsinjuice.

Duscha före operationen

För att minska risken för infektion i samband med operation är det viktigt att duscha innan. Du ska duscha och tvätta kroppen och håret på kvällen innan och på morgonen operationsdagen. Vid ortopedisk operation - duscha med Descutan som är bakteriedödande medel. Övriga operationer räcker det med tvål och schampo. Ta på rena kläder.

Ta inte på smycken, smink eller nagellack

Alla eventuella smycken, smink och nagellack ska du ta bort hemma innan ankomst till avdelningen.

Foto: Maryoree Calderon

Emla bedövningsplåster

Du som ska opereras behöver ofta bedövningsplåster EMLA inför insättning av infart, det är en plastslang som sätts in i ett blodkärl för att kunna ge dig medicin. Plåstret köper du receptfritt på apoteket och ska sättas i armvecket och handryggen senast en och en halv timme innan ankomsttiden ni fått.

Gå in på narkoswebben innan besöket

En del barn känner oro i samband med sjukhusbesök. Nålstick, undersökningar och behandlingar kan ibland uppfattas som obehagliga. Det är viktig att även du som förälder känner dig välinformerad och trygg med situationen för att kunna vara ett stöd för ditt barn.

Vi föreslår att du går in på narkoswebben.se innan besöket. På Narkoswebben kan du lära dig om hur det är att vara på sjukhus och vad som händer före, under och efter narkos och operation.

Hälsodeklarationen en viktig del i narkosbedömningen

För att få en god bild av ditt hälsotillstånd inför operation är det viktigt att fylla hälsodeklarationen minst 1 vecka innan planerad operation.

Hälsodeklarationen hittar du på 1177.se , vid frågor kontakta din operationsplanerare. Med hjälp av hälsodeklarationen kan vi på dagoperation ta hand om dig som skall opereras på bästa tänkbara sätt.

Hur hittar jag till barnoperation dagvård?

Vi finns i Q huset, ovanför Haga närakuten på Karolinska vägen 37 A. Ta till höger när du kommer in genom huvudingången, ta sedan hiss QD till plan 1 så hittar du oss.

Den närmaste busshållplatsen är Karolinska sjukhuset Norra, dit går buss 3, 57, 77, 506, 507 och 607. Om du använder en reseplanerare (app. eller hemsida) skriv in Karolinska vägen 37A och följ instruktionerna. Läs mer om hur du hittar till sjukhuset på sidan Hitta hit.

Parkering

Vi tillhandahåller inga egna p-platser. Det finns flera parkeringsgarage att tillgå mot avgift på sjukhusområdet varav det närmaste är i Q-huset där barn operation dagvård ligger. Då det kan vara svårt att hitta en ledig plats uppmuntrar vi er att komma i god tid till sjukhuset.

Mer om besöksparkering

Var anmäler jag att jag har kommit?

Anmäl dig i självbetjäningsautomaten eller i kassan på entréplanet i Q-huset.

Kan jag köpa mat på sjukhuset?

Ta gärna med något lätt som du kan äta efter operationen, tex. välling, banan, yoghurt, klämmis. Vi bjuder på saft, glass och kex innan hemgång. Kaffe och te finns för din medföljare. Mat och kioskvaror finns att köpa på sjukhusets närområde.

Läs mer om restauranger, café och kiosk

Finns det Wifi?

Ja det finns Wifi på sjukhuset. På stora delar av sjukhuset finns tillgång till gratis Wifi (trådlöst nätverk). Wifi - Internet - Publikt nät

Tänk på de som är allergiska

Ingen får använda parfym eller röka på sjukhuset, varken inomhus eller utomhus.

Om du är sjuk eller tiden inte passar

Du får inte ha hosta, förkylning, halsont eller feber vid operationen. Om du blir sjuk 2–3 veckor före operationen kontakta operationskoordinatorn direkt, samma sak gäller om syskon eller medföljare blir sjuk. För magsjuka gäller 48 timmar utan symtom. Kontakta oss om du haft falsk krupp, eller lunginflammation de senaste 6 veckorna eller haft kikhosta senaste halvåret.

Om du blir sjuk inom 24 timmar innan operationen ska du ringa till oss på barn operationen dagvård. Övrig tid ringer du till operationskoordinatorn.

Kontaktuppgifter finns på kallelsen och högst upp på den här sidan. Om ni inte kommer alls eller inte avbokar i tid får ni betala en avgift, läs mer om avgifter på 1177.se

Operationskoordinatorer

Ortopedi 08 517 71 574, 08 517 777 51
Kirurgi/Urologi 08 517 776 82
Reumatologi 08 517 774 28, 08 517 776 43
Plastikkirurgi 08 517 745 56

Vilka mediciner ska jag ta?

Om du tar mediciner regelbundet ska du i förväg ha fått information av din behandlande läkare vilka mediciner du ska ta på operationsdagen.

Om du använder inhalationsmediciner ska dessa tas dagligen några dagar innan operationen. Ta även med inhalationsmedicinerna till operation.

Det är bra att köpa hem smärtlindring innan operationsdagen, då nästan alla barn behöver få Alvedon och Ipren efter operationen.

