Mottagning Barnhjärta Solna

Riktlinje för kroniskt sjuka barn

16 mars 2020, 12:38
  • Astrid Lindgrens barnsjukhus följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Dessa förändras kontinuerligt och senaste information kan alltid hittas på Folkhälsomyndighetens hemsida.

  • Vi skriver inte intyg för att hålla friska barn hemma från förskola/skola, även om de har en kronisk sjukdom.

  • De kroniskt sjuka barn som är informerade av sin läkare om restriktioner i hur de får röra sig på allmänna platser och gå i skolan, ska följa de riktlinjerna även
    nu med covid-19.

Ring oss

08-123 777 70

Telefontider idag

09:00 - 12:00

mer information

Fler telefontider:

  • Måndag - Fredag 09:00 - 12:00

Besök oss

Eugeniavägen 23, C8:34, 17164, Solna

Hitta hit

tider

Öppettider för bokade besök

  • Måndag - Fredag 08:00 - 16:00

Diagnoser:

Blåsljud, Medfödda hjärtfel, Rytmrubbningar

Barnhjärtcentrum-Solna heter numera Mottagning Barnhjärta Solna är beläget på Astrid Lindgrens Barnsjukhus vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Vår nya adress är Eugeniavägen 23, internadress plan 8, C8:34. Vi utreder foster, barn och ungdomar med misstanke om hjärtfel och följer upp de som visar sig vara sjuka.

Till våra mottagningar kommer barn i alla åldrar, från foster i magen till tonåringar.

Många barn, särskilt dem som remitteras på grund av blåsljud, visar sig vara helt friska.

Bland hjärtfelen är många lindriga, medan ett fåtal är symptomgivande och allvarliga.

De flesta hjärtfel kan idag opereras med goda resultat. Operationer av barn med hjärtfel utförs inte hos oss, utan på barnhjärtcentrum i Lund eller Göteborg, dit alla sådana operationer i hela landet har centraliserats. Vi utreder barnen inför operationerna och följer sedan upp dem efteråt.

Vissa hjärtfel som tidigare krävde operation kan idag behandlas hos oss med lindrigare metoder via så kallad kateterteknik. Denna metod utförs på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna av specialiserade barnkardiologer.

Inför besöket

Hur hittar jag till sjukhuset och var kan vi parkera?

Klicka här för information om hur du tar dig till Karolinska Universitetssjukhuset i Solna och var du kan parkera.

Hur hittar jag till mottagningen?
Eugeniavägen 23, Hiss C plan 8

Om du kommer med bil se till att vara ute i god tid då det ofta är svårt att hitta parkering vid vissa tider mitt på dagen.

Var anmäler jag att jag har kommit?
Det finns en automat utanför mottagningen på plan 8. Det går även bra att anmäla sig vid huvudentrén på Eugeniavägen 3

Hur kan jag förbereda mig?
Tänk igenom om du har några särskilda frågor du vill ta upp och om du har några speciella önskemål kring ditt besök som du vill att personalen ska veta. Du som förälder eller vårdnadshavare får gärna förbereda ditt barn genom att prata och berätta om varför hen behöver besöka sjukhuset.

Ska jag ta med något särskilt?
Ta gärna med en bok, surfplatta eller något gosedjur som får dig att känna dig trygg.

Kan jag köpa mat på sjukhuset om jag blir hungrig?
Mat och kioskvaror finns att köpa vid sjukhusets huvudentré och även på andra platser på sjukhuset och närområdet. Ta gärna med välling till de minsta om de blir hungriga.

Finns det något kul att göra när jag är på sjukhuset?
Det finns många olika aktiviteter som du kan ta del av. Här kan du läsa mer! (länka till PRC:s sida) Du får använda telefonen, men inte ta foton utan att fråga personalen först.

Finns det Wifi?
Ja det finns Wifi på sjukhuset.

Hjälp dem som är allergiska!
Ingen får använda parfym eller röka på sjukhuset, varken inomhus eller utomhus.

Vad ska jag göra om jag känner mig förkyld?
Om du, eller den som ska följa med dig till mottagningen, har förkylningssymtom eller andra symtom på infektion ska ni alltid kontakta mottagningen för att höra hur ni ska göra med besöket. Skulle ni inte få tag på någon innan besöket – stanna hemma och kontakta mottagningen så snart det är möjligt.

Annat som är bra att veta
Du får alltid ha med dig någon av dina föräldrar eller annan trygg person som du litar på under hela besöket. Tonåringar får frågan om de vill träffa doktorn och sjuksköterskan utan sina vårdnadshavare en stund, det är emellertid frivilligt.

Har du särskilda behov som du vill att vi ska känna till?
Hör gärna av dig till mottagningen för att vi ska kunna göra besöket så bra som möjligt. Vi kan till exempel boka en tolk eller på annat sätt anpassa besöket efter dina unika behov.

Det går bra att använda rullstol på sjukhuset.

