Prematur - Född i vecka 32-35 - barns utveckling

Tänk på att barn utvecklas individuellt. Utvecklingsnivån kan bland annat bero på om barnet har fötts i denna graviditetsvecka eller om barnet har fötts tidigare i graviditeteten.

Utveckling:

Hjärnans utveckling av nya celler och nätverken däremellan pågår ständigt. Omkring vecka 34 är barnets hjärna cirka två tredjedelar så stor som om barnet föddes efter en hel graviditet. Samtidigt så har utvecklingen av pupillen kommit så långt att den reagerar på ljus genom att dra ihop sig när det behövs. Ögonlocken har blivit tjockare som skydd för ögat. Förmågan att kombinera andning, sugning och att svälja börjar utvecklas. Barnet föredrar nu söta smaker.

Rörelsemönstret hos barnet kan fortfarande vara stora och ryckiga. Barnet kan själv gripa tag om saker, lyfta sitt huvud och blir allt mer rörlig. Om det finns för mycket stimuli i närheten kan barnet bli oroligt då barnet nu har energi nog till att oroligt protestera genom att sprattla med sina armar och ben. Nu kan barnet börja och ge kontakt korta stunder genom att titta upp på sina föräldrar.

Man kan börja ana ett tydligare mönster av sömn och vakna perioder. Under sömnen ses snabba ögonrörelser under ögonlocken. Barnet strävar fortfarande efter att i första hand sova för att växa och utvecklas. Barnet sover cirka 80-90% av dygnet.

Neonatalvård

Under den första tiden i livet behöver en del barn vårdas i en värmesäng som har en tempererad vattenmadrass för att hålla värmen. En normal kroppstemperatur är av stor betydelse för barnets välmående, tillväxt och utveckling. Värmesängen har en sänghimmel över för skydd mot skarpt ljus. Då hjärnan är omogen är vården av barnet fokuserat på en tyst och lugn miljö. Barnet vårdas i små bäddnästen specialdesignade för att ge barnet stöd. För att minimera störningsmoment planeras alla omvårdnadshandlingarna noggrant.

Eftersom lungorna är lite omogna behöver många barn någon form av andningsunderstöd för att andas effektivt och tillräckligt djupt. Under en begränsad tid kan till exempel en Cpap (Continuous Positive Airway Pressure) behövas som stöd för barnet. Barnet kan ha en obalans i sin reglering av puls och andning.

Under den första levnadsveckan kan en del barn behöva ljusbehandling i omgångar på grund av sin omogna lever.

Barnets näringstillförsel kan vara via dropp med näringslösning i början. Barnet kan ofta tidigt få lite mat i magen med hjälp av en slang (sond) från näsan ner till magsäcken. Om barnet mår bra och är vaket kan barnet få små mängder mat i munnen. När barnet växer och mognar kan barnet få allt mer mat i magen och behöver inte längre näringsdropp utan får all sin mat i magen.

Beroende på barnets mognad (vilken vecka barnet föddes i och vilken mognad barnet har uppnått) så kan det nu vara dags att förflyttas från värmesäng till en vanlig säng med en sänghimmel över för skydd mot ljus. Även när man vårdas i en vanlig säng så behöver man en liten tröja på sig som man får låna från sjukhuset. Det kan även vara dags för er att bo tillsammans i ett familjevårdsrum på avdelningen.

Vad kan jag som förälder göra?

Du och ditt barn mår bra av att tillbringa så mycket tid som möjligt tillsammans. Planera gärna in att vara med när ditt barn ska äta, byta blöja, tvättas eller vägas så att du kan vara där och ta hand om ditt barn tillsammans med personalen och för att lära känna ditt barn och se hur det utvecklas. Barn i denna ålder är lite känsliga för intryck. De interagerar sparsamt med sin omgivning, men får hjälp av att miljön är lugn och harmonisk och att allt görs långsamt med pauser. Håll därför om ditt barn med mjuka, varma, stilla händer med ett milt mjukt tryck. Hjälp barnet att inta och hålla en bekväm kroppsposition med armar och ben mjukt inböjda mot kroppen. Barnet är från tiden inne i magen van att känna tydliga gränser runt sig. Prata med en mjuk ton eller sjung lågt för ditt barn. Barnet känner igen din röst. Att hålla en hand över ögonen som en skugga kan hjälpa barnet att titta upp. Det mänskliga ansiktet är den bästa synstimulansen för ett litet barn. Låt gärna ditt barn få en tygbit med din doft nära sitt ansikte.

Så snart ditt barn är stabilt kan barnet få komma upp och vårdas hud-mot-hud mot ditt bröst. Försök att hitta så mycket tid som möjligt att vårda ditt barn hud-mot-hud då den har en rad positiva effekter på barnets utveckling och välmående. Det kan hjälpa barnet att bli mer stabil i sin andning, puls, kroppstemperatur samt matsmältning. Det frisätter även "må-bra-hormoner" hos både dig som föräldrar och hos ditt barn. Personalen hjälper dig att lägga barnet i bra position så att ni kan få en fin stund tillsammans. På avdelningen finns det olika bärhjälpmedel, fråga personalen så att ni kan få hjälp med vad som passar er familj.

Du kan börja stimulera brösten för mjölkproduktion. De första energirika dropparna av bröstmjölk (kolostrum) kan ges direkt i barnets mun efter överenskommelse med personalen. När du har etablerat en mjölkproduktion ta gärna till vana att dra upp en liten smakportion av färsk mjölk att ge till ditt barn när det är vaket.

För barnet är det nu viktigt att lära sig att äta och att fortsätta växa. Förutom sondmatning kan det nu vara aktuellt att börja ligga vid mammas bröst för att lära sig att amma eller så kan nappflaska introduceras. På avdelningen arbetar det amningsombud som finns till för er som önskar extra stöd.

Ta del av avdelningens hygienrutiner för att hjälpa till att förhindra risken för infektion. Undvik starka dofter, som till exempel parfym, och låt handdesinfektionen torka in i händerna ordentligt innan du håller om ditt barn.

Vi önskar att du som förälder vill delta i den dagliga medicinska ronden och berätta om ditt barn och planera vården tillsammans med hela vårdteamet.

Text: Tullikki Stendahl, Leg.ssk.