Först på Karolinska att bli HBTQI-certifierade
Efter två års målmedvetet arbete har ME Plastikkirurgi och käkkirurgi på Karolinska Universitetssjukhuset blivit HBTQI-certifierat av RFSL.
HBTQI-certifieringen är ett viktigt steg mot att skapa en tryggare och mer inkluderande miljö för patienter, närstående och medarbetare oavsett kön, könsidentitet eller sexuell läggning. Det framhåller verksamhetschefen Alberto Falk Delgado, och fortsätter:
– Vi är stolta över att vara den första medicinska enheten på Karolinska med denna utmärkelse. Genom föreläsningar, workshops och webbutbildningar har vi fått verktyg för att bättre förstå och bemöta alla individer, både patienter och kollegor, på ett respektfullt och inkluderande sätt.
HBTQI-certifieringen ställer höga krav på att verksamheten aktivt arbetar för att öka kunskapen om normer, mångfald och inkludering. För att bli certifierad krävs att:
• Samtliga medarbetare genomgår utbildningar inom HBTQI-frågor och rättigheter.
• Verksamheten utvecklar en handlingsplan för inkludering och trygghet.
• Arbetet dokumenteras och följs upp kontinuerligt för att säkerställa långsiktiga förbättringar.
Tårtkalas i regnbågens färger
Inom den medicinska enheten Plastikkirurgi och käkkirurgi möter man dagligen patienter med olika behov och bakgrunder, och såg ett behov av att bli bättre rustade för att möta dessa på ett inkluderande sätt.
– Vi ville säkerställa att vår verksamhet präglas av trygghet och jämlikhet för alla – oavsett bakgrund eller identitet. Certifieringen är också ett led i Karolinskas vision om en tillitskultur där varje individ blir sedd och bemött med respekt. Tillsammans skapar vi en arbetsplats och vård som är bättre och mer inkluderande för alla, säger Alberto Falk Delgado.
Certifieringen firades på enheten med ett tårtkalas som gick i prideflaggans färger, och stämningen hos alla medarbetare var på topp.
Stor insats från flera arbetsgrupper
Alberto Falk Delgado framhåller att han vill rikta ett stort tack till alla som har bidragit till detta betydelsefulla arbete och lyfter särskilt de som har ingått i arbetsgruppen.
En av dem är Isak Gran, ST-läkare, som har varit plastikkirurgernas läkarrepresentant i arbetsgruppen i HBTQI-certifieringsprocessen. Han genomför bland annat könskorrigerande operationer i sitt dagliga arbete.
– För mig är det viktigt att belysa normer och värderingsfrågor samt att motarbeta fördomar och diskriminering, såväl gentemot patienter som oss kollegor emellan, förklarar Isak Gran.
Karolinska Universitetssjukhusets ledning välkomnar certifieringen och säger i ett uttalande:
”Att skapa en inkluderande och trygg miljö för både patienter och medarbetare är en grundläggande del av vårt uppdrag. HBTQI-certifieringen är ett viktigt steg för att säkerställa att alla, oavsett bakgrund, kön eller identitet, känner sig välkomna och respekterade hos oss. Detta stärker både oss som arbetsplats och vården vi erbjuder.”
Här kan du läsa mer om HBTQI-certifieringen hos RFSL Utbildning:
https://rfslutbildning.se/certifiering/
Text och foto: Josefine Franking
Senaste nyheterna
-
DRG-bokslut: Karolinska Universitetssjukhuset höll nollvisionen för andra året i rad
För andra året i rad lyckas Karolinska Universitetssjukhuset med nollvisionen i årsbokslutet för DRG-registreringen. Bakom det fina resultatet står förstås medarbetarna. "Vi gick i ...
-
Visst textilavfall kommer att samlas in på Karolinska Universitetssjukhuset från 1 januari
Även Karolinska Universitetssjukhuset påverkas av regeringens beslut om separat insamling av textilavfall från och med 1 januari 2025.