Patientsäkerhetsdagen: Så agerar Karolinska för en trygg och säker vård

Nyhet

Karolinska Universitetssjukhusets handlingsplan för patientsäkerhet ska vara ett ständigt pågående arbete i alla verksamheter. "På så sätt säkerställer vi att den vård som erbjuds våra patienter är säker och håller högsta kvalitet", säger kvalitetssamordnaren Monica Olsson.

Louise Svanström, Monica Olsson och Madelen Andersson har stort fokus på Karolinskas handlingsplan för ökad patientsäkerhet i sitt arbete på sjukhuset.

Vad kan jag göra i mitt dagliga arbete för att säkerställa en god patientsäkerhet? Den frågan står i fokus för Karolinska Universitetssjukhusets lokala handlingsplan för patientsäkerhet. Svaret: Agera!

– Alla medarbetare har ett gemensamt ansvar att omedelbart agera och vidta åtgärder när patientsäkerheten riskeras för att säkerställa högsta möjliga vårdkvalitet och trygghet för patienterna. Att kontinuerligt arbeta med förbättringar är helt avgörande här, säger Monica Olsson, kvalitetssamordnare Monica Olsson på Tema hjärta, kärl och neuro.

Karolinskas handlingsplan tar avstamp i den nationella handlingsplanen ”Agera för säker vård”, som Socialstyrelsen lanserade år 2020. Utifrån den har en sjukhusgemensam arbetsgrupp med medarbetare från sjukhusets kvalitets- och patientsäkerhetsnätverk arbetat fram ett självskattningsverktyg för alla verksamhetschefer – ett uppdrag från chefläkaren. Verktyget baserar sig på de fyra förutsättningar som Socialstyrelsen lyfter för en god och säker vård: engagerad ledning och tydlig styrning, en god säkerhetskultur, adekvat kunskap och kompetens och patient som medskapare.

– Vårt självskattningsverktyg är tänkt att vara ett hjälpmedel i patientsäkerhetsarbetet och innehåller ett flertal aktiviteter som syftar till att vara kunskapshöjande, belysa patientsäkerhetsfrågor, medvetandegöra vad som är patientsäkerhet och aktualisera detta i det dagliga arbetet, säger Louise Svanström, kvalitetssamordnare på Tema cancer.

Verksamheterna har blivit mer medvetna om vilka aktiviteter som skapar förutsättningar för att arbeta mer patientsäkert

Sedans sjukhusets lokala handlingsplan sjösattes har 63 verksamhetschefer på Karolinska självskattat sina verksamheter och valt ut 4–8 prioriterade aktiviteter att arbeta extra med under året (fram till nästa självskattning), till exempel att läkemedelsgenomgångar görs vid inskrivning, att använda SBAR (Situation, Bakgrund, Aktuellt och Rekommendation – en väl beprövad kommunikationsmodell för att säkerställa god informationsöverföring) vid överrapportering eller att säkerställa att enheterna delar ut uppdaterad patientinformation. Under arbetets gång har man dragit flera lärdomar.

– Efter den första omgången dialoger och analyser framkom att flera verksamheter saknade informationsmaterial till patienter om synpunkter, klagomål och vårdskador. Därför har en sjukhusövergripande åtgärd varit att utveckla ett gemensamt informationsmaterial, i stället för att varje verksamhet skapar sitt eget, säger Madelen Andersson, verksamhetsutvecklare på enheten Åldrande.

Louise Svanström fyller i:

– Verksamheterna har också blivit mer medvetna om vilka aktiviteter som skapar förutsättningar för att arbeta mer patientsäkert, som att använda realtidstavlan för att säkerställa att riskbedömningar genomförts på alla patienter för undernäring, trycksår och fall vid inskrivning i slutenvård.

Tableaurapporten ger en översikt över verksamheternas självskattade styrkor och svagheter

Bland andra sjukhusövergripande initiativ som startats upp finns framtagande av en handlingsplan för vårdrelaterade infektioner på sjukhuset samt en medarbetarsida med specifik information om vårdhygien. Man har även tagit fram en så kallad tableaurapport som visualiserar resultaten av verksamheternas självskattningar samtidigt som den ger sjukhusledningen en översikt över verksamheternas självskattade styrkor och svagheter.

– Rapporten kommer att uppdateras med nya resultat efter nästa självskattning och då kan man jämföra med tidigare resultat på verksamhetsnivå, säger Monica Olsson.

Tableaurapporten visualiserar resultaten från verksamheternas självskattningar av hur de uppfyllt målen.

Text: Nneka Magnusson Amu

Läs mer:

Agera för säker vård - Nationell handlingsplan för ökad patientsäkerhet i hälso- och sjukvården 2020-2024 (socialstyrelsen.se)

Ulrika Grenholm, intensivvårdssjuksköterska på thoraxintensiven, prisad för sitt föredömliga arbete med patientsäkerhet

Pilotprojekt för ökad patientinvolvering på Karolinska

"Patientsäkerhet får inte stanna vid korridorsnack"