Mottagning Barn Lung Allergi Solna

Alltid Öppet

22 november 2023, 15:28

Vår digitala tjänst är via appen Alltid Öppet som vi gärna vill att ni använder i första hand:
Nu kan du som vårdnadshavare ta kontakt med oss via Alltid Öppet. Ladda ner appen "Alltid Öppet" och sök Mottagning Barn Lung allergi. Vi erbjuder bland annat chatt och videomöten med mottagningspersonal samt förnyelse av recept och intyg. Via alltid öppet kan du möta vården på sätt som passar dig. 

Du som vårdnadshavare till barn under 13 år kan vara ombud för barnet i Alltid Öppet. Då kan du hantera barnets ärenden, till exempel boka tider och få information från vården via appen. Du anmäler dig som ombud direkt i Alltid Öppet-appen, via knappen "Agera ombud för ditt barn". 

Så använder du Alltid öppet

1177 Vårdguiden e-tjänster

Ring oss

08-123 774 49

Telefontider idag

07:30 - 09:30

mer information

Fler telefontider:

  • Måndag - Fredag 07:30 - 09:30

Besök oss

Eugeniavägen 23, C8:28, 17164, Solna

Hitta hit

tider

Öppettider för bokade besök

  • Måndag - Fredag 08:00 - 16:00

Diagnoser:

Födoämnesallergi, Astma , Hösnuva

alla

Eksem, svårare luftvägsinfektioner och missbildningar i luftvägar. Kroniska obstruktiva sjukdomar.

Välkommen till Mottagning Barn Lung- och Allergi i Solna som tillsammans med mottagningen i Huddinge är Sveriges största lung- och allergimottagning för barn och ungdomar. Här bedrivs specialiserad vård, utredning, forskning och utbildning inom allergi, astma, eksem och annan överkänslighet samt inom olika kroniska och/eller svåra tillstånd i lungor och luftvägar.

Allergisk sjukdom av varierande svårighetsgrad drabbar mer än 30 procent av alla barn och ungdomar, medan ca 10 procent av alla barn och ungdomar lider av astma.
Majoriteten av dessa barn sköts i öppenvården utanför sjukhuset. De barn med mer uttalade besvär eller en kombination av flera olika allergiska manifestationer som astma, eksem, födoämnesallergi och hösnuva kan behöva utredning och behandling på vår Allergimottagning. Därefter kan ofta fortsatt vård ske i samarbete med primärvården.

På lungmottagningen för barn utreds och behandlas kroniska eller långvariga tillstånd i andningsorganen av allvarligare eller mer komplex karaktär. Exempel på sådana sjukdomar är återkommande svåra luftvägsinfektioner, medfödda missbildningar, bronkopulmonell dysplasi och svårare astma. Många av mottagningens patienter har lungproblem som orsakas av bakomliggande neurologisk sjukdom eller en mycket förtidig födsel. Inom verksamheten kan vi tillhandahålla en rad olika metoder för bedömning av lungfunktion och diagnostik, inkl spädbarnsspirometri och bronkoskopi.

Kontaktinformation remitterande enheter

För frågor om barn med lung- eller allergisjukdomar, finns möjlighet att diskutera patientärenden med lung-allergikonsult per telefon, vardagar mellan kl 08.30-15.30. Kontakta växeln (telefon växel 08-123 80 000) och be om att få bli kopplad till barnlungkonsult. 

Remisser skickas elektroniskt till: S Barn Lung allergi Mott

Remisser skickas per post till:

Eugeniavägen 23, C8:28, 171 76 STOCKHOLM

Kontaktinformation för patienter och anhöriga

Kontakt mottagning: 08- 123 774 49

NHV barn med kroniska lungsjukdomar

Från juli 2023 blev verksamheten tillståndsinnehavare för nationell högspecialiserad vård (NHV) för barn med viss svårare kronisk lungsjukdom.

Här kan du läsa mer om NHV-tillståndet barn med kronisk lungsjukdom (karolinska.se)

Inför besöket

Hur hittar jag till sjukhuset och var kan vi parkera?

Klicka här för information om hur du tar dig till Karolinska Universitetssjukhuset i Solna och var du kan parkera. 

Hur hittar jag till mottagningen?

Vi finns på plan 8 internadress C8:28, på Astrid Lindgrens Barnsjukhus på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. 

Var anmäler jag att jag har kommit?

Det finns en ankomstterminal på plan 8 där går det bra att anmäla sig. 

Hur kan jag förbereda mig?

Tänk igenom om du har några särskilda frågor du vill ta upp och om du har några speciella önskemål kring ditt besök som du vill personalen ska veta.

Ska jag ta med mig något särskilt?

Tag gärna med en bok, surfplatta/smartphone eller något gosedjur som får dig att känna dig trygg.

Finns det något kul att göra när jag är på sjukhuset?

Det finns många aktiviteter att ta del av. Här kan du läsa mer! Du får använda telefonen, men inte ta foton utan att fråga personalen först.  

Finns det Wifi?

Ja det finns gratis Wifi på hela sjukhuset.

Hjälp dem som är allergiska. 

Ingen får använda parfym eller röka på sjukhuset, varken inomhus eller utomhus. Tänk på våra barn med allergi och astma. Undvik att ta på starka dofter inför besöket.

Vad ska jag göra om jag känner mig förkyld?

Om du, eller den som ska följa med dig till mottagningen, har förkylningssymtom eller andra symtom på infektion ska ni alltid kontakta mottagningen för att höra hur ni ska göra med besöket. Skulle ni inte få tag på någon innan besöket – stanna hemma och kontakta mottagningen så snart det är möjligt.

