Barn Neuroögonmottagning Solna

1177 Vårdguiden e-tjänster

Besök oss

Hitta hit

tider

Tillfälligt ändrade tider

Vårt telefonnummer är: 08 - 123 705 58

Barnneuroögonmottagningen finns på Astrid Lindgrens barnsjukhus Solna.

Vi är en högspecialiserad ögonmottagning som träffar dig som är under utredning eller behandling hos Barnneurologen, Barncancerenheten eller Barnneurokirurgen vid Astrid Lindgrens barnsjukhus

Vi ser fram emot att träffa dig!

Vid besöket träffar du ögonläkare specialiserad inom barn neurooftalmologi samt ortoptist eller optiker, vi arbetar i team. Besöket kan ta upp till 1 timme, då flera undersökningar kan behöva göras till exempel synfältsundersökning och fotografering av ögonen.

Enstaka fall kan vi behöva ge pupillvidgande ögondroppar, för att se hela ögonbotten eller kontrollera eventuella brytningsfel. Behöver vi ge pupillvidgande dropparna behöver du vänta i ca 45 minuter för att pupillerna ska blir stora/dilaterade.

Remiss från ovan kliniker krävs för att få komma till oss. Vi bedömer remisser och planerar in besök inom 3 månader beroende på frågeställning och medicinsk bedömning.

Kontaktinformation

Har du frågor, lämna återbud eller boka tid, välkommen att ringa 08 123 705 58

Inför besöket

Hur hittar jag till sjukhuset och var kan vi parkera?

Klicka här för information om hur du tar dig till Karolinska Universitetssjukhuset i Solna och var du kan parkera.

Barn Neuroögonmottagningen ligger i Q huset, Karolinska vägen 37A.

Det finns flera parkeringsgarage på sjukhusområdet varav det närmaste är i Q-huset. Då det kan vara svårt att hitta en ledig plats uppmuntrar vi er att komma i god tid till sjukhuset.

Hur hittar jag till mottagningen?

Den närmaste busshållplatsen är Karolinska sjukhuset Norra, dit går buss 3, 57, 77, 506, 507 och 607.

Använder du en reseplanerare (app eller hemsida) skriv in Karolinska vägen 37A och följ instruktionerna. 

När du kommit in i Q huset, Karolinska vägen 37A, ska du gå Fågelvägen till hiss QB, plan 2, anmäl dig i självbetjäningsautomaten i hisshallen och följ sedan de RÖDA tassmärkena på golvet in till ögonmottagningens väntrum.

Var anmäler jag att jag har kommit?

Anmäl dig i självbetjäningsautomaten eller i kassan entréplanet i Q-huset.

Hur kan jag förbereda mig?

Tänk igenom om du har några särskilda frågor du vill ta upp och om du har några speciella önskemål kring ditt besök som du vill att personalen ska veta. 

Ska jag ta med mig något särskilt?

Har du glasögon ska du ta med dem.

Det kan bli väntetid mellan de olika undersökningarna, så ta gärna med något att sysselsätta dig med.

Kan jag köpa mat på sjukhuset om jag blir hungrig?

I entrén på Q-huset finns en kafeteria, som säljer både mat och fika. Mat och kioskvaror finns även att köpa vid sjukhusets huvudentré och på andra platser på sjukhuset och närområdet.

Finns det något kul att göra när jag är på sjukhuset?

Det finns många olika aktiviteter som du kan ta del av. Här kan du läsa mer. Du får använda telefonen, men inte ta foton utan att fråga personalen först.

Finns det Wifi?

Ja det finns Wifi på sjukhuset.

Hjälp dem som är allergiska!

Ingen får använda parfym eller röka på sjukhuset, varken inomhus eller utomhus.

Vad ska jag göra om jag känner mig förkyld?

Om du, eller den som ska följa med dig till mottagningen, har förkylningssymtom eller andra symptom på infektion ska ni alltid kontakta oss på mottagningen för att höra hur ni ska göra med besöket. Skulle ni inte få tag på någon innan besöket – stanna hemma och kontakta mottagningen så snart det är möjligt.

Annat som är bra att veta

Besöket kan ta upp till 1 timme, då flera undersökningar kan behöva göras till exempel synfältsundersökning och fotografering av ögonen. Det kan bli väntetider mellan de olika undersökningarna, ta gärna med något att fördriva tiden med. 

