PKU-laboratoriet
PKU-laboratoriet vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna är Sveriges enda laboratorium för neonatal screening med blodprov. PKU-provet tas på alla nyfödda barn i Sverige i dag som undersöks för 25 sällsynta medfödda sjukdomar.
PKU-laboratoriet analyserar också PKU-provet som erbjuds till adoptiv- och invandrarbarn under 18 år enligt den nationella rekommendationen att alla adoptiv- och invandrarbarn upp till 8 års ålder bör provtas. Var och en av sjukdomarna beskrivs på sidan "Sjukdomar som ingår i screeningprogrammet med PKU-prov".
Film om PKU-provtagning med undertexter på andra språk
PKU-provet ska tas så fort som möjligt efter 48 timmars ålder. Ju senare provet tas efter denna tidpunkt desto svårare är det för laboratoriet att hitta de sjuka barn som programmet avser finna. Dessutom leder försenad provtagning till att sjuka barn i högre grad redan är påverkade eller irreversibelt skadade när resultatet av screeninganalysen är klar. Målet är att alla nyfödda barn i Sverige ska vara färdigscreenade inom en vecka från födseln.
Provet utgörs av blod som droppas på filtrerpappersdelen av en speciell remiss som rekvireras från vår webbutik.
Provet skickas till laboratoriet samma dag som det har tagits. Vi tillhandahåller svarspostetiketter så ni inte behöver köpa frimärken.
Så svaras screeningresultaten ut
När screeningresultatet är klart svaras det ut från laboratoriet. I de allra flesta fall påvisar screeningresultatet inte någon misstanke om sjukdom. I sådana fall skickar PKU-laboratoriet ut det negativa svaret till den svarsmottagare som angetts av provtagande enhet.
Vid misstanke om sjukdom ringer en läkare från PKU-laboratoriet ut enligt nedan:
- När det gäller barn där man misstänker någon av de två endokrina sjukdomarna kongenital hypotyreos (KH) eller medfödd binjurebarkhyperplasi (CAH) ringer en läkare från PKU-laboratoriet till den närmaste barnklinik som barnet tillhör. Därefter kommer barnläkare lokalt att meddela familjen och tillse att förnyad provtagning och kontroll sker.
- För de medfödda metabola sjukdomarna meddelas vanligen en barnmetabolläkare vid något av de fyra metabola behandlingscentra (Norrlands Universitetssjukhus, Karolinska Universitetssjukhuset, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Skånes Universitetssjukhus) och antingen kontaktar någon av dem familjen alternativt så kontaktar metabolläkare en erfaren barnläkare på lokalt sjukhus som sedan kallar in familjen för vidare utredning och kontroll.
- Om barn med misstänkt SCID identifieras kommer läkare på PKU-laboratoriet att kontakta en barnimmunolog vid något av de tre centra där man har tillgång till specialistkompetens inom området och där man är vana att diagnostiscera och transplantera barn med SCID (Karolinska Universitetssjukhuset, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Skånes Universitetssjukhus). Dessa läkare kontaktar sedan antingen familjen själv eller beroende på födelseplats erfaren barnläkare på lokalt sjukhus som i sin tur kontaktar familjen för förnyad provtagning och kontroll.
Det är mycket viktigt att veta att nyföddhetsscreeningen inte är en diagnos i sig själv, utan man måste alltid bekräfta positiva resultat med uppföljande undersökningar.
Gemensamt för de sjukdomar som vi screenar för är att de alla är mycket ovanliga och att nyfödda som har någon av sjukdomarna oftast är symtomfria men att svåra handikapp och symtom utvecklas senare, alternativt att barnen dör, om inte behandling sätts in tidigt. Bland de drygt 115 000 barn som föds varje år i Sverige är det sammanlagt mellan 80 och 100 som har någon av sjukdomarna som ingår i screeningprogrammet.
Relaterad information
-
Beställa PKU-remiss samt tryckt informationsmaterial
PKU-remisser samt tryckta informationsbroschyrer beställer du via Webbutiken
-
Sjukdomar som ingår i screeningprogrammet med PKU-prov
Kort beskrivning av var och en av sjukdomarna som ingår i screeningen.
-
Informationsmaterial för nedladdning
Ladda ned informationsbroschyr, föräldrainformation, affisch för väntrummet samt information på engelska.
-
Provtagningsinformation
Instruktioner om hur PKU-provet ska tas. För nyfödda samt för äldre barn.
-
PKU-biobanken
Beskrivning av vad PKU-biobanken är, vad de sparade proverna kan användas till, och hur man tackar nej till att spara prov.
Publikation om de 20 sjukdomar vi använder tandem-masspektrometri för att hitta
-
Expanded Screening of One Million Swedish Babies with R4S and CLIR for Post-Analytical Evaluation of Data
Publikation om MS/MS i Int. Journal of Neonatal Screening, år 2020
-
Update on the Swedish Newborn Screening for Congenital Adrenal Hyperplasia Due to 21-Hydroxylase Deficiency
Publikation om CAH i Int. Journal of Neonatal Screening, år 2020
-
First Year of TREC-Based National SCID Screening in Sweden
Publikation om SCID i Int. Journal of Neonatal Screening, år 2021
Kontakta PKU-laboratoriet
Telefon: 08-123 71470
Fax: 08-123 71474
E-post: pku.karolinska@regionstockholm.se
Provadress till PKU-laboratoriet
För nyföddhetsscreeningen använd de svarspostetiketter som screeninglaboratoriet tillhandahåller. Om ni saknar etiketter kontakta laboratoriet på telefon alternativt mail. Det är viktigt att brist på svarspostetiketter inte försenar prover. Om ni helt saknar etiketter går det att skriva motsvarande adress för hand.
För övriga prover utan svarspostetikett:
PKU-laboratoriet, CMMS
Anna Steckséns gata 47, L7:05
Karolinska Universitetslaboratoriet, Solna
Karolinska Universitetssjukhuset
171 76 STOCKHOLM