Arbeta i neonatalvården på Karolinska universitetssjukhuset

Lediga jobb vid ME Neonatologi

Arbeta i neonatalvården

Att arbeta i neonatalvården är något alldeles speciellt. Inte bara för att patienterna är vårdens allra minsta. Hos oss är du också närvarande när nya familjer bildas och du ger stöd till föräldrarna i deras process att lära känna och knyta an till en ny familjemedlem.

Ibland går inte livet som planerat. Ungefär tio procent av alla barn som föds är i behov av neonatalvård under kortare eller längre perioder efter förlossningen. Sex procent föds för tidigt. Några av våra patienter är allvarligt sjuka och behöver avancerad vård, ibland intensivvård. Men de allra flesta tillfrisknar till slut, och du är en viktig del av den resan. Du möter nyblivna föräldrar i deras livs kanske största ögonblick, men du möter även familjer som befinner sig i kris och som behöver stöd för att hantera sin nya livssituation.

Sjuka nyfödda och för tidigt födda barn behöver mer än bara medicinsk vård. De behöver såväl närhet till föräldrarna som lugn och ro för att utvecklas och må bra. När barnets föräldrar är redo får de möjlighet att till stor del ta över omvårdnaden av barnet. Du som arbetar hos oss hjälper dem att bli trygga med att ta hand om sitt barn - även när det är svårt sjukt.

Vi strävar efter att de nyfödda barnen ska vårdas hud mot hud med föräldrarna i största möjliga utsträckning, även när de behöver avancerad intensivvård. Det ställer stora krav på våra medarbetare att ständigt söka efter nya lösningar som gör vården ännu mer anpassad till barnens och familjernas behov av närhet, lugn och trygghet.

NIDCAP (Newborn Individualized Developmental Care and Assessment Program) hjälper oss att skapa en miljö kring för tidigt födda barn som påminner om miljön i livmodern. Vi försöker bland annat undvika starkt ljus, bullriga miljöer och alltför många medicinska ingrepp och omvårdnadsåtgärder.

Neopodden: Att jobba med neonatalvård

Karolinska universitetssjukhuset - möjligheternas arbetsplats

Som anställd i neonatalvården på nordens största universitetssjukhus möjliggör du inte bara ett gott liv för våra patienter och familjer. Du är även med och formar framtidens sjukvård. Samtidigt får du själv chans att utvecklas, både som person och i din yrkesroll. Universitessjukhusets fördjupningsmöjligheter är oändliga. Efter några års arbete hos oss har du stora möjligheter att forma din yrkesroll utifrån egna specialintressen.

Jag får vara med när nyblivna mammor och pappor blir till starka föräldrar

Alla som börjar arbeta hos oss får en gedigen introduktion. Under din individuella inskolningsperiod går du bredvid en erfaren kollega. För dig som är ny i yrket finns även möjlighet att delta i vårt kliniska basår för sjuksköterskor, där du regelbundet får tillfälle att reflektera tillsammans med andra nya kollegor och hospitera på olika enheter i barnsjukvården.
Några av våra medarbetare arbetar med transporter av nyfödda barn mellan sjukhus i helikopter-, flyg- eller vägambulans.
Andra gör hembesök i den sjukhusanslutna hemsjukvården eller jobbar med uppföljning av patienter på våra mottagningar.
Har du ett särskilt intresse för organisation och ledarskap är en möjlig karriärväg att arbeta som koordinator eller chef.
För dig som vill fördjupa dig i forskning finns möjligheten att genomgå forskarutbildning eller att arbeta som forskningssjuksköterska. Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska Institutet har en lång rad samarbeten med sjukhus i hela världen, och du som arbetar hos oss har stora möjligheter att både delta i och arrangera internationella konferenser och forskningsprojekt.
Vissa blir patientområdets experter inom spännande specialområden såsom nutrition, hygien, etik eller patientsäkerhet.
Några av våra medarbetare är utbildningsansvariga. Dessa hjälper nya kollegor att utvecklas i yrket genom att planera och hålla i undervisningstillfällen.
Via vårt Instagramkonto Neokarolinska kan du följa det dagliga arbetet på Patientområde Sjuka nyfödda barn och se mer av våra utvecklingsmöjligheter.

