Elektroencefalografi

Elektroencefalografi (EEG) är en icke invasiv metod för undersökning av hjärnans elektriska aktivitet. Metoden ger en bred översikt över aktiviteten i hjärnans båda hemisfärer. Den vanligaste frågeställningen är förekomst av epileptiform aktivitet. Andra vanliga frågeställningar är olika grader av nedsatt hjärnfunktion (encefalopati), t.ex. på grund av demens, syrebrist i hjärnan eller infektion i densamma (encefalit).

Vår verksamhet

Ett normalt EEG utesluter inte en klinisk diagnos medan ett avvikande fynd ger stöd vid misstanke om specifik diagnos. På Medicnisk enhet Neurofysiologi utför vi över 8.000 registreringar med EEG varje år. Undersökningen utförs med hjälp av små metallelektroder som fästs på skalpen. Placeringen av EEG-elektroderna bygger på det internationella 10-20-systemet där elektroderna fördelas jämnt och symmetriskt över skallbenet. Elektroderna registrerar hjärnans elektriska aktivitet. Denna aktivitet genereras huvudsakligen av nervceller i hjärnbarken vilket återspeglar funktionen i olika delar av hjärnan. EEG-förändringar ger information om lokalisation och grad av funktionspåverkan på hjärnan. Patienter med olika former av epilepsi har ofta specifika EEG-förändringar. I vissa fall registreras dessa lättare under sömn, i dessa fall utför vi EEG efter sömndeprivation. 

Det är viktigt att uppmärksamma riskerna med sömndeprivering samt aktivering med hyperventilering och fotostimulering, vilka kan framkalla epileptiskt anfall. Vid vissa tillstånd, då det är olämpligt att provocera anfall eller då aktiveringarna av annan anledning kan utgöra en risk eller påtagligt obehag för patienten utförs inte provokationer. 

Fakta

  • Antal EEG per år (2020): 8.185 st 
  • Snitt väntetid till EEG undersökning: 6 månader 
  • Högspecialiserad vård vid Karolinska universitetssjukhuset: Nordens första robotassisterade stereotaktiska EEG-implantation (sEEG) utfördes i Januari 2020. sEEG tillåter neurokirurger att placera elektroder direkt på hjärnans yta och därigenom registrera från områden som är oåtkomliga för ett vanligt EEG. Det rör sig om utredning av patienter med terapiresistent epilepsi som är aktuella för kirurgiskt ingrepp.  

Skicka remiss

Solna

Remisser skickas elektroniskt i Take Care till Mottagning Neurofysiologi Solna 
Eller per post: 
Karolinska Universitetssjukhuset Solna 
ME Neurofysiologi Solna B8:16 
171 76 Stockholm 


Huddinge 

Remisser skickas elektroniskt i Take Care till Mottagning Neurofysiologi Huddinge  
Eller per post: 
Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge 
ME Neurofysiologi Huddinge C178 
141 86 Stockholm 

Namn: Lars Hyllienmark 
Titel: Verksamhetschef 
E-post: lars.hyllienmark@regionstockholm.se