KNEP för vårdgivare, samhälle & skola
Samarbete mellan sjukvården, skola samt med barn och familj är mycket viktigt om man har diabetes. Ännu viktigare är det om man dessutom har svårigheter att sköta sin egenvård. Här finner du yrkesanpassad information om typ 1 diabetes hos barn och unga och konkreta förslag på insatser och samarbete mellan olika aktörer.
Om diabetes för vårdgivare och samhälle
Syftet med de här dokumenten är att ge dig information som är anpassad för din yrkesgrupp och att underlätta samarbetet med barn och ungdomar med typ 1 diabetes, deras familjer och andra yrkesgrupper. Dokumenten innehåller en kort sammanfattning av vad typ 1 diabetes är och vad det ställer för krav på patienten och dennes familj. Här finns också exempel på vilka konkreta utmaningar det innebär att ha typ 1 diabetes med neuropsykiatriska svårigheter och/eller psykisk ohälsa. Du hittar också konkreta förslag på insatser.
För socialtjänsten. Egenvård och familjens behov av stöd.pdf
För BUP Med Psykologi och BUMM. Egenvård och svårigheter att beakta.pdf
För arbetsterapeuten. Egenvård och familjens behov av stöd.pdf
Konkreta förslag på insatser och samarbete mellan olika aktörer.pdf
För skolan. Egenvård och behov av stöd vid diabetes
Diabeteskunskap och tips till pedagoger.pdf
Komplement till Egenvårdsplanen.pdf
Detta dokument är ett komplement till, men ersätter inte, Egenvårdsplanen. Skriv ut och komplettera texten tillsammans med ditt barn eller tonåring och med någon ansvarig från skolan.
Nio saker en lärare bör veta om att ha en elev med diabetes.pdf
Skriv ut och sätt upp på lärarrummet så att ALLA kan läsa!
Konkreta förslag på insatser och samarbete mellan olika aktörer.pdf
Samarbete mellan föräldrar och skola.pdf
Lästips
- Carlsson Kendall G. Elever med neuropsykiatriska svårigheter - vad gör vi och varför? Studentlitteratur; 2015.
- Lawrence SE, et al. ISPAD Clinical Practice Consensus Guidelines 2022: Management and support of children and adolescents with diabetes in school. Pediatric diabetes. 2022;23:1478–1495.
Användbara länkar
-
En kostnadsfri digital utbildning för alla som arbetar inom förskola/skola från den ideella föreningen Together Against Diabetes 1. Hämtat 2023-11-29
-
Egenvårdsplan för förskolan (version 2.0) och för skolan (version 3.0) som tagits fram av Svensk Förening för Pediatrisk Endokrinologi och Diabetes, SFPED (231120). Hämtat 2023-12-11.
-
På Natur och Kulturs länksida om boken "När livet svänger" finns extramaterial att ladda ned med bl a bildmaterial om diabetes till klassen och till skolpersonal. Hämtat 2023-11-29.
-
Utbildningsmaterial från Jonsereds förskola
En förskola i Partille kommun har skapat ett material för diabetesvård i förskolan. Det går också att använda på äldre barn och innehåller förslag på "Diabetespärm" bl a med utbildningsmaterial och bildstöd att ha i skolan, och även information till huvudmän och rektorer. Materialet måste anpassas för varje barn av föräldrar, skolpersonal och diabetesteam. Finns på Barndiabetesfondens hemsida. Hämtat 2023-11-29