Om tiden inte passar
Kontakta mottagningen så snart som möjligt, men senast 24 timmar innan besöket. Kontaktuppgifter finns på kallelsen och högst upp på den här sidan. Om ni inte kommer alls eller inte avbokar i tid får ni betala en avgift, läs mer om avgifter på 1177.se.

 

Broschyrer på olika språk

Under besöket

Vad kommer att ske vid besöket och vilka kommer jag att få träffa?
Under ditt besök hos oss kan du komma att träffa flera personer som läkare, sjuksköterska eller Biomedicinsk Analytiker. Hos oss arbetar vi i team tillsammans för att ta hand om dig på bästa sätt.

Efter att du blivit uppropad kommer vi att börja med att väga och mäta dig, ibland behöver vi ta ett EKG eller göra en ultraljudsundersökning. Många gånger får man göra både och.

EKG: Här får du 10 klisterlappar på bröstet och på händerna och fötterna. EKG mäter hjärtats rytm och elektriska system. Denna undersökning går snabbt och du får själv ta av dig lapparna om du vill.

Ekokardiografi/ultraljud: Du får ligga på en brist, eller sitta i knät på dina föräldrar/vårdnadshavare om du är liten. Läkaren eller Biomedicinska analytikern kommer att använda en kamera (som ser ut som en mikrofon) med varm gelé för att ta bilder av ditt hjärta. Denna undersökning tar lite längre tid, cirka 20 minuter.

När alla undersökningarna är klara kommer läkaren, sjuksköterskan eller Biomedicinsk Analytikern att berätta om resultatet och det finns tid att ställa frågor.

Här kan ni tillsammans titta på olika filmer:

Beredd på behandling

På den här sidan finns information om provtagning på barn.

Du är huvudperson
Det är du som är huvudpersonen vid besöket. Personalen på mottagningen finns där för dig och de kommer att berätta för dig vad som ska ske. Var inte rädd för att ställa frågor och berätta om du har några särskilda önskemål!

Hur lång tid tar besöket?
Det beror på vad du ska göra. Läkarbesöket tar cirka 45 minuter, EKG cirka 10 minuter, arbetsprov eller ekokardiografi tar cirka 40 minuter

Efter besöket

Personalen kommer att berätta för dig vad som kommer att ske efter besöket och om det är något särskilt du behöver komma ihåg. Be gärna om att få informationen nedskriven.

Ibland kommer man på frågor efter besöket och då går det bra att kontakta mottagningen, antingen via 1177.se eller genom att ringa på telefonnummer 08-123 777 70

 

Praktisk information

Besök sidan För Patienter för allmän patientinformation: service på sjukhuset, dina rättigheter som patient, vanliga frågor och svar samt din journal med mera.

Skicka egenremiss till oss

Välkommen att skicka egenremiss till oss på mottagningen. Du kan göra det digitalt eller via post, såhär:

1177

Logga in på "mina sidor"1177.se. Leta upp mottagningens namn och fyll i informationen för egenremiss. Länk 1177

Post /blankett

Här finns anvisning för vilka uppgifter som bör finnas med i brev via post samt en blankett.

Mer information

Vår mottagning tar emot och bedömer remisser för barn och ungdomar 0-18 år.

Som regel har basutredning och bedömning skett av barnläkare i öppenvård innan vår enhet kontaktas. Om så inte skett hänvisar vi dig att i första hand kontakta din barnläkarmottagning, vårdcentral eller 1177 för att rådgöra med sjuksköterska eller för att få hjälp att hitta rätt i vården (http://www.1177.se/Stockholm/hitta-vard/)

Vid akuta, livshotande tillstånd skall du alltid ringa 112.

Vi tar emot patienter utifrån vårt specialiserade uppdrag. Egenremiss bedöms på samma sätt som andra remisser som skickas till oss på Karolinska Universitetssjukhuset.

Egenremiss kallas ibland även egen vårdbegäran eller egenanmälan.

Synpunkter och klagomål

Synpunkter och klagomål - hit vänder du dig

Nu kan du lämna synpunkter och klagomål på vården digitalt via 1177 Barnhjärta Mottagning Solna

Lämna synpunkter och klagomål hos din vårdgivare anonymt

Om du önskar framföra synpunkter på vården anonymt så kan du göra det via 1177 e-tjänster. Lämna synpunkter och klagomål anonymt hos din vårdgivare.

Lämna synpunkter och klagomål hos din vårdgivare som ombud eller om du inte kan lämna digitalt.

Om du önskar lämna synpunkter eller klagomål på vården som ombud krävs en fullmakt. Anmälan kan därför ej skickas via 1177. Anmälan hittar du här.

Anmälan tillsammans med fullmakt skickas med vanlig post till adressen nedan:

 

Sektionschef Felicia Nordenstam
ME Högspecialiserad barnmedicin
Karolinska Universitetssjukhuset
171 76 Stockholm