Mentorskap i neonatalvården

På Neonatalavdelningen i Huddinge har ett mentorsprojekt startat riktat till nya medarbetare. I denna film berättar våra medarbetare om hur det kan vara att komma som nyanställd till neonatalvården.

Våra medarbetare berättar

 • Karl Hybinette är specialistsjuksköterska med inriktning på intensivvård och arbetar vid neonatalavdelningen på Nya Karolinska sjukhuset i Solna. Han doktorerar även i patientsäkerhet, är händelseanalysledare på avdelningen och medlem av patientområdets patientärenderåd.

  Jag har alltid valt arbeten som innebär stora utmaningar och möjligheter att utvecklas både professionellt och personligt. Vården på en neonatalavdelning präglas av högt tempo, hög kompetens och professionalitet. En av mina passioner är att bidra till att både patienter och personal skall få växa och trivas i en trygg miljö. Arbetet på Karolinska universitetssjukhuset har gett mig möjlighet att utveckla mina akademiska intressen genom doktorandstudier inom patientsäkerhet samtidigt som jag kombinerar kliniskt arbete och verksamhetsutveckling.

   

 • Therese Kjellin är intensivvårdssjuksköterska och koordinator vid neonatalavdelningen på Nya Karolinska sjukhuset i Solna. Hon är även patientområdets expert på etik och palliativ vård.

  Att vårda och att ge av mig själv för att göra det så bra som möjligt för andra lockar mig. Jag gillar också när det händer mycket. Och här finns det verkligen utrymme att satsa på sitt speciella område. Jag är intresserad av det tekniska, av maskiner och apparater. Det är så fascinerande och upplyftande att se hur vi kan använda tekniken så att våra patienter som ofta är väldigt sjuka återhämtar sig. Jag blir rastlös om jag inte får hugga tag i nya saker, utveckla och utforska. Därför passar det mig att dagarna är så olika och att jag inte vet vad som ska hända på morgonen.
 • Åsa Östberg arbetar på neonatalavdelningen i Solna. Åsa är del av NeoPETS-teamet som hämtar sjuka nyfödda barn från sjukhus i hela Sverige. Hon är även med i arbetsgruppen som uppdaterar klinikens interna riktlinjer.

  För att arbeta som sjuksköterska på neonatalen bör man kunna hålla många bollar i luften och vara beredd på nya utmaningar. Det är även bra om man har ett intresse för medicinsk teknik och ett genuint intresse av att arbeta med familjecentrerad vård. Jag arbetar som sjuksköterska på neonatalen för att det har givit mig goda förutsättningar för egen utveckling och för att arbetet är utmanande och oerhört roligt.
 • Therese Klaesson arbetar på vår neonatalavdelning i Danderyd. Hon arbetar delvis med utbildning av kollegor och ingår i intensivvårdstransportteamet neo-PETS.

  Jag har valt att jobba på neonatalen för att den ena dagen inte är den andra lik. Det är ett mycket varierande arbete med många utvecklingsmöjligheter. Du får hela tiden lära dig nya saker som gör att du växer i din roll som sjuksköterska. Kommunikation och teamarbete är nyckelord i vår vardag. Som sjuksköterska på en neonatalavdelning får du vara med om allt från akuta situationer till att jobba med NIDCAP och anknytning. Att arbeta som biträdande universitetssjuksköterska inom kompetensutveckling ger mig möjlighet att inspirera mina kollegor till att utvecklas i sin roll. Att dessutom jobba som koordinator på avdelningen och ingå i klinikens transportteam ger en variation jag tycker om.
 • Läs mer om våra anställningsförmåner

  Foto: Ingela Wåhlstrand / Medicinsk bild

  Bli en av oss

  Är du intresserad av att bli en del av vårt team, eller vill du veta mer om vad det innebär att arbeta i neonatalvården på Karolinska universitetssjukhuset? Kontakta verksamhetschef Jessica Schiött: jessica.schiott@regionstockholm.se eller 08-571 733 71

  Lediga jobb vid ME Neonatologi