Punktionsmottagningen Södersjukhuset

Punktionsmottagningen flyttar den 13 maj 2019!

14 mars 2019, 07:29

Punktionsmottagningen kommer att vara stängd måndagen 13 maj. Från och med den 14 maj tar punktionsmottagningen på Södersjukhuset emot patienter i nya lokaler i byggnad 70 på plan -2. Följ skyltningen genom huvudentrén till hiss O.

1177 Vårdguiden e-tjänster

Journalservice

Ring oss

08-616 28 90

Besök oss

Sjukhusbacken 10, Hus 70, Plan -2, Hiss O, STOCKHOLM

Hitta hit

tider

Tider för drop in

  • Måndag - Fredag 08:30 - 11:00

Tillfälligt ändrade tider

OBS!

Punktion innebär att man tar ett cellprov på en förändring som man kan känna med fingrarna, till exempel en lymfkörtel på halsen eller en knöl i bröstet.

Punktioner utförs för patienter med remiss från vårdcentral, privatläkare samt kliniker inom sjukhuset. Läkaren tar ett cellprov på den förändring som man kan känna med fingrarna, till exempel en lymfkörtel på halsen eller en knöl i bröstet.

Du ska av din läkare ha fått information om biobankslagen som infördes 1 januari 2003. Den innebär att du som patient måste ta ställning till att ditt prov sparas. Detta medför att man kan göra en efterkontroll vid ett senare tillfälle så du får den vård och behandling som du behöver. Mer information får du hos din läkare eller gå in på www.vardguiden.se. Ytterligare information och Nej-talong kan du få på mottagningen. På punktionsmottagningen kan det ibland uppstå väntetider men vi gör vårt bästa för att du snabbt ska bli omhändertagen. Vi hoppas att du har förståelse för att vi låter barn och svårt sjuka patienter gå före i kön.

Extern länk till Vårdguiden 1177

Inför besöket

  • Medtag ID-handling samt kallelse och anmäl dig i receptionen.
  • Undersökningen är kostnadsfri.
  • Vid behov och speciellt för barn kan det behövas Emla plåster eller salva för att lokalbedöva området där punktionen ska göras. Emla är receptfritt och kan köpas på Apoteket.
  • Om du tar Waran är det viktigt att du informerar oss vid ditt besök.

Under besöket

Läkaren känner noggrant på den förändring som ska punkteras. Cellprovet tas med en mycket tunn nål. Det går fort och är i allmänhet inte smärtsamt. Ibland görs flera punktioner i samma område. Du får ligga ner och har då möjlighet att slappna av.
Ibland behövs en specialanalys för att kunna bedöma ditt prov. För dessa analyser krävs ett visst antal celler och vi måste då kontrollera att provet räcker vilket kan innebära att du behöver vänta ytterligare ca 10 minuter.

Efter besöket

Efter provtagningen kan du duscha och bada som vanligt. Komplikationer i form av ömhet och/eller svullnad i provtagningsområdet kan förekomma.
Provsvaret lämnas till läkaren som remitterat dig inom en vecka. Om provtagning inte har skett inom 3 månader så måste remissen förnyas.

Praktisk information

Besök sidan För Patienter för allmän patientinformation: service på sjukhuset, dina rättigheter som patient, vanliga frågor och svar samt din journal med mera.