Eventuellt kommer du behöva få pupillvidgande ögondroppar, det gäller framför allt de små barnen eller om vi misstänker brytningsfel. Ögondropparna gör att du blir ljuskänslighet i ca 24 timmar, så ta med solglasögon, keps eller solhatt.

Via 1177  kan du beställa kopia på ditt barns journal. Du har även möjlighet att se journalen direkt via nätet. Efter 13 års ålder krävs särskilt tillstånd för åtkomst.

Har du särskilda behov som du vill att vi ska känna till?

Hör gärna av dig till mottagningen för att vi ska kunna göra besöket så bra som möjligt. Vi kan till exempel boka en tolk eller på annat sätt anpassa besöket efter dina unika behov. Det går bra att använda rullstol på sjukhuset.

Om tiden inte passar

Kontakta mottagningen så snart som möjligt, men senast 24 timmar innan besöket. Kontaktuppgifter finns på kallelsen och högst upp på den här sidan. Om ni inte kommer alls eller inte avbokar i tid får ni betala en avgift, läs mer om avgifter på 1177.se

Patientbroschyr för Astrid Lindgrens Barnsjukhus

Under besöket

Hur lång tid kommer besöket ta?

Vanligast tar besöket ca 1 timme, behöver vi ge ögondroppar kan besöket ta 1 ½ timme.

Vad kommer ske vid besöket och vilka kommer jag få träffa?

Vid besöket träffar du Ögonläkare specialiserad inom barn neurooftalmologi samt Ortoptist eller Optiker, vi arbetar tätt tillsammans i team. Besöket kan ta upp till 1 timme, då flera undersökningar kan behöva göras till exempel synfältsundersökning och fotografering av ögonen.

Enstaka fall kan vi behöva ge pupillvidgande ögondroppar, för att se hela ögonbotten eller kontrollera eventuella brytningsfel. Behöver vi ge pupillvidgande dropparna behöver du vänta i ca 45 minuter för att pupillerna ska blir stora/dilaterade.

Du är huvudperson

Det är du som är huvudpersonen vid besöket. Personalen på mottagningen finns där för dig och de kommer att berätta för dig vad som ska ske. Var inte rädd för att ställa frågor och berätta om dina besvär och om har några särskilda önskemål!

Efter besöket

Behöver du glasögon, kommer du få ett glasögonrecept vid besöket. Glasögon köper du hos valfri optikerbutik, som ordnar med eventuella bidrag.

Har du fått pupillvidgande ögondroppar kommer du vara ljuskänsligt i ca 24 timmar och ha stora pupiller, synen kommer vara nedsatt de första 2–4 timmar efter dropparna.

Personalen kommer att berätta för dig vad som kommer att ske efter besöket och om det är något särskilt du behöver komma ihåg. Be gärna om att få informationen nedskriven.

Ibland kommer man på frågor efter besöket och då går det bra att kontakta mottagningen genom att ringa på telefonnummer 08-123 705 58

Praktisk information

Besök sidan För Patienter för allmän patientinformation: service på sjukhuset, dina rättigheter som patient, vanliga frågor och svar samt din journal med mera.

Synpunkter och klagomål Mottagning

Synpunkter och klagomål - hit vänder du dig

Nu kan du lämna Synpunkter och Klagomål på vården digitalt via vår mottagning på 1177 Vårdguiden Mottagning Barnneurologi 2 

Lämna synpunkter och klagomål hos din vårdgivare anonymt

Om du önskar framföra synpunkter på vården anonymt så kan du göra det via 1177 Vårdguidens e-tjänster. Lämna synpunkter och klagomål anonymt.

Lämna synpunkter och klagomål hos din vårdgivare som ombud eller om du inte kan lämna digitalt.

Om du önskar lämna synpunkter eller klagomål på vården som ombud krävs en fullmakt. Anmälan kan därför ej skickas via 1177. Anmälan hittar du här.

Anmälan tillsammans med fullmakt skickas med vanlig post till adressen nedan:

Högspecialiserad Barnortopedi och barnmedicin
Q2:07
Karolinska Universitetssjukhuset
Astrid Lindgrens Barnsjukhus
171 76 Stockholm