Närstående

Det är flera barn som opereras samma dag. Därför får endast en medföljare vara med inne på operationsavdelningen. Inga syskon får följa med.

Av integritetsskäl, säkerhetsskäl och för att minska smittspridning p.g.a. begränsat utrymme kan andra anhöriga inte sitta kvar och vänta på avdelningen under pågående operation utan hänvisas till entrén och cafeterian.

Klädsel

Du kommer att ha dina egna kläder efter operation och ska därför ha på dig rena, mjuka kläder som inte sitter åt.

Mobil, foto och film

Mobiltelefoner får vara påslagna i tyst läge, men vi ber dig att lämna avdelningen om du behöver ringa ett telefonsamtal.

Glöm inte att det råder Generellt foto- och filmförbud i sjukhusets lokaler och där vårdverksamhet bedrivs.
Operationstiden ni fått är ungefärlig och väntetider kan förekomma. Reservera därför hela dagen

Under besöket

Vad kommer ske vid besöket och vilka kommer jag få träffa?

Vid ankomst till barn operation dagvård ber vi dig och din medföljare sitta i väntrummet tills en sjuksköterska kommer och visar er omklädningsrummet. Du får byta om till operationskläder och behåller underkläder och strumpor på. Du tilldelas ett låsbart klädskåp.

Sedan får du komma in till den preoperativa avdelningen tillsammans med din medföljare. Där tilldelas du en säng där du skall förberedas och träffa den läkare som ska operera dig .

Du är huvudperson

Personalen på den preoperativa avdelningen kommer att berätta för dig vad som ska ske. Du kommer få en plastslang som sätts in i ett blodkärl där man kan ge medicin, den kallas för infart. Om du behöver medicin innan operation så kommer du att få det av oss.

Var inte rädd för att ställa frågor och berätta om dina besvär och om du har några särskilda önskemål. Du kommer att få all information du behöver och vi kommer att göra allt för att besvara dina och din medföljares frågor.

Efter besöket

På postoperativa avdelningen

Efter avslutad operation flyttas du till den postoperativa avdelningen som även kallas för uppvaket. Där kontrollerar vi att du mår bra efter operationen. 
Din medföljare kommer bli hämtad till postop efter operationen. Se därför till att du som medföljare finns tillgänglig på telefon eller i väntrummet. 

Du kommer att sova mellan 1/2–2 timmar efter operation. Din medföljare kommer att få vara hos dig hela tiden på postop. 
Vi kommer att erbjuda glass, saft och kex när du vaknat. När du piggnat på dig och mår bra får du åka hem. 

Ibland vill doktorn att du skall kissa innan hemgång och då kan tiden på postop bli längre. Det är viktig att du kissar innan läggdags på kvällen.

Hur lång tid kommer hela besöket att ta?

Du kommer att vara hos oss tills du mår bra och kan åka hem.

Efter vissa operationer kan du behöva stanna längre tid på sjukhuset och då kan det bli aktuellt med inläggning på en vårdavdelning på Nya Karolinska tills du får åka hem.

Hemsjukvård

Vissa urologiska ingrepp kräver vård / stöd i hemmet och då hjälper hemsjukvården till, SABH (Sjukhusansluten Avancerad Barnsjukvård i Hemmet).

Inför och efter hemgång

Information kommer att ges både muntligt och skriftligt innan hemgång. Du kommer att få Information om operationen, om hur du tar hand om operationssåret, när du får träna och om det är begränsningar efter operationen, schema med tider för smärtlindring och vart du kan vända dig efter operationen.

Uppföljning

Vi brukar ringa din medföljare dagen efter (endast helgfria vardagar) för att följa upp hur det går för dig efter operationen. Vi ringer från okänt nummer via sjukhusets växel.

Vid komplikationer

Vid komplikationer vardagar dagtid ska du alltid kontakta mottagningen i första hand. Jourtid kontakta 1177. Vid akuta komplikationer skall du åka till barnakuten på Nya Karolinska, Anna Steckséns gata 35, SOLNA

Resan hem

Vi föreslår att du åker med egen transport hem från operation om det är möjligt. Har du inte tillgång till egen transport, meddela oss på operationsdagen så hjälper vi dig med sjukresa eller taxi mot egen avgift på 140 kr som faktureras.

Återbesök

Om det blir aktuellt med återbesök så är det din mottagning som skickar ut kallelse och bokar tid. Vänligen kontakta dem vid frågor gällande återbesök

Rådgivningstelefon mottagningar

Kirurgmottagningen tel. 08-517 779 50 vardagar kl. 08:15-09:00

Plastikkirurgmottagningen tel. 08-517 745 56 vardagar kl. 08:00-16:00

Urologmottagningen tel. 08-517 779 50 vardagar kl. 08:15-09:00

Reumatologmottagningen tel. 08-517 776 43 vardagar kl. 07:30-11:00

Ortopedmottagningen tel. 08-517 776 52 vardagar kl. 07:30-15:00

 

Praktisk information

Besök sidan För Patienter för allmän patientinformation: service på sjukhuset, dina rättigheter som patient, vanliga frågor och svar samt din journal med mera.

Synpunkter och klagomål - hit vänder du dig

Broschyrer på olika språk

Sidan är under uppbyggnad.