Lungröntgen, Radiologi Solna

En lungröntgen görs för att se om det finns förändringar i lungorna som beror på sjukdom, till exempel lunginflammation eller som uppföljning efter en sjukdom eller operation.

Hitta till oss

När du ska besöka oss anmäler du dig först i huvudkassan på Eugeniavägen 3. Därefter hänvisas du till vår reception med internadress B5:14 som du enklast når med hiss B till våning 5.

Öppettider: måndag-fredag 8-15
Tidbokning telefonnummer: 08 517 753 00

Praktisk information

Om nedanstående instruktioner inte stämmer med anvisningar du kan ha fått, gäller det du har fått direkt från din vårdgivare. Behöver du tolk så meddela verksamheten det, i god tid, innan ditt besök. På sidan För patienter hittar du allmän information: som service på sjukhuset, dina rättigheter som patient och din journal.

Inför undersökning eller behandling

Remiss och kallelse

För att bli undersökt hos oss krävs en remiss från din läkare.

Läs noga igenom din kallelse som mer i detalj talar om hur du ska förbereda dig inför just din undersökning. Här får du annan allmän viktig information.

Kontakta oss om du är gravid. Lämna smycken och piercing hemma.

Sjukresekort

Om du har rätt till sjukresa ska den mottagning, avdelning eller läkare som skickat din remiss till oss, ladda ditt sjukresekort för tur- och returresa.

Avboka och boka om din tid

Om du behöver avboka eller boka om din tid så gör gärna det så snart som möjligt men senast 24 timmar före besöket. Du ringer 08-517 753 00 eller loggar in på 1177.se och använder Vårdguidens e-tjänster.

Om du inte avbokar tid och inte kommer, måste du betala för besöket. Frikortet gäller inte. Du behöver även en ny remiss från din läkare för att få ny tid.

Parkering

Om du kör bil, kom gärna i god tid till ditt besök för det kan vara svårt att hitta parkeringsplatser.

Betalning och anmälan

Ta med dig legitimation och kallelsen och anmäl dig i receptionen. Undersökningen kostar 200 kronor. Frikort gäller. Det kostar inget för barn och ungdomar under 18 år.

Under undersökning eller behandling

Förberedelser inför undersökningen

• Ta gärna bort smycken, piercing, behå, dragkedja och kläder från överkroppen
• Lämna gärna smycken och piercing hemma
• Långt hår ska vara uppsatt

Undersökningen

Du tar av dig på överkroppen och ställer dig framför röntgenapparaten. Om du inte kan stå upp vid undersökningen så tas bilderna sittande eller liggande. Bilder tas både framifrån och från sidan.

När bilderna från sidan tas får du lyfta upp armarna så att de inte kommer med på bilden. Precis innan bilden tar du ett djupt andetag och håller andan i några sekunder just när bilden tas. Underökningen tar cirka 5 minuter.

 

Efter undersökning eller behandling

Svar på din undersökning

När du är undersökt ska bilderna granskas och ett svar skrivas av röntgenläkaren. Din läkare som skrev din remiss, meddelar dig svaret på undersökningen.

Vill du veta mer om lungröntgen?