Annat som är bra att veta.

Besöket är avgiftsfritt för barn och ungdomar under 18 år. Återbud måste lämnas senast 24 timmar innan det planerade besöket. Vid uteblivet besök skickas räkning.

Antalet parkeringsplatser är begränsat, att finna en plats kan ta tid.

Vi spar information från besöket i ett kvalitetsregister för att utveckla och förbättra behandlingen av astma. För mer information www.luftvagsregistret.se

Har du särskida behov som du vill att vi ska känna till?

Hör gärna av dig till mottagningen för att vi ska kunna göra besöket så bra som möjligt. Vi kan till exempel boka en tolk eller på annat sätt anpassa besöket efter dina unika behov.

Det går bra att använda rullstol på sjukhuset.

Om tiden inte passar. 

Kontakta mottagningen så snart som möjligt, men senast 24 timmar innan besöket. Kontaktuppgifter finns på kallelsen och högst upp på den här sidan. Om ni inte kommer alls eller inte avbokar i tid får ni betala en avgift, läs mer om avgifter på 1177.se. Enklast är att avboka tiden via 1177.se.

 

Broschyrer på olika språk

Under besöket

Vad kommer att ske vid besöket och vilka kommer jag att få träffa?

Under besöket kan man träffa flera olika yrkesgrupper som har olika typer av kunskap och erfarenhet inom olika områden. Det inkluderar läkare och sjuksköterskor som är specialiserade på barnallergi och sjukgymnaster som kan bedöma barns fysiska förmåga och diagnostisera andningsbesvär i samband med fysisk aktivitet.

På mottagningen har vi också dietist, psykolog och arbetsterapeut som finns tillgängliga för att ge stöd och råd.

Innan du får träffa läkaren kontrolleras din längd och ofta görs lungfunktionsmätningar. Andra behandlingar och utredningar som vi gör är immunterapi, allergen och luftvägsprovokationer samt information och utbildning inom egenvård.

Här kan ni tillsamans titta på olika filmer: 

Olika behandlingar finns här och här kan ni få information om provtagning på barn. 

Du är huvudperson

Det är du som är huvudpersonen vid besöket. Personalen på mottagningen finns där för dig och de kommer att berätta för dig vad som ska ske. Var inte rädd för att ställa frågor och berätta om du har några särskilda önskemål!

Hur lång tid tar besöket

Ett läkar- eller sjuksköterskebesök på allergimottagningen tar cirka 1 timme och inkluderar kontroller av längd och vikt, lungfunktion och symtom.

Efter besöket

Personalen kommer att berätta för dig vad som kommer att ske efter besöket och om det något särskilt bu behöver komma ihåg. Be gärna om att få informationen nedskriven. 

Har du tagit några prover vid besöket får du svar antingen per brev, med ett telefonsamtal från doktorn eller vid nästa besök på mottagningen. Uppstår andra frågor är du välkommen att kontakta mottagningen på telefontiden. Antingen via 1177.se eller att ringa telefonnummer 08-517 774 49

Synpunkter och klagomål - hit vänder du dig

Praktisk information

Besök sidan För Patienter för allmän patientinformation: service på sjukhuset, dina rättigheter som patient, vanliga frågor och svar samt din journal med mera.

Praktisk information

Besök sidan För Patienter för allmän patientinformation, service på sjukhuset, dina rättigheter com patient, vanliga frågor och svar samt din journal med mera. 

Skicka egenremiss till oss

Välkommen att skicka egenremiss till oss på mottagningen. Du kan göra det digitalt eller via post, såhär:

1177

Logga in på "mina sidor"1177.se. Leta upp mottagningens namn och fyll i informationen för egenremiss. Länk 1177

Post /blankett

Här finns anvisning för vilka uppgifter som bör finnas med i brev via post samt en blankett.

Mer information

Vår mottagning tar emot och bedömer remisser för barn och ungdomar 0-18 år inom Barninfektion och Utredningspediatrik.

Som regel har basutredning och bedömning skett av barnläkare i öppenvård innan vår enhet kontaktas. Om så inte skett hänvisar vi dig att i första hand kontakta din barnläkarmottagning, vårdcentral eller 1177 för att rådgöra med sjuksköterska eller för att få hjälp att hitta rätt i vården (http://www.1177.se/Stockholm/hitta-vard/)

Vid akuta, livshotande tillstånd skall du alltid ringa 112.

Vi tar emot patienter utifrån vårt specialiserade uppdrag. Egenremiss bedöms på samma sätt som andra remisser som skickas till oss på Karolinska Universitetssjukhuset.

Egenremiss kallas ibland även egen vårdbegäran eller egenanmälan.

Synpunkter och klagomål

Synpunkter och klagomål - hit vänder du dig

Nu kan du lämna synpunkter och klagomål på vården digitalt via 1177 Vårdguiden Barn Lung Allergi Mottagning Solna

Lämna synpunkter och klagomål hos din vårdgivare anonymt

Om du önskar framföra synpunkter på vården anonymt så kan du göra det via 1177 Vårdguidens e-tjänster. Lämna synpunkter och klagomål anonymt hos din vårdgivare.

Lämna synpunkter och klagomål hos din vårdgivare som ombud eller om du inte kan lämna digitalt.

Om du önskar lämna synpunkter eller klagomål på vården som ombud krävs en fullmakt. Anmälan kan därför ej skickas via 1177. Anmälan hittar du här.

Anmälan tillsammans med fullmakt skickas med vanlig post till adressen nedan:

Sektionschef Jon Konradsen
ME Högspecialiserad barnmedicin 
Karolinska Universitetssjukhuset
171 76 Stockholm