Sök vård med egen vårdbegäran, egenremiss på Karolinska

Välkommen att skicka egen vårdbegäran, även så kallad egenremiss, till oss på Karolinska. Med en egen vårdbegäran vänder du dig själv med din förfrågan om vård direkt till mottagningen eller verksamheten.

De allra flesta remisser till Karolinskas mottagningar kommer via andra vårdgivare, men vi tar även emot patienter som skickat egen vårdbegäran till oss.

Din vårdbegäran bedöms på samma sätt som remiss från en läkare. Det är den mottagning som du skickar egen vårdbegäran till som avgör om du är i behov av sjukhusets specialistvård. 

När vi fått en egen vårdbegäran gör den mottagande verksamheten en medicinsk bedömning och prioritering. på Karolinska tar vi  emot patienter i behov av den specialiserade vården som vi har hos oss, därför är det inte säkert att du får vård på den mottagning som du skickar en egen vårdbegäran till. Du kan till exempel också bli hänvisad till eller få råd att söka annan vårdnivå som till exempel på en vårdcentral.

Välkommen att skicka din vårdbegäran till sjukhusets mottagningar 

Du kan skicka egen vårdbegäran till Karolinska som brev via post eller via 1177.

  • Det är inte möjligt att mejla egen vårdbegäran via e-post, då det inte uppfyller krav på patientsekretess.

Skicka brev via post

Du skickar brev via post till den mottagning du ställer förfrågan till. En egen vårdbegäran (egenremiss) ska innehålla:

  • Dina personuppgifter, med namn, personnummer, adress, telefonnummer.
  • Information om dina symtom eller din sjukdom och anledningen till att du söker behandling hos specialistmottagningen på Karolinska. Var gärna så noggrann du kan i din beskrivning, men försök hålla informationen kortfattad.

- Bifoga gärna kort information om vilka mottagningar du varit på tidigare och sökt för samma typ av besvär.

- Du kan också berätta om den mottagning du skickar egen vårdbegäran till får kontakta dina tidigare mottagningar - för att ta del av din journal för den vård du nu söker. 

Skicka via 1177:

Några av sjukhusets mottagningar går att nå via 1177.se. Du kan då logga in på 1177:s e-tjänster och se om den mottagning du vill nå erbjuder möjlighet till att skicka in egen vårdbegäran via 1177.

Här kan du logga in och söka mottagning på 1177.se.

Vid egen vårdbegäran gäller bland annat även att:

  • om du skickar egen vårdbegäran /egenremiss måste du betala din resa till och från vården själv.
  • vårdgarantin endast gäller i din egen region.
  • om den planerade vård du behöver innebär att du ska bli inlagd hos oss på sjukhuset, ska din läkare i din hemregion skriva en betalningsförbindelse till oss. Detta görs när vården inte kan erbjudas i din hemregion.

Mer information