Vård efter kejsarsnitt

Efter ett kejsarsnitt stannar familjen på BB. Pappa/partner är också välkommen att vara där hela tiden. Vi rekommenderar att familjen är tillsammans och ni får alltid ett eget familjerum hos oss. Vårdtiden brukar vara 2 - 3 dygn.

Smärta och smärtlindring

De första dygnen efter operationen har du oftast ont. Därför rekommenderar vi att du tar smärtlindring regelbundet den första tiden. Vanligtvis går det bra att ta paracetamol (till exempel Alvedon) och Ibuprofen (till exempel Brufen), även när du ammar. Ibland kan även morfin behövas som smärtlindring. Under första veckan går läkningen fort och för varje dag som går brukar man kunna säga "idag känns det mycket bättre och mindre ont än vad det gjorde igår".

Om du får ont i operationssåret när du hostar, skrattar eller nyser, kan det kännas bra att trycka båda händera eller en liten kudde mot såret som "stöd".

Att hålla en kudde mot magen vid hosta kan minska smärtan.

 

Röra sig, lyfta, bära, träna efter ett kejsarsnitt

Personalen på avdelningen hjälper till med att instruera vad du ska tänka på när du rör på dig, till exempel hur du lättast tar dig upp ur sängen. Samma dag som operationen kommer du att få hjälp att komma upp och stå vid sängkanten. Senast dagen efter ska du kunna ta dig till toaletten och duscha och då tas även urinkatetern bort om man inte gjort det på operationsdagen. Försök att gå så upprätt som möjligt, är röra på sig är positivt för läkningen. Det brukar ta ett par 2-4 dagar innan tarmarna kommer igång efter operationen. Gaser kan då samlas i tarmarna vilket spänner och gör ont men att komma upp och gå är bästa sättet att få tarmarna i rörelse. Du får milda laxerande medel.

Generellt ska man undvika att anstränga magmusklerna (till exempel med tunga lyft) 4 veckor efter operationen. Att lyfta barnets vikt och babyskydd är helt okej. Det är inget hinder att promenera, skjuta barnvagn och gå i trappor. Partner och andra anhöriga och vänner får hjälpa till med tunga matinköp, lyfta eventuella storasyskon och annat tungt. När det gått 6-8 veckor, om du mår bra och du har varit hos barnmorska på återbesök kan du succesivt återgå till vanlig träning. Ta det försiktigt i början, en bra ide kan vara att börja med  mammaträning på som erbjuds på många träningsanläggningar och via nätet. Gör det ont i såret så ta det lite lugnare ett tag.

Övningar för bäckenbotten är lika viktiga att göra för dig som fött med kejsarsnitt som för den som fött vaginalt. Läs gärna mer här!


Tips på hur du enklast tar dig upp ur sängen efter kejsarsnitt

Börja med att dra upp benen mot dig.
Vänd över till sidan.
Ta benen över sängkanten och skjut ifrån med armarna. Då underviker du att spänna magmusklerna.
Vid behov sänk ner sängen. Trampa gärna med fötterna en stund innan du reser dig för att få igång blodcirkulationen.


När du ska lägga dig igen gör du samma rörelser fast tvärtom.


Så här tar du hand om såret efter ett kejsarsnitt

På operationssåret finns ett förband som tas bort efter 2-3 dagar av vårdpersonal. Du kan duscha som vanligt med tvål och vatten redan samma dag (även fast förbandet sitter på). När förbandet tagits bort torkar du såret försiktigt med en handduk efter dusch. Huden läker på cirka 12 dagar och alla suturtrådar försvinner av sig självt. Om du väljer att tejpa ärret av kosmetiska skäl är det viktigt att hålla huden torr. Ifall såret skulle bli rodnat och svullet kan detta vara tecken på sårinfektion, vilket inträffar 1-2 ggr av 100 (Läs mer om infektionstecken nedan). 

 

Livmodern

Livmodern når till naveln efter barnafödande. Den drar ihop sig och blir hälften så stor efter 2 veckor och som innan graviditeten efter 2 månader. Amningshormonerna stimulerar till eftervärkar. Mindre blödning kan förekomma 1 – 2 veckor och vätska (avslag) 1 – 2 månader. Man avråder från bad, samliv och tampong 6 – 8 veckor.Ärrbildning vid kejsarsnitt

Det tar tid för ett operationssår att läka. Hur ärret i huden kommer se ut i framtiden vet man först efter ett halvår. Även livmodern behöver tid på sig att läka och därför bör du undvika att bli gravid igen första året efter operationen. Efter två månader brukar de flesta fortfarande känna av lite när de ska sätta sig upp i sängen på morgonen men i övrigt inte ha några besvär. Har du funderingar på om såret läker som det ska kan du ta kontakt med din barnmorska på MVC.

Anledningar att söka hjälp efter ett kejsarsnitt

Om du efter att du kommit hem upplever du får mer ont, avslaget/blödningen ökar eller luktar illa, du får feber eller såret blir rött, svullet, känns varmt eller om det kommer var ur det så ska du ta kontakt med vårdpersonal. Detta kan vara tecken på en infektion i livmodern eller i operationssåret som i så fall behandlas med antibiotika. Klicka här för att komma till Kontakter efter förlossning!