Född i vecka 36-42 - Barns utveckling

Tänk på att barn utvecklas individuellt. Utvecklingsnivån kan bland annat bero på om barnet har fötts i denna graviditetsvecka eller om barnet har fötts tidigare i graviditeteten.

Utveckling

Hjärnans utveckling pågår ständigt. De flesta hjärnceller är på plats och alla kontakter och banor förfinas och utvecklas. Hjärnan fortsätter att utvecklas snabbt ända upp till två års ålder. Synen är det sinne som mognar senast av sinnena och kommer att fortsätta att mogna även efter fullgången tid. Barnet ser bra på nära håll, ca 20-30 cm. En förälders lugna stilla ansikte är det bästa barnet vet att titta på. Mönster och starka färger kan vara överstimulerande för barnet. Barnet kan känna igen familjära ljud och börjar ignorera ljud som tidigare stört sömnen. Vid fullgången tid kan barnet känna igen sinnesstämningar i röster.

Barnet har en del kontroll över sina rörelser och har förmågan att hålla ihop sig och föra sina händer till munnen. Barnet har energi till att röra armar och ben kraftfullt och kan själv gripa tag i saker. Det kan lyfta på huvudet samt hålla huvudet en kort stund på egen hand.

Barnet har nu mer tydliga sömn och vakenhetsperioder, men fortfarande en del hastiga övergångar mellan sömn och vakenhet och kan behöva hjälp med att komma till ro och somna. Barnet klarar av att vara vaken lite längre stunder och kan då intressera sig för att umgås med dig som förälder.

Neonatalvård

Under den första tiden i livet behöver en del barn vårdas i en värmesäng som har en tempererad vattenmadrass för att hålla värmen. En normal kroppstemperatur är av stor betydelse för barnets välmående, tillväxt och utveckling. Värmesängen har en sänghimmel över för skydd mot skarpt ljus. Då hjärnan är lite omogen är vården av barnet fokuserat på en lugn miljö. Barnet vårdas i små bäddnästen specialdesignade för att ge barnet stöd. För att minimera störningsmoment planeras alla omvårdnadshandlingarna noggrant.

En del barn behöver ett extra andningsunderstöd under en begränsad tid, tex en Cpap (Continuous Positive Airway Pressure). Barnet kan ha en obalans i sin reglering av puls och andning.

Barnets näringstillförsel kan vara via dropp med näringslösning i början. En del barn får lite mat i magen med hjälp av en slang (sond) från näsan ner till magsäcken, medans andra barn kan få mat i munnen direkt via amning, koppmatning eller flaska. Ett ställningstagande personalen gör beroende på vad barnet visar att det orkar och vad ni som förälder önskar.

Beroende på barnets mognad (vilken vecka barnet föddes i och vilken mognad barnet har uppnått) så kan det nu vara dags att förflyttas från värmesäng till en vanlig säng med en sänghimmel över för skydd mot ljus. Även när man vårdas i en vanlig säng så behöver man en liten tröja på sig som man får låna från sjukhuset. Det kan även vara dags för er att bo tillsammans i ett familjevårdsrum på avdelningen.

Vad kan jag som förälder göra?

Du och ditt barn mår bra av att tillbringa så mycket tid som möjligt tillsammans. Planera gärna in att vara med när ditt barn ska äta, byta blöja, tvättas eller vägas så att du kan vara där och ta hand om ditt barn tillsammans med personalen och för att lära känna ditt barn och se hur det utvecklas. Barnet börjar visa intresse för sin omgivning och du som förälder kan erbjuda en lugn, anpassad och harmonisk miljö runt barnet både för att sova lugnt och för att klara av att vara vaken. Många barn får hjälp att klara av att umgås om barnet samtidigt får stöd runt sin kropp i en bekväm position Prata med en mjuk ton eller sjung lågt för ditt barn. Barnet känner igen din röst. Det mänskliga ansiktet är den bästa synstimulansen för ett litet barn. Låt gärna ditt barn få en tygbit med din doft nära sitt ansikte.

Så snart ditt barn är stabilt kan barnet få komma upp och vårdas hud-mot-hud mot ditt bröst. Försök att hitta så mycket tid som möjligt att vårda ditt barn hud-mot-hud då den har en rad positiva effekter på barnets utveckling och välmående. Det kan hjälpa barnet att bli mer stabil i sin andning, puls, kroppstemperatur samt matsmältning. Det frisätter även "må-bra-hormoner" hos både dig som föräldrar och hos ditt barn. Personalen hjälper dig att lägga barnet i bra position så att ni kan få en fin stund tillsammans. På avdelningen finns det olika bärhjälpmedel, fråga personalen så att ni kan få hjälp med vad som passar er familj.

Du kan börja stimulera brösten för mjölkproduktion. De första energirika dropparna av bröstmjölk (kolostrum) kan ges direkt i barnets mun efter överenskommelse med personalen. När du har etablerat en mjölkproduktion ta gärna till vana att dra upp en liten smakportion av färsk mjölk att ge till ditt barn när det är vaket.

För barnet är det nu viktigt att lära sig att äta och att fortsätta växa. Förutom sondmatning kan det nu vara aktuellt att börja ligga vid mammas bröst för att lära sig att amma eller så kan nappflaska introduceras. På avdelningen arbetar det amningsombud som finns till för er som önskar extra stöd.

Ta del av avdelningens hygienrutiner för att hjälpa till att förhindra risken för infektion. Undvik starka dofter, som till exempel parfym, och låt handdesinfektionen torka in i händerna ordentligt innan du håller om ditt barn.

Vi önskar att du som förälder vill delta i den dagliga medicinska ronden och berätta om ditt barn och planera vården tillsammans med hela vårdteamet.

Text: Tullikki Stendahl, Leg.ssk.