”Vi kan skriva ut patienten samma dag”

Nyhet

Gammakniven utvecklades under 1950- och 60-talet av professor Lars Leksell på Karolinska Universitetssjukhuset och har sedan dess spridits till stora delar av världen. "Eftersom behandlingen har en så hög precision kan man även hos ett litet barn upprepa behandlingen", säger neurokirurgen Amir Samadi.

Gammaknivsenheten på Karolinska var ett av de tre första centra i världen att använda den nya stereotaktiska ramen 2021. Centrat är fortfarande det enda i Sverige och därför en unik nationell resurs.

– De vanligaste behandlingsindikationerna är tumörer, till exempel metastaser, vestibularisschwannom och meningiom samt kärlmissbildningar i hjärnan hos vuxna och barn, säger Amir Samadi, neurokirurg vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Metoden innebär att en stereotaktisk ram skruvas fast på skallbenet i lokalbedövning varefter patienten genomgår en skräddarsydd kombination av magnetkamera, datortomografi eller angiografi. Själva behandlingen består av bestrålning med gammastrålar mot ett eller flera målområden i hjärnan med hög precision och oftast vid ett enda tillfälle.

– Det blir därmed mer skonsamt för frisk hjärnvävnad, även intill känsliga strukturer som synnerv och hjärnstam, och de sedvanliga komplikationerna med öppen kirurgi, som blödningar och infektioner, kan undvikas. Patienterna kan skrivas ut samma dag.

Kompetens och utrustning i världsklass

Hos barn genomförs hela processen från början till slut i narkos.

– Och eftersom gammaknivsbehandlingen har en så hög precision kan man även hos ett litet barn upprepa behandlingen efter ett tag, säger Amir Samadi.

Gammaknivsenheten vid Karolinska Universitetssjukhuset behandlar cirka 500 fall per år och hälften av dem är utomläns- eller utlandspatienter. Den framgångsrika verksamheten bedrivs av ett sammansvetsat team med neurokirurger, strålonkolog, sjukhusfysiker och omvårdnadspersonal med stor kompetens och lång erfarenhet.

– Av fundamental vikt för hela denna verksamhet och dess framgångar är vårt intima samarbete med en neuroradiologisk enhet som, utan överdrift, har kompetens och utrustning i absolut världsklass, säger Amir Samadi.

Läs också: Ari, 3, fick en stroke – opererades med gammakniv på Karolinska Universitetssjukhuset

Läs också: ”Teamet har beredskap dygnets alla timmar året runt”

Text: Nneka Magnusson Amu