Mottagning Neonatal Solna

1177 Vårdguiden e-tjänster

Lämna synpunkter och klagomål

Ring oss

08-123 737 10

Besök oss

Eugeniavägen 23, C8:33, 17164, Solna

Se karta och reseplanerare Hitta hit

tider

Öppettider för bokade besök

  • Måndag - Fredag 08:00 - 16:30

Diagnoser:

Uppföljning av nyfödda barn, Utveckling och tillväxt, Barnhälsa

Till mottagningarna kommer barn som har behov av fortsatta kontroller efter utskrivning från Neonatalvården.

Elsa går till neonatalmottagningen

Elsa och pappa ska besöka neonatalmottagningen på det stora sjukhuset. På neonatalmottagningen vill de träffa barn som låg på sjukhus när de var bebisar. Elsa får träffa psykologen, fysioterapeuten, läkaren och sjuksköterskan. Följ med på Elsas sjukhusäventyr du också!

Elsa går till neonatalmottagningen som digital bok

Neonatalt uppföljningsprogram

De allra flesta barn som vårdats på sjukhus som nyfödda kommer att bli friska och utvecklas helt normalt. Några grupper av barn vet vi dock har en ökad risk för svårigheter när de växer upp. För att identifiera dessa barn och kunna ge det stöd och de resurser som barnet och familjen behöver erbjuds alla våra patienter som tillhör en riskgrupp att delta i vårt nationella uppföljningsprogram. Det gäller alla mycket för tidigt födda barn och alla barn med svår syrebrist i samband med förlossningen eller annan svår sjukdom i anslutning till födelsen. Vid utskrivning från avdelningen beslutar barnets ansvariga läkare vilken typ av uppföljning inom uppföljningsprogrammet som blir aktuellt för just ert barn.

I uppföljningsprogrammet vid våra neonatalmottagningar träffar vi ert barn för en undersökning i motsvarande fullgången tid, därefter vid tre månader ålder, ettårskontroll, tvåårskontroll samt vid 5,5 års ålder inför start av förskoleklass. Om det behövs kan det också bli extra mottagningsbesök däremellan. Hos oss får ni träffa erfarna barnläkare, barnsjuksköterska, sjukgymnast, dietist och psykolog som gör noggranna bedömningar av barnets utveckling av motorik, kognition, beteende och tillväxt.

Resultaten från undersökningarna samlas i det nationella kvalitetsregistret SNQ. Registret används för forskning om sjuka och för tidigt födda barn. Du som förälder har möjlighet att avstå från att uppgifter om ditt barn registreras.

Till oss kan också du och ditt barn bli kallade för sjuksköterskebesök som komplement till BVC under den första tiden efter hemkomsten från neonatalavdelningen. Vi ansvarar för de första vaccinationerna av barn som är mycket för tidigt födda (före vecka 32) samt koordinerar för andra undersökningar, exempelvis magnetkameraundersökning av hjärnan, som kan vara aktuella för ert barn efter utskrivning.

Besökstiden varierar mellan 30-60 minuter. Efter vaccination och i samband med provtagning eller andra undersökningar kan ni behöva stanna längre tid.

Sjuksköterskebesök

Till oss kan också du och ditt barn bli kallade för sjuksköterskebesök som komplement till BVC under den första tiden efter hemkomsten från neonatalavdelningen. Vi ansvarar för de första vaccinationerna av barn som är mycket för tidigt födda (före vecka 32) samt koordinerar för andra undersökningar, exempelvis magnetkameraundersökning av hjärnan, som kan vara aktuella för ert barn efter utskrivning.

Videosamtal och E-kallelse med mobilappen Alltid Öppet

Nu kan du som vårdnadshavare enkelt ta kontakt med oss via Alltid Öppet. Ladda ner appen Alltid Öppet och sök Neonatal Mottagning. Registrera dig som ombud åt ditt barn. 

Via Alltid Öppet kan du möta vården på sätt som passar dig. Du kan ta emot och läsa kallelser till neonatalmottagningen direkt i appen.Vi erbjuder även chatt och videomöten med mottagningspersonal, samt förnyelse av recept och intyg.  

Inför besöket

Hur kan jag förbereda mig?

Tänk igenom om du har några särskilda frågor du vill ta upp och om du har några speciella önskemål kring ditt besök som du vill att personalen ska veta.

En del barn känner oro i samband med sjukhusbesök. Nålstick, undersökningar och behandlingar kan ibland uppfattas som obehagliga. Passa därför gärna på att besöka lekterapin i samband med sjukhusbesöket. Där får barnet möjlighet att leka bort lite av oron så att framtida sjukhusrädsla kan förebyggas.

Hur hittar jag till mottagningen?

