Aferesmottagning Huddinge

1177 Vårdguiden e-tjänster

Journalservice

Ring oss

08-123 852 33

Telefontider idag

08:00 - 15:00

mer information

Fler telefontider:

  • Måndag - Fredag 08:00 - 15:00

Besök oss

Hälsovägen 13, C258, HUDDINGE

Hitta hit

tider

Besökstider för anhöriga

  • Måndag - Fredag 08:00 - 15:00

Öppettider för bokade besök

  • Måndag - Fredag 08:00 - 15:00

Aferesmottagningen är specialiserad på patientbehandlingar i form av afereser, hematopoetiska stamcellsskördar samt venesectio.

Aferes betyder avskilja. Den vanligaste formen av aferes är plasmaferes som innebär att patientens plasma separeras från blodcellerna och ersätts med plasma från friska blodgivare. Det är en behandling man ibland väljer att göra när något ämne i plasma, vanligtvis antikroppar, orsakar sjukdom. Exempel på sjukdomar kan vara vaskulit, autoimmun sjukdom som MS eller SLE, TTP eller HUS.

Stamcellstransplantationer görs främst på patienter med olika typer av blodcancersjukdomar. Patienternas blodceller, och därmed immunförsvaret, slås ut av cellgifter och strålning som de får under cancerbehandlingen. När patienterna får stamceller, som en blodtransfusion, kan stamcellerna hitta sin väg till de blodbildande organen och börja producera nya blodceller. Man kan få egna blodstamceller, eller från en annan människa. De egna blodstamcellerna fryses före en cancerbehandling påbörjas, och kan tinas när den är avslutad.

Från friska donatorer eller patienter samlas stamceller och vissa vita blodkroppar, som används vid transplantation. I Huddinge görs cirka 100 sådana transplantationer från en donator (allogena), och cirka 250 från patienten själv (autologa) per år.

Venesectio innebär att man tappar patienten på blod, på samma sätt som man gör vid bloddonation från friska blodgivare. Det kan man behöva göra om patienten har för höga blodvärden, med för stor andel röda blodkroppar. I dessa situationer finns risk för blodproppar eftersom blodet blir trögflytande. Vanliga orsaker till att patienten måste behandlas med venesectio är rubbningar i blodbildningen eller behandling med läkemedel som t.ex. testosteron.

Remiss krävs från behandlande läkare.

Inför besöket

  • Anmäl dig och betala i centralkassan
  • Tag med legitimation

Under besöket

I väntrummet får du kaffe, te, smörgås och kaffebröd.

Efter besöket

Om du har frågor eller funderingar ring vår mottagningstelefon.

Synpunkter och klagomål- hit vänder du dig

Nu kan du lämna synpunkter och klagomål digitalt genom att logga in med bankID eller e-legitimation på Vårdguiden (1177.se)
Lämna synpunkter och klagomål på  1177.se

Lämna synpunkter och klagomål hos din vårdgivare anonymt

Om du vill vara anonym eller saknar bankID/e-legitimation så kan du framföra synpunkter på vården via 1177 Vårdguidens e-tjänster. Lämna synpunkter och klagomål anonymt hos din vårdgivare.

Lämna synpunkter och klagomål hos din vårdgivare som ombud eller om du inte kan lämna digitalt.

Om du önskar lämna synpunkter eller klagomål på vården som ombud krävs en fullmakt. Använd Blankett för Enskilt klagomål tillsammans med fullmakten som skickas in med post. Blankett för Enskilt klagomål  och fullmakt hittar du här.

Anmälan tillsammans med fullmakt skickas med vanlig post till adressen nedan:
Karolinska Universitetssjukhuset
Enheten för Registratur och informationshantering
S3:U1
171 76 Stockholm

 

Praktisk information

Besök sidan För Patienter för allmän patientinformation: service på sjukhuset, dina rättigheter som patient, vanliga frågor och svar samt din journal med mera.