Fem hållbara framsteg 2024!
Karolinska har länge arbetat aktivt med social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet. Här kan du läsa om fem goda exempel från sjukhusets hållbarhetsarbete 2024.
På Karolinska arbetar verksamheterna dagligen med att försöka minska sin miljö- och klimatpåverkan, och stärka sjukhusets sociala och ekonomiska hållbarhet. Arbetet drivs framåt av medarbetare och chefer, tillsammans med Enhet Hållbarhet och sjukhusets utsedda hållbarhetssamordnare, barnrättsombud och cirka 500 miljöinformatörer.
Utifrån Region Stockholms hållbarhetsstrategi har Karolinska satt upp mål för sjukhuset som finns beskrivna i sjukhusets hållbarhetsprogram för åren 2023–2027. Det handlar till exempel om att erbjuda en jämställd och jämlik vård och arbetsmiljö samtidigt som vi ska hitta nya metoder och arbetssätt för att spara på jordens resurser – till exempel genom att byta till miljövänligare produkter och ersätta engångsartiklar med flergångsprodukter. Andra mål är att minska mängden miljöfarliga utsläpp och stärka samverkan med sjukhusets patienter och deras närstående.
Resurser och uppföljning viktiga nycklar
Det utbredda arbetet ger resultat – under 2024 gjorde många av sjukhusets verksamheter hållbara framsteg. Men vad är framgångsfaktorerna bakom de satsningar som har lyckats extra bra? Lisa Greger som är hållbarhetssamordnare på Karolinska:
– En viktig sak tror jag är att det har frigjorts resurser för att arbeta med hållbarhet i de här satsningarna. Men uppföljningen på sjukhuset har också generellt blivit bättre kopplad till miljö och ekonomi, vilket gör det lättare för verksamheterna att följa sina resultat och prioritera utifrån dem. Dessutom har vi tagit fram en hållbarhetspolicy och integrerat de tre dimensionerna social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet mer med varandra – för att visa att de ofta hänger ihop, och därför också bör adresseras ihop. Men det viktigaste är ju att det finns ett så stort engagemang för hållbarhetsfrågor bland medarbetare på sjukhuset, säger Lisa.
Fem framgångsrika satsningar 2024
Här är några av alla lyckade projekt under det gångna året.
15,3 ton mindre koldioxid släpptes ut 2024 när engångsförkläden återvanns
Engångsförkläden i plast återvinns och används till att producera nya. Under 2024 har 100 000 cirkulära förkläden använts på Karolinska, vilket genererat 66 procent lägre koldioxidutsläpp och därmed ett minskat koldioxidutsläpp med 15,3 ton.
Plastikkirurgi och käkkirurgi blev första enhet att HBTQI-certifieras av RFSL
Medicinska enheten Plastikkirurgi och käkkirurgi var först ut på Karolinska Universitetssjukhuset att bli HBTQI-certifierade av RFSL. För att bli certifierad krävs det att samtliga medarbetare genomgår utbildningar inom HBTQI-frågor och rättigheter, att verksamheten utvecklar en handlingsplan för inkludering och trygghet och att arbetet dokumenteras och följs upp kontinuerligt för att säkerställa långsiktiga förbättringar.
Ett AI-baserat utbildningsverktyg togs fram för att identifiera våldsutsatta barn
Under 2024 har Karolinskas barnskyddsteam, med medel från Region Stockholms Innovationsfond, utvecklat ett AI-baserat utbildningsverktyg för hälso- och sjukvårdens medarbetare där de kan öva på att samtala med barn för att upptäcka om ett barns ohälsa är kopplat till våldsutsatthet. Verktyget består av en chatbot med olika barnavatarer som har olika bakgrundshistorik och olika symtom. I modellen kan medarbetarna öva på att ställa frågor, ta emot svar och reflektera över hur följdfrågor kan formuleras. När de sedan känner trygghet i att fråga ökar barns möjlighet att berätta om sin situation så att våldet kan upphöra. Verktyget testades under hösten 2024, och kommer fortsätta utvecklas under 2025.
Arbetet kring oönskade sexualiteter och mot sexuellt våld stärktes
Karolinska, med Centrum för andrologi, sexualmedicin och transmedicin (ANOVA) i spetsen, har under året utvecklat vården för personer som känner sig ha tappat kontrollen över sin sexualitet och stärkt arbetet kring prevention av sexuellt våld. En ny utbildning för hälso- och sjukvårdspersonal har tagits fram, liksom en anonym chatt för att komplettera den hjälptelefonlinje som finns sedan tidigare. Genom chatten blir vårdens hjälp mer tillgänglig, fram för allt för unga personer med sexuell problematik och anhöriga till personer med sexuell problematik.
Drygt 1 miljon kronor sparades när färre läkemedel behövde kastas
Läkemedel bedöms vara en av Karolinskas största och mest betydande miljöaspekter och utgör idag även en viktig del i sjukhusets miljö- och hållbarhetsarbete. Genom projektet ”Kassation från läkemedelshyllor” har 25 procent mindre läkemedel från läkemedelsautomater behövt kastas under året, en vinst på drygt 1 miljon kronor. I projektet dokumenterar och inventerar sjukhusets läkemedelssupport de läkemedel som behöver kastas från automaterna, och gör kostnaderna synliga i ett av vårdens visualiseringsverktyg. Det gör det lättare för sjukhusets vårdenheter att följa upp och ta beslut om vilka läkemedel de ska sluta beställa, vilka beställningar de behöver öka eller minska, och vilka förpackningsstorlekar som är de mest optimala för respektive läkemedel. Under 2025 är målet att minska läkemedelskassationen med ytterligare tio procent.
Mer om Karolinskas hållbarhetsarbete
Läs mer om Ett hållbart Karolinska.
Där kan du också ta del av Hållbarhetsredovisningen för 2024 (pdf).
Senaste nyheterna
-
Karolinska Universitetssjukhuset ledande i Sverige på elektrodextraktioner
Med flest utförda behandlingar, högst tillgänglighet och minst lika hög kvalitet som övriga enheter utmärker sig Karolinska Universitetssjukhuset inom den nationella ...
-
Karolinska i Solna först i Sverige med One Planet Plate-märkta patientmåltider
Den 11 april lanserades en ny patientmeny som innehåller två One Planet Plate-rätter – en hållbarhetsmärkning från WWF. Med detta blir Karolinska i Solna första sjukhuset i Sverige ...