”Teamet har beredskap dygnets alla timmar året runt”
Karolinskas neurovaskulära team behandlar hjärnan och ryggmärgens blodkärlssjukdomar utifrån ett unikt multidisciplinär arbetssätt där varje patient omges av experter inom varje behandlingsteknik. "Vårt mål är att ligga i absolut framkant i diagnostik och behandling", säger Fabian Arnberg Sandor, neuroradiolog och neurointerventionist.
Karolinskas neurovaskulära team behandlar hjärnan och ryggmärgens blodkärlssjukdomar med en multidisciplinär approach som kombinerar vaskulär neurokirurgi, strålkirurgi, vaskulär neurologi och interventionell neuroradiologi.
– De medicinska enheterna Neurokirurgi, Neurologi och Neuroradiologi stödjer oss i vårt arbete och vi har även nära samarbeten med barnneurologin, kärlkirurgin, öron, näsa, hals, plastikkirurgin och S:t Eriks Ögonsjukhus, säger Fabian Arnberg Sandor, neuroradiolog och neurointerventionist på Karolinska Universitetssjukhuset.
Det neurovaskulära teamet består av läkare med bakgrund i neurokirurgi, neurologi och neuroradiologi. Medlemmarna i teamet är samtliga, utöver sina grundspecialiteter, med lång utbildning subspecialiserade inom neurovaskulära sjukdomar. Teamet diagnostiserar och behandlar ett stort antal sjukdomar, som bland annat cerebral aneurysm, arteriovenösa malformationer (AVM), durala arteriovenösa fistlar (AVF), nerv-kärlkonflikter, Moyamoya, Vena Galeni-malformationer, akut stroke och neurovaskulär atheroskleros.
Vid den multidisciplinära teamkonferensen beslutar man om behandling med endovaskulär teknik, mikrokirurgi eller strålkirurgi, antingen som enskild behandling eller i olika kombinationer beroende av patientens förutsättningar.
– Det multidisciplinära omhändertagandet där experter som företräder varje behandlingsteknik möts för varje patient är unikt i Sverige och delas med avancerade subspecialiserade center internationellt. Teamkonferensen hålls en gång i veckan utan undantag för semestrar eller högtider, säger Fabian Arnberg Sandor.
Ett skräddarsytt omhändertagande
Teamet har beredskap dygnets alla timmar året runt för att ta hand om akuta neurovaskulära händelser. Vanliga tillstånd är akut stroke som kan orsakas av blodproppar i hjärnans kärl med hotande hjärninfarkt och brustna cerebrala aneurysm med hjärnblödning. För den akuta patienten sammanträder jourhavande vaskulär neurolog, neurokirurg och neurointerventionist i teamkonsultationer för att besluta om diagnostiska åtgärder och behandlingar. Utöver den kliniska verksamheten kring patientgrupperna driver medlemmarna i teamet forskning och utbildning, deltar i internationella samarbeten och konferenser samt utvecklar kliniska protokoll för att utveckla vården för de neurovaskulära patienterna.
– Vårt mål är att ligga i absolut framkant i diagnostik och behandling av de neurovaskulära sjukdomarna som drabbar patienter i alla åldrar. Med stödet från de medicinska enheterna och genom det multidisciplinära omhändertagandet kan vi ge varje patient ett skräddarsytt omhändertagande med fokus på empati, erfarenhet och expertkunskap, säger Fabian Arnberg Sandor.
Läs också: Ari, 3, fick en stroke – opererades med gammakniv på Karolinska Universitetssjukhuset
Läs också: ”Vi kan skriva ut patienten samma dag”
Text: Nneka Magnusson Amu
Senaste nyheterna
-
Karolinska Universitetssjukhuset först i Sverige med egenutvecklat test för genomisk instabilitet vid äggstockscancer
Det nya testet möjliggör snabbare svarstider, högre precision och att fler patienter kan inkluderas i diagnostiken, vilket förbättrar möjligheterna till skräddarsydd behandling ...
-
Sörmlänningar mycket nöjda med vården på Karolinska Universitetssjukhuset
Under 2024 fick 4058 sörmlänningar vård på Karolinska universitetssjukhuset vid 12 187 tillfällen. De sörmländska patienternas helhetsbedömning av vården på Karolinska är mycket ...