Mottagning Neonatal Danderyd

1177 Vårdguiden e-tjänster

Av-/omboka tid

Kontakta mig

Beställa tid

fler e-tjänster

Ring oss

08-123 567 51

Besök oss

Armbågsvägen 3, Målpunkt P, Plan 7, DANDERYD

Större karta och reseplanerare Hitta hit

Diagnoser:

Uppföljning av nyfödda barn, Utveckling och tillväxt, Barnhälsa

De allra flesta barn som vårdas i neonatalvården blir friska och utvecklas normalt. Det finns dock barn som kan utveckla svårigheter som inte kan upptäckas under sjukhusvistelsen. För att identifiera de barn och familjer som har ett behov av extra resurser under uppväxten erbjuds en del av våra patienter att delta i vårt nationella uppföljningsprogram.

Elsa går till neonatalmottagningen

Elsa och pappa ska besöka neonatalmottagningen på det stora sjukhuset. På neonatalmottagningen vill de träffa barn som låg på sjukhus när de var bebisar. Elsa får träffa psykologen, fysioterapeuten, läkaren och sjuksköterskan. Följ med på Elsas sjukhusäventyr du också!

Elsa går till neonatalmottagningen som digital bok

Uppföljningsprogrammet

Vi tar emot barn för uppföljning vid fullgången tid, därefter vid tre månader ålder, ettårskontroll, tvåårskontroll samt vid 5,5 års ålder inför start av förskoleklass. Vid utskrivning beslutar barnets ansvariga läkare vilken typ av uppföljning inom uppföljningsprogrammet som blir aktuellt för just ert barn.

Sjuksköterskebesök

Neonatalmottagnignen erbjuder även sjuksköterskebesök som komplement till BVC under den första tiden efter hemkomst. Vi ansvarar för barnets första vaccinationer samt koordinerar de undersökningar som kan vara aktuella för ert barn efter utskrivning från neonatalvårdsavdelningen.

Videosamtal och E-kallelse med mobilappen Alltid Öppet

Med hjälp av mobilappen Alltid Öppet har du nu möjlighet till ännu smidigare videomöten med neonatalmottagningen och hemsjukvården.

Du kan också hjälpa till att spara på naturresurser och skattepengar genom att välja e-kallelse i stället för kallelse via brev.

Ladda ned appen Alltid öppet och registrera dig som ombud åt ditt barn. Då kan du läsa kallelsen till neonatalmottagningen direkt i appen. Där kan du även kryssa för att kallelsen ska skickas till din digitala brevlåda för myndighetspost i stället för att den skickas ut till din folkbokföringsadress.

 

Inför besöket

Hur kan jag förbereda mig?

Tänk igenom om du har några särskilda frågor du vill ta upp och om du har några speciella önskemål kring ditt besök som du vill att personalen ska veta.

En del barn känner oro i samband med sjukhusbesök. Nålstick, undersökningar och behandlingar kan ibland uppfattas som obehagliga. Passa därför gärna på att besöka lekterapin i samband med sjukhusbesöket. Där får barnet möjlighet att leka bort lite av oron så att framtida sjukhusrädsla kan förebyggas.

Hur hittar jag till mottagningen?

Från huvudentrén går du in i första korridoren till höger, upp för en rulltrappa och följer pilarna till målpunkt P. Neonatalmottagningen ligger på våning 7.

Var kan vi parkera?

Parkeringsplatser finns utanför sjukhusets huvudentré.

Var kan vi parkera barnvagnen?

Barnvagnen kan parkeras i väntrummet som ligger bredvid mottagningssrummet.

Var anmäler jag att jag har kommit?

Anmäl er till vår mottagningssköterska när ni kommer.

Kan syskon följa med?

Syskon är välkomna att följa med förutsatt att de inte är infekterade.

Kan jag köpa mat på sjukhuset om jag blir hungrig?

Mat och kioskvaror finns att köpa vid sjukhusets huvudentré och i caféet som ligger på bottenvåningen vid målpunkt P.

Vad ska jag göra om jag känner mig förkyld?

Från 5 Juli 2021 gäller särskilda besöksrestriktioner på Karolinska Universitetssjukhuset. Om barnet eller medföljare har feber och/eller luftvägssymtom, kontakta mottagningen i förväg. Personalen gör en bedömning om besöket kan genomföras eller bör flyttas fram. Kontakta även mottagningen om du eller den som ska följa med dig, träffat någon med pågående covid-19 infektion senaste 7 dagarna före besöket. Alla personer över 12 år ska använda munskydd under hela besöket. För att minska smittspridningen ska så få som möjligt besöka sjukhuset.

Om tiden inte passar

Kontakta mottagningen så snart som möjligt, senast 4 timmar innan besöket. Om ni inte kommer alls eller inte avbokar i tid, får ni betala en avgift. Våra kontaktuppgifter hittar du högst upp på sidan.

Har du särskilda behov som du vill att vi ska känna till?

Hör gärna av dig till mottagningen för att vi ska kunna göra besöket så bra som möjligt. Vi kan till exempel boka en tolk eller på annat sätt anpassa besöket efter dina unika behov. Det går bra att använda rullstol på sjukhuset.

Under besöket

Personalen på mottagningen finns där för dig och de kommer att berätta för dig vad som ska ske. Var inte rädd för att ställa frågor och berätta om du har några särskilda önskemål!

Hur lång tid tar besöket?

Besökstiden varierar mellan 30-60 minuter. Efter vaccination och i samband med provtagning kan ni behöva stanna längre tid.

Hos oss får ni träffa erfarna barnläkare, barnsjuksköterskor, sjukgymnaster, dietister och psykologer. Tillsammans gör de noggranna bedömningar av barnets utveckling av motorik, kognition, beteende och tillväxt. Detta för att kunna erbjuda just ert barn och familj den stöd och hjälp ni behöver.

Hjälp de som är allergiska

Ingen får använda parfym eller röka på sjukhuset, varken inomhus eller utomhus.

Efter besöket

Personalen kommer att berätta för dig vad som kommer ske efter besöket och om det är något särskilt du behöver komma ihåg. Be gärna om att få informationen nedskriven.

Ibland kommer man på frågor efter besöket och då går det bra att kontakta mottagningen, antingen via 1177.se eller genom att ringa.

Praktisk information

Besök sidan För Patienter för allmän patientinformation: service på sjukhuset, dina rättigheter som patient, vanliga frågor och svar samt din journal med mera.

Lär dig mer om neonatalvården på Karolinska

Praktiska råd för er som kommit hem

Bra att veta

Synpunkter och klagomål - hit vänder du dig