Donationsbehandling
Du som är i behov av donationsbehandling av ägg eller spermier genomgår en utredning, så kallad särskild prövning. Du kommer träffa läkare, barnmorska och kurator. Om du tidigare fått en annan behandling på mottagningen men nu är i behov av donation är processen densamma. Efter de inledande besöken på mottagningen fattas beslut av läkare i samråd med det multiprofessionella teamet ifall behandling är möjlig eller inte.
Medicinsk utredning
Vid läkarbesöket går vi igenom hälsodeklarationen du skickat in, vi har ett samtal om ditt hälsotillstånd, eventuella sjukdomar och ärftlighet. Besöket inkluderar en gynekologisk undersökning med vaginalt ultraljud för att se äggstockar och livmoder.
Psykosocial utredning
Syftet med samtalet hos kuratorn är att ge stöd inför ert beslut om behandling och att hjälpa er att göra en helhetsbedömning. Vi kommer att prata om olika aspekter av att bilda familj genom ägg- och spermiedonation, som till exempel hur ni ser på att bli föräldrar på detta sätt och hur ni tänker kring ett framtida barns frågor om sitt ursprung. Samtalet ger också utrymme för att reflektera över era egna tankar och känslor samt förväntningar på framtida föräldraskap.
Under samtalet kommer ni att få möjlighet att fördjupa er i den information ni behöver för att känna er trygga med ert beslut. Vi kommer även att prata om era levnadsförhållanden, som er relation, sociala nätverk, fysiska och psykiska hälsa samt eventuella funktionsnedsättningar. Detta är viktigt för att få en helhetsbild av er situation, vilket kan vara avgörande när beslut om behandling ska tas.
Enligt socialstyrelsen krävs en psykosocial bedömning av en beteendevetare eller psykolog innan en donationsbehandling med ägg eller spermier kan genomföras. Vanligtvis innebär detta ett eller två samtal innan behandlingen påbörjas. Denna bedömning kallas ”psykosocial bedömning/psykosocial utredning”.
Samtalet med kuratorn kan uppfattas som påfrestande för den som önskar bli förälder. Våra kuratorer arbetar för att bemöta er med respekt och empati, och det är viktigt att ni förstår syftet med utredningen.
Utredningen genomförs med barnets bästa i fokus. Vi följer FN:s konvention om barnets rättigheter, där det tydligt framgår att barnets bästa ska komma i första hand.
Eventuella hinder
För att behandling ska kunna erbjudas ska det inte ha framkommit något hinder - medicinskt, psykologiskt eller socialt i den grundläggande utredningen.
- Behandling utförs inte om det innebär betydande risker för kvinnans hälsa under behandling, graviditet eller förlossning, eller fara för det blivande barnets hälsa.
- Behandling utförs inte då det förekommer missbruk, våld, kriminalitet.
- Vid allvarligare sjukdomar, psykisk ohälsa eller sociala problem görs individuella bedömningar.
- Om det finns en osäkerhet för familjebildning med donation framkommer under utredningen.
- Samtycke för möjlighet att ta del av journal hos annan vårdgivare inkluderat spärrade journaler ska gälla under hela vårdtiden.
Ett eventuellt hinder för behandling kan vara tillfälligt. Om avslag ges kan en ny bedömning vara möjlig vid senare tillfälle, det kräver en ny remiss med nytt remissdatum. Ett avslag för behandling med donerade könsceller kan överklagas hos Socialstyrelsens rättsliga råd.