Keloider

Vad är en keloid?

Keloid är en upphöjd, kliande och ofta hypo-eller hyperpigmenterad ärrbildning som inte respekterar det ursprungliga ärrets begränsningar och som patienten har haft mer än sex månader.

Keloider är vanligare förekommande hos individer med mörkare hudfärg och ses mera sällan hos små barn och äldre. Orsaken till keloidomvandling av ärr är ännu okänd men olika teorier kring keloiden uppkomst har studerats såsom förändrad reglering av olika tillväxtfaktorer, störd kollagen omsättning och/eller immunologisk funktion, genetiska faktorer, talgreaktion samt mekaniska faktorer (skav etc).

Behandling

På kliniken för Rekonstruktiv Plastikkirurgi, Karolinska Universitetssjukhuset, Solna följer man sedan många år ett PM för behandling av keloider, baserat på internationella rekommendationer, där man i första hand använder injektion av kortikosteroid (triamcinolon acetonid Kenacort 40 mg/ml) var 6-8 vecka i keloiden. Denna behandling, som utförs av hudläkare eller allmänläkare i första hand, upprepas 3-5 gånger och om den inte ger acceptabelt resultat (med minskad klåda och mindre upphöjt ärr) bör patienten erbjudas remiss till Plastikkirurgen på Karolinska för operation av keloiden samt tilläggsbehandling i form av tryckbehandling med clips efter operationen (för keloider på ytteröra) eller sk brachyterapi (lokal strålbehandling).

Brachyterapi som tilläggsbehandling efter kirurgisk excision förhindrar i över 80% av fallen att keloiden återkommer på samma ställe. Brachyterapi har inga kända biverkningar på lång sikt.

Patienten får fylla i en patientenkät med en ”patientskala”, som är en subjektiv bedömning av hur keloiden upplevs. Ansvarig läkare fyller i en ”observatörskala” och keloiden fotograferas innan operation.

Operation

Operation sker på Kliniken för Rekonstruktiv Plastikkirurgi och utförs i lokalbedövning eller i narkos beroende på patientens önskemål, keloidens lokalisation och antal keloider. Vid operationen inlägges ett plaströr på 3-4 mm djup i såret, som fixeras på plats med hjälp av stygn under huden. Efter operation får patienten, inom loppet av 1 dygn, 2 behandlingar med brachyterapi med det radioaktiva ämnet Iridium (192), med minst 6 timmars intervall, på Brachyterapienheten. En metallvajer med Iridium förs in i plaströret och den lokala strålbehandlingen pågår ca 10 minuter. Efter avslutad behandling avlägsnas plaströret och patienten kan återgå till hemmet.

Efter operation

Patienten följs upp efter ca 2 veckor samt  6, 12, 24 och 36 månader post-operativt. Man kommer då att utvärdera resultatet med hjälp av Patient- och observatörsenkäterna.

Information Till dig som får Brachyterapi mot Keloider ->