KNEP för diabetesteam
En mångfacetterad utmaning har vi som vårdpersonal att hjälpa våra patienter till den bästa tänkbara diabetesvården. Bemötande, utredning och behandling mm har här föreslagits, men måste individualiseras.
Utredning av egenvårdproblem och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF.
Förslag till initiering av utredning om
- Barnet, ungdomen eller föräldern inte är nöjd med sin diabetesegenvård eller känner sig hårt belastade av den.
- HbA1c-värden ligger över 60-70 mmol/mol.
- Det finns misstanke om eller symptom på bakomliggande neuropsykiatriska svårigheter.
Anpassning av mottagningsbesök
Förslag till olika sätt att anpassa arbetet på mottagningen före och under patientmötet vid samsjuklighet diabetes och neuropsykiatriska svårigheter.
Tydlig kallelse angående besökets innehåll.pdf
Den fysiska miljön vid ett mottagningsbesök.pdf
Patientmötet vid ett mottagningsbesök.pdf
Kartläggning och stöd inom diabetesteamet
Neuropsykiatriska svårigheter kan upptäckas på olika sätt och vägen från misstankar till en remiss går ofta i flera steg. De olika stegen påverkas av föräldrarnas och barnets/ungdomens inställning till en utredning. För många barn och föräldrar kan tanken på en utredning kännas främmande. Det är viktigt att vara ödmjuk inför familjens önskemål, och alltid undersöka deras vilja innan man går vidare till nästa steg. Det är också viktigt att vara ärligt med varför man vill gå vidare med en remiss. Nedan beskrivs några strategier som underlättar upptäckt av svårigheter, och att bemöta det som dyker upp. Oavsett om din kartläggning leder fram till att patienten remitteras till utredning så kommer kunskaperna om barnets styrkor och svårigheter kunna hjälpa till att anpassa behandlingen.
Flödesschema - Kartläggning och stöd inom diabetesteamet.pdf
Hur man pratar om svårigheter som påverkar egenvården.pdf
Anamnestiska frågor för kartläggning av neuropsykiatrisk.pdf
Användning av frågeformulär via WEB
För att få övergripande bild av eventuella problem samt ge föräldrar och ev. barn tid att uttrycka sig utan din närvaro kan du använda dig av ett frågeformulär, t ex via Webben. Kom ihåg att ditt mål inte är att göra en fullskalig utredning utan endast undersöka om det finns fog för vidare utredning. Använd därför gärna ett brett formulär som undersöker flera aspekter av barnets/ungdomens fungerande, t.ex. SDQ eller 5–15. Resultaten ska inte tolkas som en sanning, utansom ett tecken på om det finns svårigheter eller ej.
- Webbformulär kan nås via ett uthopp från TakeCare där vårdpersonal bokar formulär som patienten ska fylla i. Resultatet journalförs sedan som journaltext till TakeCare.
- För behörighet kontakta TakeCare förvaltningen inom Region Stockholm. Behörighet till webbformulär har då alla inom enheten som har en behörighetsprofil i TakeCare (sjuksköterskor, läkare, undersköterskor, sekreterare osv).
- För mer information, se "Inuti", sökord "Webbformulär". Där finns manual och lathundar.
Generell information vid användning av frågeformulär.pdf
Lathund för bokning med inträdeskod till patient och förälder.pdf
Utredning av egenvårdsproblem och NPF
Flödesschema - Utredning av egenvårdsproblem och NPF
Flödesschema - Behandling och åtgärder utanför teamet.pdf
Se även länk nedan: Utredning och behandling av barn med misstänkt adhd, autismspektrumtillstånd och utvecklingsstörning inom Stockholms län.
Anpassning av behandling
Hur hjälper man en person som gör minimalt för sin diabetesvård? Att ta reda på varför är första steget, se dokument under "Utredning av egenvårdsproblem". Sedan föreslås peppning, positiv förstärkning och att börja med det viktigaste i små steg med frekvent uppföljning.
Här finns konkreta förslag till diabetesteamet och också en bild som kan användas tillsammans med personen med diabetes. Målen måste vara möjliga att uppnå.
"Även ett litet steg åt rätt håll, är bättre än att inte göra något alls!"
Lästips
Carlsson-Kendall, Gunilla (2015). Elever med neuropsykiatriska svårigheter – vad gör vi och varför? Studentlitteratur Förslag hur man specifikt kan stödja en person med neuropsykiatriska svårigheter.
Forster, Martin (2009). Fem gånger mer Kärlek. Natur & Kultur Ger föräldrar kunskap om hur de kan få ett bra samspel med sina barn och lösa problem i vardagen.
Användbara länkar
-
Habilitering & Hälsa, Region Stockholm
Erbjuder råd, stöd och behandling till barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning.
-
ADHD-center
Förslag på hur man specifikt kan stödja en person med ADHD
-
Diabetolognytt 2018
Förslag på hur man genom språket kan förbättra sin kommunikation med personer med diabetes.
-
Utredning och behandling av barn med misstänkt ADHD, autismspektrumtillstånd och intellektuell funktionsnedsättning i Stockholms län