Du når neonatalmottagningen via Entrén på Eugeniavägen 23.

Åk upp till plan 8 och tag sedan till vänster, därefter direkt till höger.

Bil

Ett parkeringsgarage finns med nedfart på Eugeniavägen. Parkeringen kostar 30 kr per timme.

Buss

Närmaste busshållplats heter Karolinska sjukhuset Eugeniavägen (Solna).

Det går också att ta buss till busstorget vid Karolinska Universitetssjukhuset Solna och promenera genom sjukhusområdet.

Var anmäler jag att jag har kommit?

Sitt ned i väntrummet så ropar vi upp er när det är er tur.

Kan syskon följa med?

Syskon är välkomna att följa med förutsatt att de inte är infekterade.

Kan jag köpa mat på sjukhuset om jag blir hungrig?

Mat och kioskvaror finns att köpa vid sjukhusets huvudentré och även på andra platser på sjukhuset och närområdet.

Vad ska jag göra om jag känner mig förkyld?

Från 5 Juli 2021 gäller särskilda besöksrestriktioner på Karolinska Universitetssjukhuset. Om barnet eller medföljare har feber och/eller luftvägssymtom, kontakta mottagningen i förväg. Personalen gör en bedömning om besöket kan genomföras eller bör flyttas fram. Kontakta även mottagningen om du eller den som ska följa med dig, träffat någon med pågående covid-19 infektion senaste 7 dagarna före besöket. Alla personer över 12 år ska använda munskydd under hela besöket. För att minska smittspridningen ska så få som möjligt besöka sjukhuset.

Om tiden inte passar

Kontakta mottagningen så snart som möjligt, senast 4 timmar innan besöket. Om ni inte kommer alls eller inte avbokar i tid, får ni betala en avgift. Våra kontaktuppgifter hittar du högst upp på sidan.

Har du särskilda behov som du vill att vi ska känna till?

Hör gärna av dig till mottagningen för att vi ska kunna göra besöket så bra som möjligt. Vi kan till exempel boka en tolk eller på annat sätt anpassa besöket efter dina unika behov. Det går bra att använda rullstol på sjukhuset.

Under besöket

Personalen på mottagningen finns där för dig och de kommer att berätta för dig vad som ska ske. Var inte rädd för att ställa frågor och berätta om du har några särskilda önskemål!

Hur lång tid tar besöket?

Besökstiden varierar mellan 30-60 minuter. Efter vaccination och i samband med provtagning kan ni behöva stanna längre tid.

Hos oss får ni träffa erfarna barnläkare, barnsjuksköterskor, sjukgymnaster, dietister och psykologer. Tillsammans gör de noggranna bedömningar av barnets utveckling av motorik, kognition, beteende och tillväxt. Detta för att kunna erbjuda just ert barn och familj den stöd och hjälp ni behöver.

Finns det Wifi?

Ja det finns Wifi på sjukhuset. Nätverket har namnet SLL-Guest.

Hjälp de som är allergiska

Ingen får använda parfym eller röka på sjukhuset, varken inomhus eller utomhus. Även nötter och citrusfrukter bör helt undvikas.

Efter besöket

Personalen kommer att berätta för dig vad som kommer ske efter besöket och om det är något särskilt du behöver komma ihåg. Be gärna om att få informationen nedskriven.

Ibland kommer man på frågor efter besöket och då går det bra att kontakta mottagningen, antingen via Alltid Öppet eller genom att ringa.

Synpunkter och klagomål - hit vänder du dig

Nu kan du lämna synpunkter och klagomål på vården digitalt via 1177 Vårdguiden (följ länk i röda rutan ovan).

Lämna synpunkter och klagomål hos din vårdgivare anonymt

Om du önskar framföra synpunkter på vården anonymt så kan du göra det via e-tjänsterna på 1177.se

Lämna synpunkter och klagomål anonymt

Lämna synpunkter och klagomål hos din som ombud eller om du inte kan lämna digitalt.

Om du önskar lämna synpunkter eller klagomål på vården som ombud krävs en fullmakt. Anmälan kan därför ej skickas via 1177. Anmälan hittar du här.

Anmälan tillsammans med fullmakt skickas med vanlig post till adressen nedan:

ME/OO Neonatologi
Verksamhetschef
Karolinska Universitetssjukhuset
171 76 Stockholm

Vårdnadshavare till barn under 12 år räknas inte som ombud, utan har möjlighet att lämna synpunkter via länken i röda rutan ovan.

Praktisk information

Besök sidan För Patienter för allmän patientinformation: service på sjukhuset, dina rättigheter som patient, vanliga frågor och svar samt din journal med mera.

Bra att veta

Lär dig mer om neonatalvården på Karolinska

Praktiska råd för er som kommit hem