Mottagning Klinisk nutrition Huddinge
1177 Vårdguiden e-tjänster
fler e-tjänster
Ring oss
Telefontider idag
Inga telefontider idag
mer information
Fler telefontider:
- Tisdag 09:00 - 10:00
- Torsdag 09:00 - 10:00
Besök oss
Hälsovägen 13, 14157, Huddinge
Hitta hittider
Öppettider för bokade besök
- Måndag - Fredag 08:00 - 15:00
Vid många sjukdomar är kosten en viktig del i behandlingen. Rätt kost är i vissa fall en förutsättning för att den medicinska behandlingen ska fungera optimalt. Vi behandlar patienter i alla åldrar.
Dietisten utreder genom att fråga hur ditt matintag ser ut med val av mat och dryck en vanlig dag. Utifrån den görs en bedömning och individuell behandling sätts in.
Karolinska tar emot patienter i behov av specialiserad vård. Vår mottagnings främsta uppgift är att behandla patienter som är i behov av högspecialiserad nutritionsbehandling. Det är därför inte säkert att du kan få vård på denna mottagning.
Du som har en fast läkarkontakt på Karolinska eller just nu behandlas på Karolinska har möjlighet att genom egenremiss själv söka dietist på Karolinska. Om du har din fasta läkarkontakt via primärvård hänvisar vi till dietist inom primärvård (vårdcentral, primärvårdsrehab-team och barnläkarmottagning).
Skicka egenremiss till oss
Välkommen att skicka egenremiss till oss på mottagningen. Du kan göra det digitalt eller via post, såhär:
1177
Logga in på "mina sidor" 1177.se. Leta upp mottagningens namn och fyll i information för egenremiss. Följ länk till mina sidor 1177.se
Post /blankett
Här finns anvisning för vilka uppgifter som bör finnas med i brev via post samt en blankett.
Mer information
Vi tar emot patienter utifrån vårt specialiserade uppdrag. Egenremiss bedöms på samma sätt som andra remisser som skickas till oss på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Läs mer om egenremiss och hur det fungerar på karolinska.se.
- Om du har ytterligare frågor, kontakta mottagningen på telefon: 08-585 807 37
Egenremiss kallas ibland även egen vårdbegäran eller egenanmälan.
Förskrivning av näringsprodukter
Kosttillägg och sondmat med tillbehör till subventionerad kostnad
Dietisten förskriver näringsprodukter på landstingsbidrag när du bedöms behöva detta. Det innebär att du får näringsprodukterna till rabatterat pris och de levereras hem till dig via Förbrukningshjälpmedel i hemmet (FHH).
Patientavgiften varierar beroende på hur mycket näringsprodukter du behöver och betalas via en räkning som kommer separat på posten:
- Kosttillägg 300 kronor/månad - tillägg till den vanliga mat du redan äter
- Halvnäring 850 kronor/månad – ungefär halva ditt beräknade energibehov täcks av näringsprodukterna
- Helnäring 1700 kronor/månad - i princip hela ditt beräknade energibehov täcks av näringsprodukterna
- För barn 0–15 år är kostnaden 120 kr för tre uttag. Barn över 16 år övergår till systemet för vuxna med patientavgifter enligt ovan.
Information om förskrivningen
Är du i behov av näringsprodukter en längre period kan förskrivning göras för flera uttag. Ett uttag motsvarar ungefär en månads behov.
Har du en förskrivning för flera uttag av näringsprodukter kan du göra beställning själv när det börjar ta slut hemma. Det finns två sätt att beställa:
- Via 1177 Vårdguidens e-tjänster: Klicka på ”Alla övriga tjänster” under rubriken Övriga tjänster. Välj därefter ”Beställ förskrivna förbrukningsprodukter under rubriken Hjälpmedel. Fyll sedan i vilka sorter och smaker du vill beställa.
- Via telefon direkt till Förbrukningshjälpmedel i hemmet: 08-123 366 50
För barn till och med 12 år kan vårdnadshavare göra uttag via 1177. För barn som är 13 år eller äldre krävs att barnet har egen e-legitimation tex via Freja eller Bank-id.
Frågor om leverans och fakturor
Om du har frågor angående leverans eller faktura vänder du dig direkt till FHH på 08-123 366 50. De har öppet kl 8-16:30 på vardagar.
Tänk på att vara tillgänglig på telefon om du önskat telefonavisering, detta för att leveransen ska nå dig så snabbt som möjligt.
Du hittar mer information på deras hemsida: www.fhh.regionstockholm.se
Frågor och svar (regionstockholm.se)
Frågor om ordination eller ändringar av förskrivning
Om du har frågor gällande din ordination eller vill ändra något i aktuell förskrivning vänder du dig till din dietist. I första hand rekommenderar vi att du söker via 1177 Vårdguidens e-tjänster där du hittar din dietist genom att: logga in på 1177 med ditt Bank-ID, klicka på ”Hitta och lägg till mottagning”, sök på ”Klinisk nutrition”, välj sedan om du vill skicka ditt meddelande till Huddinge eller Solna.
Inför besöket
Har du frågor, kontakta oss genom 1177 e-tjänster genom att logga in på 1177.se eller ring på vår mottagningstelefon för vuxna 08-123 807 37 och för barn 08-123 880 17
Betalning görs vid angiven kassa i din kallelse. Tag med giltig legitimation.
Vid förhinder avboka senast 24 timmar innan besök. Vi debiterar sena avbokningar och uteblivet besök. Detta gäller även om du har frikort.
Under besöket
Ett nybesök tar ungefär 45-60 minuter och ett åtebesök tar ofta något kortare tid.
Efter besöket
Har du frågor, kontakta oss genom 1177 Vårdguidens e-tjänster genom att logga in på 1177.se eller ring vår mottagningstelefon och boka en tid till din dietist.
Efter ditt besök - synpunkter och klagomål
Synpunkter och klagomål - hit vänder du dig
Nu kan du lämna synpunkter och klagomål på vården digitalt via 1177 klicka här Lämna Synpunkter och Klagomål
Lämna synpunkter och klagomål hos din vårdgivare anonymt
Om du önskar framföra synpunkter på vården anonymt så kan du göra det via 1177 e-tjänster. Lämna synpunkter och klagomål anonymt hos din vårdgivare.
Lämna synpunkter och klagomål hos din vårdgivare som ombud eller om du inte kan lämna digitalt.
Om du önskar lämna synpunkter eller klagomål på vården som ombud krävs en fullmakt. Anmälan kan därför ej skickas via 1177. Anmälan hittar du här.
Anmälan tillsammans med fullmakt skickas med vanlig post till adressen nedan:
Elisabet Lundström, verksamhetschef
Karolinska Universitetssjukhuset
ME Klinisk nutrition
171 76 Stockholm
Praktisk information
Besök sidan För Patienter för allmän patientinformation: service på sjukhuset, dina rättigheter som patient, vanliga frågor och svar samt din journal med mera.