"Tidig diagnos och behandling kan förebygga många frakturer"
På Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge pågår aktiva insatser för att främja tidig diagnos av benskörhet. ”Med en frakturkoordinator som utgår från mottagningen kan vi skapa en effektiv frakturkedja för hela sjukhuset”, säger Wafa Kamal, specialistläkare i endokrinologi.
Varannan kvinna och var fjärde man i Sverige råkar någon gång ut för frakturer orsakade av benskörhet, osteoporos, och de står för en betydande del av akutsjukvården i Region Stockholm. Med en tidig diagnos och behandling kan många frakturer förebyggas. På osteoporosmottagningen vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge pågår sedan en tid flera aktiva insatser i förebyggande syfte. Man har bland annat utökat med ytterligare en DXA-maskin– den mäter benvävnadens mineraltäthet – och tagit fram en ny tableaurapport.
– Med hjälp av tableaurapporten, kan vi fånga in patienter som nyligen fått en diagnos på överarms-, handleds-, kot-, bäcken- och höftfraktur på Karolinska. Den utgör basen i den frakturkedja vi startat enligt Socialstyrelsens riktlinjer, säger Wafa Kamal, specialistläkare i endokrinologi och biträdande överläkare på enheten för endokrinologi i Huddinge.
Vi arbetar från två håll, både med de allra sjukaste och förebyggande
Frakturkedjan ska bestå av en systematisk riskvärdering av patienter över femtio år med nyligen genomgången fraktur, eftersom det är en grupp med dubblerad risk att drabbas av nya frakturer. Den största gruppen patienter på mottagningen tillhör den högspecialiserade osteoporosvården. Det kan handla om personer med benskörhet orsakad av ovanliga sjukdomar, kotkompression under graviditet eller efter förlossning eller patienter med låg bentäthet som väntar på transplantation eller nyligen genomgått transplantation. Hos vissa patienter med uttalad låg bentäthet hittar man ingen uppenbar orsak.
– Vi arbetar med andra ord från två håll, både med de allra sjukaste och förebyggande. Sätter man in hjälp tidigt minskar vi patienternas lidande och även belastningen på sjukvården och det gynnar alla patienter i slutändan. I Region Stockholm är kostnaden för osteoporosfrakturer över 2 miljarder kronor, så det finns även en stor samhällsekonomisk vinst i att förebygga frakturer, säger Wafa Kamal.
Med ytterligare en DXA-apparat på plats hoppas man kunna möta upp behovet av tidig diagnos, förkorta tiden till behandling och minska antalet frakturer. Man har även inrättat en ny kombinationstjänst som består av en DXA-operatör/frakturkoordinator. Väntetiderna är långa och för att ta emot fler på ett patientsäkert sätt måste kapaciteten öka.
– Det är viktigt att vi inte fördröjer förloppet för de svårast sjuka så att de får längre väntetider.
Det behövs finnas en funktion för specialistrådgivning, precis som för alla andra folksjukdomar
Till skillnad från annan röntgen kan en patients bentäthetsmätning och uppföljningar av den inte göras på olika apparater.
– Vi tittar på gram per kvadratcentimeter. Byter du apparat byter du referensområden för den minsta mätbara skillnaden som överstiger mätfel och variation, vilket utgör den viktigaste informationen i bedömningen vid en uppföljning. Av det skälet är det jätteviktigt att patienter följs upp på samma maskin, säger Wafa Kamal.
– De flesta osteoporospatienter finns i primärvården och har de ingen komplikation till sin sjukdom och får behandling där så är det en jättebra plats att vara på. Men om behandlingsbeslutet är svårt eller om behandlingen fallerar så behöver det finnas en funktion att vända sig till för specialistrådgivning, precis som för alla andra folksjukdomar.
Ett kompetenscentrum för osteoporos bidrar till en jämlik vård
Det finns beslut om att det ska inrättas ett kompetenscentrum för osteoporos i Region Stockholm. Wafa Kamal och hennes team är gärna med och stöttar regionen i det arbetet.
– Ett kompetenscentrum för osteoporos med övergripande ansvar för osteoporosvården i vår region kommer kunna bidra till ökad kompetens inom såväl primär- som specialistvård och bidra till en jämlik vård i regionen. Vår förhoppning är att en konsultfunktion ska inrättas som erbjuder råd gällande behandlingsbeslut, säger Wafa Kamal.
Text och bild: Nneka Magnusson Amu
Läs mer om patiensäkerhet:
Så agerar Karolinska för en patientsäker vård
Samarbete med regioner och leverantörer förbättrar kontrollerna av röntgenutrustning
Pilotprojekt för ökad patientinvolvering på Karolinska
"Patientsäkerhet får inte stanna vid korridorsnack"
Senaste nyheterna
-
Ugandisk vårdpersonal på besök hos Astrid Lindgrens Barnsjukhus
Besöket är del av stöttningen kring implementering av akutpediatriska riktlinjer i Uganda som ALB hjälper till med.
-
Medarbetarmingel med nya sjukhusdirektören
Underbart. Spännande. Och lite läskigt. Sjukhusdirektör Christophe Pedroletti tar sig an sitt nya uppdrag med lika delar förväntan som ödmjukhet. En sak är han säker på: ”Vi ska ...