Punktionsmottagningen Södersjukhuset

1177 Vårdguiden e-tjänster

Journalservice

Ring oss

08-123 628 90

Telefontider idag

Inga telefontider idag

mer information

Fler telefontider:

  • Måndag - Fredag 08:30 - 11:30
  • Måndag - Fredag 12:30 - 15:30

Besök oss

Sjukhusbacken 10, Hus 70, Plan -2, Hiss O, STOCKHOLM

Se karta och reseplanerare Hitta hit

tider

Öppettider för bokade besök

  • Måndag - Fredag 08:30 - 11:00

Tillfälligt ändrade tider

OBS! Från och med den 4/6 har vi ingen drop in. Ring för att boka tid på tel nr 08-1236 28 90

En punktion innebär att man tar ett cellprov från en knöl som man kan känna med fingrarna, till exempel en lymfkörtel på halsen eller en knöl i bröstet.

Punktioner utförs för patienter med remiss från vårdcentral, privatläkare samt kliniker inom sjukhuset. En punktion är ett snabbt och säkert sätt att ställa diagnos och görs med en mycket tunn nål. Undersökning och punktion går vanligtvis mycket snabbt och känns i allmänhet inte obehagligt för patienten.

På punktionsmottagningen kan det ibland uppstå väntetider men vi gör vårt bästa för att du snabbt ska bli omhändertagen. Vi hoppas att du har förståelse för att vi låter barn och svårt sjuka patienter gå före i kön.

Om du vill veta mer om varför vi sparar ditt prov eller om du inte vill att ditt prov ska sparas läs mer här


Bokningsrutiner punktionsmottagning SÖS:


Endast tidsbokning, Remiss krävs för att boka tid hos oss. Bokningen sker via telefonnummer 08-123 628 90

Länk till 1177

Inför besöket

  • För att boka tid måste du ha en giltig remiss inskickad från inremitterande enhet. Om du bokar utan att ha remiss får du tyvärr ingen hjälp på plats. 
  • Medtag ID-handling samt kallelse och anmäl dig i receptionen.
  • Undersökningen är kostnadsfri.
  • Vid behov och speciellt för barn kan det behövas Emla plåster eller salva för att lokalbedöva området där punktionen ska göras. Emla är receptfritt och kan köpas på Apoteket.
  • Om du tar Waran är det viktigt att du informerar oss vid ditt besök.

Av- eller ombokning:


Du måste avboka/omboka ditt besök senast 24 timmar före ditt planerade besök. Avbokar du mindre än 24 timmar före besöket, eller om du uteblir registreras det som uteblivet besök och ny remiss krävs för att få tid hos oss igen.

Under besöket

Läkaren känner noggrant på den förändring som ska punkteras. Cellprovet tas med en mycket tunn nål. Det går fort och är i allmänhet inte smärtsamt. Ibland görs flera punktioner i samma område. Du får ligga ner och har då möjlighet att slappna av.
Ibland behövs en specialanalys för att kunna bedöma ditt prov. För dessa analyser krävs ett visst antal celler och vi måste då kontrollera att provet räcker vilket kan innebära att du behöver vänta ytterligare ca 10 minuter.

Efter besöket

Efter provtagningen kan du duscha och bada som vanligt. Komplikationer i form av ömhet och/eller svullnad i provtagningsområdet kan förekomma.
Provsvaret lämnas till läkaren som remitterat dig inom en vecka. Om provtagning inte har skett inom 3 månader så måste remissen förnyas.

Synpunkter och klagomål- hit vänder du dig

Nu kan du lämna synpunkter och klagomål digitalt genom att logga in med bankID eller e-legitimation på Vårdguiden (1177.se)
Lämna synpunkter och klagomål på  1177.se

Lämna synpunkter och klagomål hos din vårdgivare anonymt

Om du vill vara anonym eller saknar bankID/e-legitimation så kan du framföra synpunkter på vården via 1177 Vårdguidens e-tjänster. Lämna synpunkter och klagomål anonymt hos din vårdgivare.

Lämna synpunkter och klagomål hos din vårdgivare som ombud eller om du inte kan lämna digitalt.

Om du önskar lämna synpunkter eller klagomål på vården som ombud krävs en fullmakt. Använd Blankett för Enskilt klagomål tillsammans med fullmakten som skickas in med post. Blankett för Enskilt klagomål  och fullmakt hittar du här.

Anmälan tillsammans med fullmakt skickas med vanlig post till adressen nedan:
Karolinska Universitetssjukhuset
Enheten för Registratur och informationshantering
S3:U1
171 76 Stockholm

 

Praktisk information

Besök sidan För Patienter för allmän patientinformation: service på sjukhuset, dina rättigheter som patient, vanliga frågor och svar samt din journal med mera.

Se film